Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е насочена и към всички ученици, отправи покана Костова към подрастващите, които ще се върнат в клас след 15 септември.



С доклади и фолклорни изяви от 22 до 24 август в Балчик са над 700 пазители на българския дух от България, Румъния, Молдова. В рамките на три дни тук се провеждат научни конференции, фолклорен конкурс и изложби, посветени на българското наследство.

През 2024 г. се навършват 200 години от издаването на първия новобългарски учебник, който бележи и началото на новобългарската просвета. Една от най-значимите книги на Българското възраждане, “Рибният буквар”, e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, а дн. в Румъния).




Петър Берон е колосална фигура в областта на образованието, културата и българската нова литература – подчерта в доклада си председателят на Сдружението на писателите и литературен критик Драгомил Георгиев, че трябва да познаваме пътя на Петър Берон - продължител на традициите на Паисий Хилендарски.

Д-р Георги Казанджиев представи Петър Берон в неочаквана негова позиция: "Когато търсих материали за книга, посветена на пожарното дело в Добричка област, попаднах на един тритомник, написан на френски, че Берон се е занимавал в световен мащаб и с пожарното дело".

Научната част на "Българско наследство" продължава с традиционната конференциязаетнологията на българите, водена от доц. д-р Елена Рацеева от Кишиневски университет, Молдова, на шестия етаж на ТИЦ Мелницата.

Представените във форума доклади ще бъдат издадени в бр. 10 на списание Форум, подготвяно ежегодно от организаторите сдружение "Българско наследство".

В рамките на форума е открит щанд за книги, част от които на етнолози и етнографи.

Фолклорните изяви в рамките на форума ще преминат в читалище "Паисий Хилендарски" на 23 и 24 август.

Програма

22 август 17.00 ч. ТИЦ "Мелницата" III етаж
Научна конференция с международно участие "200 години от създаването на Рибния буквар от д-р Петър Берон и начало на светското образование в България"
Водещи: учени от БАН София


22 август  17.00 ч. ТИЦ " Мелницата"

Конференция за етнологията на българите

Водещ: доц. д-р Елена Рацеева, Кишиневски университет, Р. Молдова

23 август 17.30 ч.- 18.30 ч.
Поднасяне венци и цветя на паметниците по главната улица "Черно море"

23 август 18.30 ч.  НЧ "Паисий Хилендарски 1870"
Концерт на българската диаспора за откриване на форума

24 август  9.00-17.00 ч. НЧ "Паисий Хилендарски 1870"
Фолклорен конкурс и награждаване

 **

Рибният буквар

Пълното наименование на книгата е “Буквар с различни поучения, събрани от Петра х. Беровича, за болгарските училища“.

Изданието е малка детска енциклопедия, която дава основни познания за българския език, физиката и аритметиката, има още молитви, нравствени поучения, добри съвети, басни и 12 илюстрации на животни. На последната страница от илюстрациите са изобразени кит и делфин и това е причината да бъде наречен „Рибен“.

Авторът Петър Атанасов Хаджиберович (ок. 1799 г., гр. Котел. –21 март 1871 г.) е първият български педагог, който изяснява преподаването по взаимоучителния метода. Берон следва медицина в Хайделберг и Мюнхен и се занимава научно с философия, естествени науки, химия, физика, математика, астрономия. Учен енциклопедист, владее 9 езика. Завещава цялото си имущество за културно-просветни и педагогически цели.

В Националния исторически музей по повод годишнината е изложен оригинален екземпляр на първото издание на „Рибният буквар“, придружен от графично оформени страници от книгата, които представят неговата структура и съдържание с кратка информация за всички раздели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна продължават честванията за 80-годишнината на проф. Стоимен Стоилов

Именитият български художник проф. Стоимен Стоилов, който от години живее и твори във Виена, подготви юбилейна изложба, с която отбелязва 80-ата си годишнина в своя роден град. Експозицията представя знакови произведения от различни периоди на неговото творчество – живопис, папируси, пастели, графика и рисунки. Носителят на Хердерова награда..

публикувано на 28.10.24 в 12:05

Във Варна организират беседа за морето по случай Международния ден на Черно море

По случай Международния ден на Черно море - 31 октомври, Община Варна организира среща-разговор под наслов „За морето“. Събитието ще състои в 14:00 ч. на 31 октомври (четвъртък) в галерия „Графити“. Инициативата е част от програмата на туристическите събития на морската столица. Международният ден на Черно море се чества от черноморските държави от..

публикувано на 28.10.24 в 11:03

Фестивалът Moving Body - там, където тялото говори, а движението свързва всички нас

И тази година фестивалът Moving Body („Движещо се тяло”) представя богата програма от танцови филми, ателиета и представления. Общото между всички тях е разглеждането на тялото и движението не само като поле на изява, но като инструмент за себепознание и изграждане на културни връзки. Събитията ще се проведат между 25 октомври и 3 ноември в три..

публикувано на 26.10.24 в 15:45

Представят летописна хроника за историята на Варненската опера

Варненската опера събра своята история в летописно издание. Премиерата ще се състои днес, когато се отбелязва Световният ден на операта. "75 години Варненска опера. Летопис“ ще бъде представена от 17.30 часа на Сцена Ротонда. Автори на изданието са Виолета Тончева, Станка Димитрова и Светла Трайкова. Редактор на изданието е Радинела Василева, а..

публикувано на 25.10.24 в 09:58

Започва фестивалът "Moving Body"

От днес до 3 ноември във Варна ще се проведе деветото издание на фестивала „Движещо се тяло”. Събитието обединява богата програма от танцови филми, ателиета и представления. Общото между всички тях е разглеждането на тялото и движението не само като поле на изява, но като инструмент за себепознание и изграждане на културни връзки. Филмовата програма..

публикувано на 25.10.24 в 09:14

Фестивалът "Танцови маршрути" предстои от 25 до 27 октомври във Варна

От 25 до 27 октомври Варна ще стане пресечна точка на „Танцови маршрути” – фестивалът за съвременен танц, който вече шеста година докосва публиката до теория, практика и изживявания, свързани със съвременния танц. Програмата по традиция е разнообразна и ще предостави възможност за участие както на любители и зрители, така и на танцьори, които искат да..

публикувано на 23.10.24 в 16:01

Гениите на цигулките - Violons Barbares, ще направят незабравим етно концерт тази събота във Варна

Една възхитителна музикална смесица пленява публиките на Канада, Нова Зеландия, Естония и много други страни от цялото кълбо. Тази събота предстои и Варна да се срещне с блестящите Violons Barbares. Неслучайно в корените на тази група стои българин - гъдуларят Димитър Гугов. След изключителна кариера в България (част от ансамбъл „Филип..

публикувано на 23.10.24 в 15:26