Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стридите на Кранево - целувка от русалка


Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров. 

Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво.

Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците произвеждат стриди.

Инж. Петров обяснява, че мидите стават навсякъде, за стридите обаче са нужни специални условия:

"В цял свят стридите се хранят със зоопланктон,  в Черно море - само с фитопланктон, затова всичко в нашето море е вкусно."


Започва бизнеса със стриди от Бискайския залив, но бързо се отказва от тях заради болести по стридите. 

Сега ги взема от Испания и Италия. 

Предлагат му и от Китай.


Обичайното време за една стрида да измине пътя от морето до чинията са три години, обяснява Петров:

"Взех си малко по-големи стридички по около 30 грама, при мен са около година и половина и вече гонят 300 грама. На такава стрида един французин никога няма да посегне. Те ги ядат от 60 до 80 грама, понеже по-големите им са жилави, за разлика от черноморските. Нашите стриди имат пълна ядка, нежно месо и уникален вкус. Цветът трябва да е светлокафяв, което е индикация за наличие на мощна хранителна среда. "


Има 28 показателя, по които се определя дали стридата ще живее или не. Най-подходящата температура на морската вода за живот на стридите е от 15 до 25 градуса:

"Под 15 градуса стридата изпада в летаргия, но мога да дам гаранция две седмици, ако реша да продам тази стрида. Над 25 градуса стават едни неща, които са дълга, досадна и тъжна тема. Но аз съм с 8 години опит, а и чета книга, така че съм намерил начин да реша въпроса. Цената е 30 лева на килограм."


Стридите се ядат от септември до април. 

Когато се хапват сурови, имат идеални вкусови качества и запазени полезни свойства.


Румънците са постоянните му клиенти.

Има епизодични доставки във Франция, Испания, Швейцария.

 В България зарежда класните ресторанти.


Кухнята на българина е много консервативна, обяснява бизнесменът. Затова Стридариумът във Варна затвори.

Предстои да открие нов ресторант на брега на Кранево.


Снимки: Емилия Николова

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават да пръскат срещу кърлежи в детски градини и училища

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“ информира, че през седмицата 11-14 август ще бъдат обработени срещу кърлежи тревните площи в детска ясла №9 „Детелина“, детска градина №23 „Иглика“, както и около детска градина №39 „Приказка“ и училище „Стоян Михайловски“. Обработки ще се извършват също в кметство район „Приморски“ и в ж.к...

публикувано на 11.08.25 в 13:47
Артистична инсталация на един от плажовете в Израел, създадена от събрани по брега отпадъци

Остават четири дни да се постигне споразумение по глобалния договор за замърсяването с пластмаса

Страните останаха в задънена улица по въпроса как да се справим с замърсяването с пластмаса, а остават само четири дни за изготвянето на исторически глобален договор за ограничаване на тази все по-нарастваща заплаха. Макар пластмасата да е променила съвременния живот, замърсяването с нея представлява все по-голяма заплаха за околната среда и човешкото..

публикувано на 11.08.25 в 08:18

Очаква ни горещ понеделник

И днес времето ще бъде слънчево, във вътрешността още по-горещо. Сутринта ще е почти тихо и на места видимостта временно ще е намалена, но по-късно през деня вятърът ще се усили от североизточна четвърт, следобед по крайбрежието ще духа умерен бриз. Максималните температури във вътрешността ще са между 35° и 40°, по крайбрежието ще са от 28° до 33°, за..

публикувано на 11.08.25 в 08:15
Антонио Бандерас

Антонио Бандерас на 65: Нямам намерение да забавям темпото

Испанската филмова звезда Антонио Бандерас заяви по повод рождения му ден, че няма никакви планове да се оттегля или да намалява работния си ритъм, въпреки че вече е на 65 години. „Когато бях на 20, си мислех, че хората на 65 вървят с бастун“, сподели Бандерас, познат от филми като „Маската на Зоро“, „Десперадо“ и „Филаделфия“, пред испанския..

публикувано на 10.08.25 в 13:10

Базар МАЯК продължава до 16 август във Варна

Едва ли има варненец или гост на града, който, разхождайки се в Морската градина, да не е забалязал преобразеното пространство на алеята пред сцена "Раковина". От 1 до 16 август базарът за изкуство, занаяти и вдъхновение МАЯК пренася душата на Капана от Пловдив в морската столица, а организаторите - екипът на пловдивския Базар Капана - са си..

публикувано на 09.08.25 в 16:00

Солницата край Провадия със специален разказ в Програмата за национална туристическа реклама на България

Развитието на туризма в Провадия бе основна тема на инициираната от министър Мирослав Боршош среща с кмета на един от най-старите градове в Североизточна България Димо Димов.  Обсъдени бяха както потенциала на природните и културни забележителности на Провадия, така и конкретни намерения и проекти, свързани със социализацията, реставрацията,..

публикувано на 09.08.25 в 13:10

Наградиха военноскужещи по случай 146-годишнината от създаването на ВМС

30  военнослужещи от Военноморските сили на България бяха наградени с почетни монети от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов по случай 146-годишнината от създаването на военния ни флот. Контраадмирал Михайлов поздрави всички военнослужещи и цивилни в редиците на ВМС по случай празника и подчерта задачите и ролята на флота в..

публикувано на 08.08.25 в 16:23