Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации. 

Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за децата  има забавни игри с буквите. 

За всеки, който реши теста без грешка е предвидена книга за награда. Инициативата заинтересува много от хората, които бяха в Морската градина, да решат теста дойдоха и много родители с децата си. Инициативата „Бъди грамотен“ се провежда от 2009 г. 

Тя има за цел да възпитава любов към родния език и да мотивира младите хора да пишат правилно. Проявата се реализира с традиционната подкрепа на Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за назначаване на районните избирателни комисии

Днес е крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи районните избирателни комисии за организацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. До днес и кметовете на общините образуват със заповед избирателните секции на територията на съответната община и утвърждават тяхната номерация, обхват и адрес. До 8 септември,..

публикувано на 06.09.24 в 11:39

Празникът във Варна /СНИМКИ/

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. Пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ бяха положени венци и цветя с военен ритуал...

публикувано на 06.09.24 в 10:41

Кои общински спортни бази работят във Варна на празника

Четири общински спортни бази във Варна ще работят на 6 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  На разположение на жителите на града ще бъдат следните обекти: - Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“ – игрища и зала „Скуош“ от 9:00 ч. до 21:00 ч.; - Общински спортен комплекс „Морска градина“ – от 9:00 ч. до..

публикувано на 06.09.24 в 10:01

Как е зададен въпросът за референдума в община Добричка?

Община Добричка ще проведе местен референдум за или против изграждането на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината. Решението е продиктувано от създаденото гражданско недоволство и неяснотата дали вятърните електроцентрали са вредни за хората и природата, като и дали трябва да се изграждат върху плодородни..

публикувано на 06.09.24 в 09:15

Историческа възстановка връща варненци към 6 септември 1885 година

В утрото на 6 септември 1885 г. княз Александър I Батенберг получава известие за установения контрол над Пловдив и арестуването на главния управител Гаврил Кръстевич от български войски.  По това време младият монарх се намира в летния дворец “Сандрово” – първообраз на морската резиденция "Евксиноград". Веднага се отправя към Варна, където от балкона..

обновено на 06.09.24 в 09:00

Варна отбелязва Съединението с празнична програма

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. В 10 часа пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започва възпоменанието за 6 септември..

публикувано на 06.09.24 в 08:55

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември 1885 г.  България се съединява след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.  Страната до този момент е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г. Така, след подготовка, започнала през есента на 1885..

публикувано на 06.09.24 в 06:12