Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от първа линия

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи.
Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото разговаряме в дома му в Чушмелий в Украйна, на брега на езерото Ялпуг – най-голямото сладководно езеро в Украйна и второто по-големина в Европа. 
Бивш министър на енергетиката на Украйна в три правителства и бивш губернатор на Одеска област, Иван Плачков е и предприемач. Създател е на бранда "Украинско вино". Днес виното, което произвежда от лозята си в района на Ялпуг под името "Колонист", се сервира в ресторанти из половин Европа, както и на почти всяко дипломатическо събитие на родната му Украйна. 
Освен грозде от местни сортове, в Чушмелий Плачков обаче отглежда и култури, които трудно бихме свързали с тази географска част на света - маслини, смокини и дори нарове, които превръщат района на "Райска градина". Обяснението, по думите му, е в същата географска ширина, на която са разположени винарските райони на Бордо и Пиемонт, но с комбинация от климата в района. 
Единственото, което ни свързваше с България по съветско време беше списание "Жената днес". Едно списание за цялото село, което всички се изреждаха, за да четат на български, както и плоча на Емил Димитров и Лили Иванова. Това беше!
Моят дядо слушаше Радио София (някогашната програма "Хоризонт" на БНР) и когато чуеше песни на Борис Машалов - плачеше, разказва още Иван Плачков.
Нямаше никаква вероятност българин да стане някъде началник или да израсне в кариерата си по съветско време. Украинските българи се усетихме българи едва в свободна Украйна, след 1991 г.
Днес - 24 август, Украйна отбелязва 33 години от обявяването на независимостта си!
След началото на войната, Иван Плачков както и останалите жители на Чушмелий подпомагат и армията. 
Синът му, който преди 24 февруари 2022 г. е бил с втори ранг министър, отговорен за ядрените мощности на Украйна, става военен. Понастоящем е старши лейтенант в Националната гвадия. Бригадата, в която воюва е съсредоточена в Източна Украйна. 
Много е трудно в момента да се прави бизнес и земеделие в условията на война, но хората работят. Вярвам, че ще победим, убеден е Иван Плачков.

Целият разговор с него може да чуете в звуковия файл.



Проектът "Истории от първа линия" е съвместен между Доротея Николова и Румен Сарандев от екипа на Радио Варна и Олександр Барон от "Бесарабски фронт" в Одеса, Украйна.
Той включва поредица от срещи, интервюта и видеа в Одеска, Миколаивска и Херсонска област в Украйна между 16 и 24 юни 2024 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05