Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е безплатната здравна помощ, когато сме на път?

Снимка: pixabay

Ако сме на почивка в България и ни се наложи да потърсим медицинска помощ, можем да отидем при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса. Това каза за Радио Варна д-р Каролина Златева. Нужно е да си носим синята здравна книжка, която ни дава право на два прегледа на месец, ако посетим личен лекар, различен от този, при когото сме записани. Дължим единствено потребителската такса от 2,90 лв, децата се преглеждат без такса, каза д-р Златева. Общопрактикуващият лекар не може да издаде направление за специалrст, но може да ни насочи към спешен център, където назначените ни изследвания ще са безплатни.

Спешна и неотложна помощ можем да получим безплатно и в страните от Европейския съюз, в Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, ако имаме Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/. Картата се издава за 15 дни на здравносигурените хора и е безплатна, уточни Юлиян Атанасов от РЗОК-Варна:

"Единствен лекарят обаче преценява дали медицинската помощ, от която се нуждаем, е спешна или не е. В този смисъл мнението е субективно",  коментира Атанасов.

Ако ЕЗОК бъде призната,  пациентът ще трябва да заплати единствено потребителската такса, дължима от всички местни здравноосигурени лица. Ако по някаква причина, българските здравноосигурени лица са латили необходимите им медицински услуги, то тогава те имат право да подадат документи за възстановяване на направените разходи на място, но задължително трябва да имат оригинален платежен документ - фактура с подпис и печат.  ЕЗОК не покрива транспортните разходи с линейка до болнично заведение.

Ако пътуваме в страни извън Европейския съюз е препоръчитeлно да имаме медицинска застраховка, каза адвокатът по застрахователно право Явор Якимов:

„Основните рискове, които покрива медицинската застраховка за чужбина, са стандартните медицински разноски и репатриране, ако се разболее и има летален изход, да бъде прибран в България. Повечето застрахователи предлагат и спешна дентална помощ, понеже в чужбина тези услуги са доста скъпи.“

Якимов сподели, че при пътуване в чужбина сключва медицинска застраховка с покритие от около 10 хиляди евро на член от семейството. Цената на застраховката е около 55 евроцента на ден.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „Кажи „Не“ на чупливите кости“. Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер. „Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки..

публикувано на 20.10.24 в 08:23

Хижа "Триглав" и художествена галерия в едно

Преди седмица бяха избрани най-добрите хижи и заслони в кампанията "Хижа на годината" 2024. Бяха отличени 36 обекта в 16 конкурсни категории с гласовете на близо 40 000 туристи. В следващия материал обаче няма да стане дума за нито една от отличените хижи или заслони. А за подслон в планината, превърнат в художествена галерия.  Момчил Косев е..

публикувано на 19.10.24 в 10:45

Реставраторите на варненския музей работят без необходимата лаборатория

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ)-Варна извършват  реставрационната дейност на няколко различни места, вкл. един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им  лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква община Варна да предложи подходящ за..

публикувано на 18.10.24 в 14:31

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международната федерация на екслибрис обществата

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международна федерация на екслибрис обществата FISAE през 2026-а.  Организатор на събитието ще е Фондация за изкуство Йордан Петков.  В следващите две години президент е ръководителят на организацията-домакин. Така до провеждането на конгреса на  FISAE  през 2026-та година във Варна президент ще бъде..

публикувано на 18.10.24 в 14:09

Ентусиасти почистват Варна в неделя, организират безплатни тренировки на Трета буна

В неделя, 20 октомври, всеки, който забелязва място около себе си, което го дразни заради отпадъците, може да се включи в инициативата, организирана от група ентусиасти, за които спортът и екологията винаги вървят ръка за ръка. Те призовават всеки от нас да излезе в неделя, да вземе една торбичка или чувал, да сложи ръкавиците и да събере малко боклук...

публикувано на 18.10.24 в 10:55

Експерт: Възможно е поскъпване на шофьорския курс

Приетите още миналия месец нови промени в шофьорските курсове и дигитализацията в обучението и изпитите за книжка ще намалят драстично сивия сектор в бранша. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Промените обаче е възможно да доведат и до поскъпване на курса , каза още Георгиев,..

публикувано на 18.10.24 в 09:50

Психолог: Нека децата грешат в сигурна среда

Социалното и емоционално развитие на децата от детските градини бе един от акцентите в събитието, на което Варна е домакин - „Дни на иновациите в образованието“. Мотото е учене чрез преживяване за по-ангажирани деца, учители и родители .  Децата от детска градина „Мир“ във Варна дадоха пример как се учат един от друг по време на..

публикувано на 17.10.24 в 15:29