Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илинден е - морето взема жертви

Снимка: Диян Ставрев

За християните днес е един от големите летни празници. Българската православна църква почита Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт.

Църковният празник е наречен от народа Илинден. Според народните представи Св. Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Макар и по нов стил, съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.Пораждат се мъртви течения, вълната няма гребен и на повърхността  няма индикация, че нещо заплашва безопасността на хората в морето, обясняват спасители. 

Специалистът по водно спасяване в БЧК Велислав Цеков  препоръча  да се плува успоредно на брега до момента, в който отслабне силата на морската вода, която тегли обратно навътре към морето.  И когато престане дърпането на водата на вътре да се излезе на брега. Дори ако човек  не може да плува трябва да се остави на течението, докато то отслаби силата си. Не е разумно да се предприемат някакви усилия, защото силата на мъртвото течение рано или късно отслабва, и е възможно с по-елементарни плувни умения да се излезе от пътя на течението


По публикацията работи: Галена Ковчазова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за назначаване на районните избирателни комисии

Днес е крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи районните избирателни комисии за организацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. До днес и кметовете на общините образуват със заповед избирателните секции на територията на съответната община и утвърждават тяхната номерация, обхват и адрес. До 8 септември,..

публикувано на 06.09.24 в 11:39

Празникът във Варна /СНИМКИ/

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. Пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ бяха положени венци и цветя с военен ритуал...

публикувано на 06.09.24 в 10:41

Кои общински спортни бази работят във Варна на празника

Четири общински спортни бази във Варна ще работят на 6 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  На разположение на жителите на града ще бъдат следните обекти: - Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“ – игрища и зала „Скуош“ от 9:00 ч. до 21:00 ч.; - Общински спортен комплекс „Морска градина“ – от 9:00 ч. до..

публикувано на 06.09.24 в 10:01

Как е зададен въпросът за референдума в община Добричка?

Община Добричка ще проведе местен референдум за или против изграждането на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината. Решението е продиктувано от създаденото гражданско недоволство и неяснотата дали вятърните електроцентрали са вредни за хората и природата, като и дали трябва да се изграждат върху плодородни..

публикувано на 06.09.24 в 09:15

Историческа възстановка връща варненци към 6 септември 1885 година

В утрото на 6 септември 1885 г. княз Александър I Батенберг получава известие за установения контрол над Пловдив и арестуването на главния управител Гаврил Кръстевич от български войски.  По това време младият монарх се намира в летния дворец “Сандрово” – първообраз на морската резиденция "Евксиноград". Веднага се отправя към Варна, където от балкона..

обновено на 06.09.24 в 09:00

Варна отбелязва Съединението с празнична програма

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. В 10 часа пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започва възпоменанието за 6 септември..

публикувано на 06.09.24 в 08:55

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември 1885 г.  България се съединява след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.  Страната до този момент е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г. Така, след подготовка, започнала през есента на 1885..

публикувано на 06.09.24 в 06:12