Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна внася сигнал в прокуратурата с искане за протест на ПУП на имота с кедрите в кв. "Аспарухово"

Община Варна ще внесе сигнал с искане за протест от прокуратурата на Подробния устройствен план (ПУП) на частен имот в квартал „Аспарухово“, където вчера бяха премахнати пет от общо седем кедъра. По случая веднага е започнала проверка на документацията от страна на юристи, архитекти и инженери в Община Варна. Заради съмнения за нередности още утре ще бъде внесен сигнал в прокуратурата, съобщиха от общинския пресцентър. 

По-рано днес кметът Благомир Коцев проведе поредна среща с жители на кв. „Аспарухово“, допълват от кметската администрация. След като вчера ги прие на разговор в Общината, днес той посети мястото, за да разясни лично хронологията на събитията, допълват от пресцентъра. 




Установихме, че границата на терена попада върху канал, който по време на наводненията през 2014 г. е бил ключов за отводняването на квартала. Под терена има също водоснабдителни и електрически комуникации, които ще бъдат засегнати при евентуално строителство. Това е недопустимо. Ако не беше злополучният случай с кедрите, нямаше да разберем това, защото ПУП е издаден преди 8 години, коментира кметът.

На срещата с него хората изразиха пълна подкрепа за намерението за отмяна на Подробния устройствен план и посочиха, че са готови да защитят позицията си и на сесия на Общинския съвет. Те също така увериха кмета Коцев, че ще сезират прокуратурата с разбирането, че ако достатъчно много страни го направят, шансът да се стигне до дело, е голям, обобщиха от общинския пресцентър. 



В позицията си в защита на застрашените от отсичане дървета, жителите на кв. „Аспарухово“ посочват, че те са разположени в зона, която дълги години е била обществена градинка за отдих. Освен това тази растителност е естествена преграда при евентуално водно бедствие и отсичането на дърветата излага на риск от наводнения живеещите в близост, съобщиха още от Община Варна.

На срещата вчера активисти посочиха, че кедрите са поне на 60 години, много по-стари отколкото е посочено в първоначалната фитосанитарната експертиза, представена на кмета Коцев през януари т. г. от вече освободения от длъжност директор на дирекция „Инженерна инфраструктура“ Петър Гърбузов.

По случая кметът на Варна поиска незабавно да бъде извършена независима експертна оценка от служителите на териториалното поделение на „Държавно горско стопанство“ – Варна за установяване действителната възраст и състояние на дърветата. Причината е именно разминаването между твърденията на гражданите и данните по преписката в Общината. Вчера вечерта становището на Държавното горско стопанство-Варна потвърди информацията на гражданите, информираха от общинския пресцентър.

В защита на обществения интерес заповедта за премахването на дърветата бе отменена незабавно след това, съобщават от там.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем са кандидатите, подали документи в процедурата за избор за генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. Съветът за електронни медии ще оповести..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Председателят на ОбС-Варна с позиция за публикуван списък с имена на общински съветници

Председателят на Общинския съвет във Варна Христо Димитров излезе с позиция по повод публикуван от кмета на Варна Благомир Коцев списък с имена на общински съветници, които не са приели предложението на общинската администрация за "ремонтните линейки".  Работни групи ще извършват леки ремонти във Варна? Димитров определя списъка като "черен". "..

публикувано на 20.09.24 в 17:17

Щабът на ВМС светва в зелено в подкрепа на хората с митохондриални заболявания

На 21 септември (събота) щабът на Военноморските сили на Република България във Варна ще бъде осветен в зелено в знак на съпричастност към хората, страдащи от митохондриални заболявания и техните семейства. За пореден път Община Варна се присъединява към международната кампания "Light Up for Mito", този път, за да отбележи Световната седмица на..

публикувано на 20.09.24 в 16:50

Затварят за профилактика басейн "Алекси Алексиев"

От днес до 7:00 часа на 24 септември (вторник) за посетители ще бъде затворен басейнът "Алекси Алексиев" в плувен комплекс „Приморски“, съобщават от Общинското предприятие "Спорт-Варна".  Затварянето се налага заради необходимостта от периодична профилактика за хигиената на спортните обекти и екипировка, допълват още от предприятието.

публикувано на 20.09.24 в 16:43

И в събота ремонтни дейности в Пчелина, между 9 и 17 часа затварят част от ул. "Прилеп"

И в утрешния почивен ден продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ в участъка от разклона за местност Пчелина до разклона на с. Каменар, съобщиха от общинския пресцентър. Въведена е временна организация на движение с поставяне на контролно-пропускателни пунктове от двете страни на участъка.  Между 9 и 17 часа движението на..

публикувано на 20.09.24 в 16:18

ГДБОП разби престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция за Южна Европа

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа, съобщава БНР.  Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 16:05

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14