Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди получиха 16,6 млн. лева за хуманно отношение към животните

Снимка: БТА-архив

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 16,6 млн. лв. (16 617 828.84 лв.) на 843 животновъди по интервенцията за „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ – АМР) за Кампания 2023. Ставките, по които се изплащат средствата, са определени в Наредба 10 от 27.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата, и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г.

Помощта се отпуска за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволно поети едногодишни ангажименти. Субсидията покрива само онези задължения, които надвишават задължителните стандарти и други задължителни изисквания, наложени чрез националното законодателство. Финансовата подкрепа е изчислена съгласно чл. 82 от Регламент (ЕС) 2021/2115 и е в съответствие с разписаните изисквания, отговарящи за изпълнението на Стратегическия план по ОСП.

Подпомагането по ХЖ – АМР се предоставя на земеделски стопани, които отглеждат едри преживни животни (ЕПЖ) и/или дребни преживни животни (ДПЖ), заявени по дейност „Осигуряване на свободна подова площ“ и/или „Свободно пасищно отглеждане на животните“ и за които са спазени изискванията по интервенцията, предвидени в националната нормативна уредба и в правото на Европейския съюз.

Заявените за подпомагане животни трябва да са идентифицирани в съответствие с изискванията на Закона за ветеринарната дейност (ЗВД) и да са задържани в стопанството на кандидата най-малко 60 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане, като за Кампания 2023 срокът е до 5 септември.

Целта на предвидените дейности по интервенцията е осигуряване на повече свободно пространство в помещенията за отглежданите животни и по-дълъг период на пасищно отглеждане, което води до оказване на благоприятно влияние върху тяхното здраве, подобряване жизнеността им и спомагане повишаване на качеството на произведената продукция. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало"

"Има такъв народ" се представи изключително стабилно на тези избори, каза заместник-председателят на партията Тошко Йорданов, предаде БНР. Според него има ръст в подкрепата на партията. Той още веднъж заяви, че от ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало": "Колко пъти да ви казвам, че няма да работим с формацията около Делян Пеевски. Казвам го..

публикувано на 28.10.24 в 00:16
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Новото начало е необратим факт

След месеци на много работа, много срещи и предизвикателства, препятствия и изпитания, заедно, като едно голямо семейство ние го направихме - новото начало е необратим факт! И това е окончателно, заявява председателят на "ДПС - Ново начало" Делян Пеевски, цитиран от партийния пресцентър. "Оттук насетне има само напред и нагоре! Ново начало за България..

публикувано на 28.10.24 в 00:14
Бойко Борисов

Бойко Борисов: ГЕРБ ще управлява с всеки, който подкрепя нашата програма

"При тази избирателна активност може да говорим по-спокойно за представителност в новия парламент. Хубаво е всички лидери да преспят и никой да не прескача собствения си резултат. Нашата програма ще бъде основоположна за всички, които искат да има правителство". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден, цитиран от БНР. Той..

публикувано на 28.10.24 в 00:09
Николай Денков отговаря на въпроси на журналисти преди заседанието; Снимка: БТА

Николай Денков: Питайте ГЕРБ за кабинет, те са победител и носят отговорност

ГЕРБ носят отговорността отново да се състави правителство. Така отговори Николай Денков от ПП-ДБ на въпрос кой трябва да е премиер, предаде БНР. "Първо трябва да попитате ГЕРБ какво ще правят те като победители на тези избори. Те досега никога не са казали, че са готови да тръгнат по този план. Така че нека да видим какво предлагат. Когато излязат..

публикувано на 28.10.24 в 00:06

Паралелно преброяване на "Галъп": ГЕРБ-СДС печели, ПП-ДБ и "Възраждане" на кантар за второто място, влизат "МЕЧ" и "Величие"

ГЕРБ-СДС с преднина от близо 11% печели предсрочните парламентарните избори, сочат данни на "Галъп" при 100% паралелно преброяване. На второ място застават "Възраждане"  с 14,2% и изпреварват ПП-ДБ с една десета. Четвърта политическа сила е новата формация на Делян Пеевски - ДПС - Ново начало - с 10,2%, следвана от коалицията около Ахмед Доган "Алианс за..

публикувано на 27.10.24 в 23:18

При 90 % паралелно преброяване на "Галъп": ПП-ДБ са втора политическа сила, "Величие" - на ръба

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила според резултатите от гласуването за 51-во Народно събрание, с подкрепата на 25 на сто, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" при извадка 90%. На второ място е коалицията ПП-ДБ с 14,2%, следвани от "Възраждане" с 14 на сто. След тях са ДПС - Ново начало -..

публикувано на 27.10.24 в 23:13

Предаването на изборните книжа и бюлетините във Варна започна (СНИМКИ)

Започна предаването на бюлетините и изборните книжа от предсрочния парламентарен вот в Районната избирателна комисия, която се помещава в Двореца на културата и спорта. Пристигат членове на секционните избирателни комисии. Обстановката е спокойна. Подвижните секции, тези в болници и затвора пристигнаха първи.   Приемането и обработката на секционните..

публикувано на 27.10.24 в 23:06