Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алея на книгата - Варна 2024:

"Вой" - една история за крехкия баланс, отговорността и любовта в света на вълците и хората

Екологът Александър Скалд представя дебютния си роман

Той се казва Александър Петров, а литературният му псевдоним е Александър Скалд. Със страст говори както за работата си като еколог в голяма природозащитна организация, така и за писането, и за проучванията за докторската си дисертация върху лисици и белки и тяхната роля в различни екосистеми, за родното си място в Северозапада, за увлечението си по скандинавската митология и за странстващите северни поети от времената на викингите - скалдове. 

Тази вечер от 17.30 часа ще бъде на Алея на книгата в шатра № 19 на Издателство "Ерове", за да се срещне с читателите на своя дебютен роман "Вой" и да разказва за света на вълците и хората, а той умее да го прави увлекателно, повярвайте!

Изненадва ме с признанието си, че като ученик откровено мрази биологията и след училище избира специалност "Българска филология и история", работи като учител и радиожурналист... "Но каквото е писано да стане, то ще стане" - споделя Александър. - "На 24 години преоткрих дивата природа чрез каузите на хора, посветени със сърце на грижата за нея. Хора, които умееха да общуват, а не просто да говорят за природата. Постепенно се впуснах като доброволец, после завърших магистратура по екология, а в момента съм докторант в Пловдивския университет и подготвям дисертацията си, която изучава лисици и белки и тяхната роля в различни екосистеми". 

Питам Александър какво мисли за все по-разгорещената дискусия за съдбата на вълците в Европа, която се движи от крайност в крайност - от призиви за масово унищожаване на популацията до обявяването им за защитен вид и заговаряме за баланса... "Истината е някъде по средата. Хората в едната крайност са тези, които отглеждат животни и това е прехраната или бизнесът им, те се опитват да ги защитят по всякакъв начин. На другия полюс има хора, които никога не са отгледали и едно животно и нямат представа за усилията и за изпитанията пред животновъдите. От гледна точка на екологията е важно да отбележим, че вълците са един от т. нар. ключови видове. Това означава, че имат ключова роля за баланса в дадена екосистема, на която принадлежат. Има един изключително показателен пример за ролята на вълците в екосистемата на Националния парк "Йелоустоун". Там решават да ги изтребят напълно, за да се размножат свободно елените и така да създадат условия за лов. Елените се размножават обаче прекалено, ловът не може да регулира достатъчно популацията, започват да разрушават крайречните гори, следват наводнения, после суша, изчезват видове и т. н. Така след няколко години решават да върнат вълците в екосистемата, като внасят малка канадска глутница и постепенно районът се възстановява. Вълците принуждават елените да се движат, а не да водят заседнал начин на живот, горите израстват, заселват се отново разнообразни видове животни, реката е пълноводна, връщат се бобрите, те строят бентове, а вирчетата край тях се изпълват с риба, дори видрите се завръщат... Ето така работи една екосистема в баланс и вълците са, както казах, един от ключовите видове за това."

В романа "Вой" историята на огромния черен Ахернар - единак, който броди из планината и се опитва да събере глутницата си в света, доминиран от човека, се преплита със съдбата на един млад еколог и на една жена-ловец, които се борят срещу бракониерството и незаконните кучешки боеве. Има ли любов, питам младия автор. "Да, има любовна история, даже две. Едната е за вълка, който губи любимата си вълчица Шедир заради бракониерите... Втората е историята на Катя и Атанас, които в своето приключение да защитят дивата природа, се сближават. Не бих казал, че е типичната любовна история, защото точно, когато мислят, че са се опознали, разбират, че и двамата крият нещо мрачно в душите си, което ги е променило непоправимо... Следващият ми роман, който вече обмислям, ще е точно за този мрак вътре в нас, за това, че дори да сме "добри хора", неизбежно имаме нашата сянка и тъмна страна..."

Ето и някои отзиви от читатели за дебютния роман на Александър Скалд „Вой“:

"Пълнокръвни герои, за които милееш, колкото и да са изпълнени с мрак, естествено звучащи диалози (нещо, което откривам тоооооолкова рядко в родната литература), важни теми като мястото на човека в природата и конфликта ни с другите ѝ представители: това са малка част от нещата, които ще откриете във „Вой“.– Виктория

"Досега в родната литература ми липсваше точно тази история за гората, разказана от осъзнатия човек. Онзи смирен човек, който знае, че не е господар на природата, не е неин пазител, нито собственик, а само малка частичка от Великата Майка." – Райна Максимова

"Увлекателна история стил магически реализъм (гадните неща са реалност за съжаление), която ни образова за собствената ни природа и взаимоотношенията ни с нея." – Илияна Аракелян

"Има природа, динамика, напрежение, емоции - Александър Скалд е успял да събере между тези страници не един, а цели два свята - човешкия и животинския." – Мария - Никол


Разговора на Валерия Василева с Александър Скалд можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За негласуването и кафе машините

Празни коридори, полупразни урни, скучаещи членове на избирателните комисии, които бяха повече от избирателите – така изглеждаше картината в ранния следобед в деветте секции в Средно училище „Найден Геров“.  А отишлите до урните бяха категорични, в отговора на въпроса кой е основният проблем, който трябва да разреши следващия..

публикувано на 20.10.24 в 18:06

Търговец: Не съм гласувал от казармата, всичко е лъжа

Около 10% е избирателната активност към 16,00 часа в четирите избирателни секции, разкрити в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. В една от тях е прекратен машинният вот още в началото на изборния ден заради технически проблем с устройството, което не е пуснало разписка. Там гласуването преминава само на хартия. Недоверие, апатия,..

публикувано на 20.10.24 в 17:17

Жители на "Виница": Някои улици не са виждали метла

Жители на кв. "Виница", част от най-големия район на Варна - "Приморски", които днес отидоха да пуснат гласа си за нов кмет, призоваха своите съкварталци да последват примера им. Няма как да имаме претенции, когато не сме изпълнили нашето задължение да гласуваме, каза младата майка Мария Атанасова. Тя отбеляза, че кварталът продължава да се разраства,..

публикувано на 20.10.24 в 16:00

Исполин ли може да реши проблемите в кв."Виница"?

Хората не знаят, че днес се провеждат частични избори за кмет на район „Приморски“, коментира за Радио Варна Киряк Костадинов, жител на кв. „Виница“ и член на 178 секционна избирателна комисия в ОУ „Панайот Волов“ в квартала. По неговите думи предизборната кампания не е била разпространена по вестниците, телевизиите и радиото. Костадинов..

публикувано на 20.10.24 в 11:51

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „Кажи „Не“ на чупливите кости“. Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер. „Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки..

публикувано на 20.10.24 в 08:23

Хижа "Триглав" и художествена галерия в едно

Преди седмица бяха избрани най-добрите хижи и заслони в кампанията "Хижа на годината" 2024. Бяха отличени 36 обекта в 16 конкурсни категории с гласовете на близо 40 000 туристи. В следващия материал обаче няма да стане дума за нито една от отличените хижи или заслони. А за подслон в планината, превърнат в художествена галерия.  Момчил Косев е..

публикувано на 19.10.24 в 10:45

Реставраторите на варненския музей работят без необходимата лаборатория

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ)-Варна извършват  реставрационната дейност на няколко различни места, вкл. един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им  лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква община Варна да предложи подходящ за..

публикувано на 18.10.24 в 14:31