Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация

Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди стартиране на всяка една дробилка. При доставка всяка машина трябва да бъде съпътствана с инструкция за употреба на български и английски език. Ние като специалисти в тази област ви съветваме винаги преди първото стартиране на машината, внимателно и задълбочено да изчетете инструкцията за употреба и да се запознаете със стикерите за безопасност. Това е от изключително значение, както за правилното използване на машината, така и за вашето здраве, което винаги е на първо място. В тази статия подробно ще обърнем внимание, как правилно да се работи, ще разгледаме най-новите практики и предпазни мерки, които трябва да се спазват при опериране с дробилка за клони.

ЗАЩО БЕЗОПАСНОСТТА ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДРОБИЛКА ЗА КЛОНИ  Е НА ПЪРВО МЯСТО?

Задължително използване на лични предпазни средства и работно облекло.

При стартиране на работа на дробилка за клони, неправилни и прибързани действия от страна на оператора могат да доведат до много сериозни инциденти. Смята се, че правилната употреба на една дробилка за клони не включва само добра поддръжка и работоспособност на самата машина, но и всички лични предпазни средства, които оператора трябва да е снабден и да използва. Не забравяйте, че вашата безопасност и безопасността на околните е на първо място. Именно за това ви съветваме да спазвате указанията от инструкциите за експлоатация за безопасност при работа, навременно сервизиране и обслужване на всяка една дробилка за клони. Нека разясним по-подробно какво представляват:

защитното предпазно облекло – то включва облеклото, което трябва да използвате при работа с дробилката за клони, а именно: (специализирани работни дрехи, специализирани работни обувки с бомбе).

личните предпазни средства – те включват всички нужни средства, които предпазват оператора, а именно: (предпазни очила или шлем, каска, ръкавици, антифони)

1. Обезопасяване на работния периметър

Винаги преди стартиране на работа с дробилка за клони, е необходимо първо да обезопасите работния периметър и да се уверите, че работното пространство е чисто и освободено от преминаващи животни и хора. Обезопасете периметъра с червена предпазна лента на подходяща височина видима за всички. След това е необходимо да се уверите, че материала (клоните или др.) са почистени от камъни, тел, въжета или други предмети, които при раздробяването от една дробилка могат да предизвикат хвърчащи парчета с голяма скорост, които да наранят някого. След като направите всички тези проверки се уверите, че всичко е наред, е възможно да започнете работа с дадената дробилка за клони.

2. Не вкарвайте крайници в режещите части на дробилка за клони

Никога по никакъв повод и причина не използвате ръце или крака за избутване на материала на вътре в бункера на дробилка за клони. Използвайте подходящ инструмент или приспособление за това (най-често се прави с дървен чатал).

3. Бдителност и внимание по време на работа

Проследявайте внимателно процеса на раздробяване и се уверявайте, че материала се раздробява правилно. При установяване на каквито и да е необичайни и странни звуци, вибрации, необичаен шум на машината, моментално спрете всяка дробилка от стоп бутона и установете причината.

4. Поддръжка сервизни интервали и проверки на дробилка за клони

Навременната и редовна поддръжка е от изключително голямо значение за дълготрайната и безопасна работа на една дробилка за клони. Винаги следете нивото на маслото, пристягайте болтовете периодично, почиствайте, гресирайте и спазвайте всички други необходими интервали за поддръжка описани в инструкциите за употреба. Сервизирайте и поддържайте винаги в определените от производителя сервизни часови интервали и използвайте само и единствено оригинални консумативи и резервни части!

Заключение
Ние препоръчваме да следвате всички практики и предпазни мерки описани в инструкциите за употреба. По този начин освен, че вие осигурявате собствената си безопасност и на околните, вие гарантирате дълготрайната и ефективна работа на вашата дробилка за клони. Не забравяйте, че правилната експлоатация на машината е ключова за високата производителност и ефективност на работа на всяка една дробилка за клони.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журито на 81-вото издание на кинофестивала във Венеция ще обяви победителите тази вечер

Международният филмов фестивал във Венеция ще раздаде отличията си на церемония тази вечер, предадоха осведомителните агенции. Френската актриса Изабел Юпер и оглавяването от нея жури се събират в събота, за да връчат отличието "Златен лъв" за най-добър филм, както и останалите призове на форума. След десетдневна надпревара ще стане ясен..

публикувано на 07.09.24 в 14:22

84 години от връщането на Южна Добруджа

На днешния ден се навършват 84 години от подписването на Крайовската спогодба, която нормализира отношенията между Царство България и Кралство Румъния, връщайки Южна Добруджа на България, припомня БГНЕС. Българи и румънци в продължение на векове са живели в мир и добри отношения помежду си. Между..

обновено на 07.09.24 в 13:58

ВМС почетоха паметта на загиналите за Освобождението на Добруджа

На 7 септември4по случай 108-та годишнина от Добричката епопея, представителна част от Военноморските сили участва във военен ритуал на Мемориала в памет на загиналите от пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа, издигнат край с. Козлодуйци, Добричка община. Строят на почетния караул беше приет от капитан ранг Борислав..

публикувано на 07.09.24 в 12:25

Адел предпочете семейството пред 200 млн. долара

Британската поп дива Адел е отказала потенциална заплата от 200 милиона долара, което може да се окаже едно от най-големите предложения в кариерата й, съобщи „Дейли мейл“. Предложението е от Китай, където искаха да я наемат за представления в казино в Макао, а концертите щяха да бъдат подобни на нейните поредица от изпълнения Weekends With..

публикувано на 07.09.24 в 09:25

Продават пиратския кораб "Св. Николай"

Продават пиратския кораб "Св. Николай", видя репортер на Радио Варна. Обявената цена е 70 хиляди евро. Корабът е построен през 1942 година във Варна по хърватски проект. Използван е за военни цели. ​ В края на Втората световна война немското командване издава заповед военната флота на България да бъде подпалена и потопена, за да не..

публикувано на 06.09.24 в 15:55

Четири села празнуват в община Добричка

Денят на Съединението е празник и за четири населени места в община Добричка, съобщават от местната администрация. Това са селата Батово, Божурово, Златия и Овчарово.  Тържествата в село Батово ще се проведат на площада. Участие в тях ще вземат малчугани от детска градина „Зорница“ в населеното място, фолклорни самодейни състави от читалището в..

публикувано на 06.09.24 в 10:53

Документи за Съединението във Варненския архив

В Държавен архив - Варна се пазят малко документи, свързани с Деня на Съединението - 6 септември 1885 година. Въпреки това черноморският град има съществено значение за този исторически акт поради факта, че именно тук официално е оповестено Съединението на България. Това разказва Донка Николова - началник на Архива. П о това време княз Александър..

публикувано на 06.09.24 в 08:05