Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелина Петкова и Богдан Богдев представят изложбата "Състояния"

Състояния / States / 心的状態 - източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм

| обновено на 29.08.24 в 16:42

22 август - 5 септември, Арт салон на Радио Варна
Състояния / States / 心的状態 изложба Богдан Богдев/ Венелина Петкова
(източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм)

В изложба „Състояния“ няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети цветя, което не й пречи да е заредена с известна сантименталност.

Творбите, които ще видите, тръгват от съвременната японска калиграфия Шодо (където всеки знак е и символ, който можем да разчленим на смислови части, излъчващи голяма доза поетичност) и от монохромния абстрактен експресионизъм, възникнал в САЩ след Втората световна война, засягат предметността – разпознаваема, необходима ни и самата тя трансцендирана в символ и навлизат в „без-образността“ – там, където съзнанието се опитва да остане голо или да се разсъблече до ненатруфен жест, изпълнен с искреност и себепознание. Те не търсят някаква невъзможна уникалност, тяхното въздействие е по-скоро ефимерно (В. Петкова) или неопределено (Б.Богдев), и отново – плод на търсене на автора из собствените му интимни кътчета на съзнанието.

Да, една изложба със силно изразен философски момент, който витае някъде отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби. И в същото време – фриволна.


Включете се в Ателиетата "Срещи с японската четка" на 26 август и 3 и 4 септември. Заниманието с всеки участник е с продължителност 1 час. Повече информация и връзка с майстора на четката Венелина Петкова. Участието е на цена 30 лв.

Защо решихте съвместно да направите изложба? Кое Ви свързва?

- Ние се познаваме от първата изложба на Богдан. Когато отидох, аз закъснях, влязох и казах: „О, това нали не съм го виждала - такава друга откачалка като мен“. Така че моментално се запознахме и още на следващия ден опитахме нещо заедно като малък пърформанс, ако помниш. И оттогава си общуваме между Варна, Добрич и София.

Казахте откачалка, кое е откаченото в това, което правите?

- Аз също го виждам като една лека, тиха, контролирана лудост, защото когато се опитваш да рисуваш неща, които не си виждал и даже не можеш да си представиш, по-скоро картините ти говорят обратно на теб. Трябва да практикуваш някаква форма на лудост, защото иначе просто спираш, а тук идеята е да пуснеш чувството да се изрази.

Източен туш, Шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм. Какво означава всичко това и как се съчетава?

- Първо цялата ни изложба е туш и монохромен абстракционизъм и е монохромна. Тоест черно, бяло, сиво, техните нюанси, което е много важно за източната живопис. Източен туш всъщност е по-лесен вариант да наречен "сумие". Аз се занимавам с японска калиграфия,чието име е "Шодо" - пътят на четката, която е един много дълъг доживотен процес на обучение и практикуване. Четката е до голяма степен спонтанна, тоест ти не можеш да промениш вече това, което си нарисувал. Енергията в него ще се промени. При Богдан с монохромния абстрактен експресионизъм също е доста спонтанно, но преди това е много дълго мислено. И при калиграфията, там мислиш, представяш си го на листа или платното и след това действаш. Това нещо мисля, че много ни свързва. Абстракцията и Шодо калиграфията че се съчетават перфектно при нас. Може би трябва да допълня, че има едно движение "Боку Джинкай" - човек на туша, чрез което калиграфията се осъвременява до степен, достигаща абстракция, влияеща се точно от американския монохромен експресионизъм. Също така американския монохромен експресионизъм се влияе от Боку Джинкай. Ние след толкова време може би представляваме българската версия на това, но също трябва да кажа, че по света този стил и начин на изразяване, който ние се опитваме да представим тук в Арт салона на Радио Варна, всъщност е доста разпространен. 

- И до ден-днешен експериментирам и търся стила си, много съзерцавам картините си, поправям ги, завъртам ги. Влагам и доста философия. Едно от нещата - бяло, сиво и черно, за мен имат значение на отговори за вечните въпроси, за отвъдното, за истината, за лъжата. Бялото за мен е светлината на "да", черното за мен е нищото, празното. 

- Бялото не може да съществува без черното и обратното, подобно е и с "да" и "не" - между тях има едно нищо, което не е нито "да", нито "не"... тези картини трябва да се усетят по по-различен начин.

С Богдан Богдев и Венелина Петкова разговаря Светлана Вълкова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвместна изложба икебана и хайга "Вдъхновение от старите къщи"

9 септември (понеделник), Арт салон на Радио Варна, 18 часа Любители на японската култура, Сдружение за икебана Кагецу и Български хайку съюз си дават среща в Арт салона на Радио Варна. Поводът е откриването на вълнуващата изложба на икебана и хайга, вдъхновена от стари български къщи. Експозицията (фотографии и рисунки) ще остане до 24..

публикувано на 02.09.24 в 15:48

ЛАКЪРДИИ - изложбата, която разкрива красотата и творческия дух на скейт общността

23 август, петък, Арт салон на Радио Варна, 19.00 часа След успешното си участие на фестивала Burgas Skate Open Владимир Дръндарски и Клементина Савова ще гостуват в Арт салона на Радио Варна с фото и арт изложбата ЛАКЪРДИИ . "Лакърдии" е фотоизложба, която изследва митовете, легендите и неразказаните истории от скейт общността...

обновено на 29.08.24 в 16:42
Голям арт салон

Награждаване на отличените творци от Х Национален литературен конкурс "Атанас Липчев"

28 септември, събота, Арт салон на Радио Варна Тържествено награждаване на лауреатите от Х Национален литературен конкурс за разказ "Атанас Липчев".  Организатор на конкурса е Сдружение на писателите – Варна, а мотото за тази юбилейна година е: "... сънуваше, че тази нощ му е последната. Че утре вече няма да го има на Божия свят".

публикувано на 29.08.24 в 15:49
Голям арт салон

Планирайте вашето събитие в залите на Радио Варна

Уважаеми приятели и гости, Може да се свържете с нас на познатите Ви телефони: 052/664462 и 052/664488, както и на e-mail:  events.varna@bnr.bg . На Ваше разположение работят две изложбени зали и една концертна зала /звукозаписно студио/. Планирайте вашето събитие в Радио Варна и ние ще окажем нашата организационна подкрепа. Ще се радваме..

публикувано на 25.08.23 в 17:24

Радио Варна се включва в националните чествания по повод годишнината от гибелта на Васил Левски

Радио Варна се включва в националните чествания по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. Вече са подредени 14-те писма от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов , съратници и приятели на Васил Левски. Експозицията може да бъде видяна в Стъкления павилион до сградата на Радио Варна . Оригиналите на..

обновено на 17.02.23 в 09:14