Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново високо напрежение в Близкия изток, Израел обяви извънредно положение след като атакува "Хизбулла"

Израелската армия извърши десетки превантивни удари в Ливан, след като разкри подготовка за "мащабни атаки" от терористичната групировка Хизбула. Военните предупредиха израелците да очакват мащабна атака с ракети и дронове. Сирените за въздушна тревога прозвучаха в северната част на страната. На свой ред Хизбула минути обяви мащабна операция. "Броят на ракетите "Катюша", изстреляни досега към вражески позиции, е повече от 320", се казва в изявление на групировката. Те са били насочени към 11 израелски бази и казарми. Втората фаза включва дронове.

По информация на "Ню Йорк Таймс" превантивните удари, нанесени от Израел, са насочени към пускови установки, които са били програмирани да изстрелят ракетите в 5 часа сутринта местно (и българско) време. Израелските въздушни удари са започнали само 15 минути преди това. Израел обяви 48-часова извънредна ситуация в цялата страна. Полетите на летище "Бен Гурион" бяха прекъснати за около 2 часа. "Извънредната ситуация" дава възможност на израелската армия да издава инструкции на цивилното население, да ограничава числеността на събиранията и да затваря съответните райони.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант информира за операцията американския си колега Лойд Остин. Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от своята администрация непрестанна комуникация със съюзническата държава. Пентагонът заяви, че Съединените щати са в готовност да подкрепят защитата на Израел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Кризата в ДПС може да се окаже полезен процес

В следобедните часове вчера Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря коалицията на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи-ДПС" от участие в парламентарните избори на 27 октомври. Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията "Алианс за права и..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Вноската по ипотечен кредит - нагоре след 1 октомври

Мерките на БНБ да затегне ипотечното кредитиране от 1 октомври няма да повлияят съществено върху обема на сделките с недвижими имоти. Това коментира пред Радио Варна Добромир Ганев, член на УС на Националното сдружение недвижими имоти. Причината е в ниския дял на хората, които разчитат на ипотечен кредит, за да си купят жилище във Варна...

публикувано на 13.09.24 в 09:30

Жители на Пчелина затвориха улица "Прилеп"

Жители на варненската местност Пчелина излязоха на пореден протест тази сутрин.  Те блокираха ул. "Прилеп".  Причина за недоволството им е липсата на пътна инфраструктура, което прави труден достъпа до домовете им.  Сроковете за възстановяване на пътната инфраструктура след изграждането на канализация в района са многократно удължавани...

публикувано на 13.09.24 в 08:35

Жители на Пчелина отново излизат на протест, готвят се да затворят ул. "Прилеп"

Жители на местност Пчелина заявиха пълна готовност за протестни действия заради лошото състояние на пътната инфраструктура. В писмо до медиите те посочват, че недоволството им е продиктувано от неизпълнените обещания и неспазените срокове от страна на пътната фирма да възстанови улиците до първоначалното им състояние. Потърпевшите отново подчертават, че..

публикувано на 13.09.24 в 07:00

Решават дали да обявят частичното бедствено положение и за друг район на Варна

Тази сутрин ще стане ясно дали ще се разшири обхватът на частичното бедствено положение на територията на Варна, след като районните кметове представят докладите си за щетите от силната буря и дъжд. Това съобщи кметът на града Благомир Коцев след заседанието на кризисния щаб в Общината. След като видим докладите, ще преценим дали да остане този..

публикувано на 13.09.24 в 06:55

Слънчево в петък

Днес през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време. В ранните сутрешни часове на места видимостта ще е намалена от мъгла. Вятърът ще е много слаб от юг. Минималните температури във вътрешността ще са ниски от 11° до 16°, по крайбрежието по-високи 15°-20°. До обяд ще бъде слънчево, но впоследствие от запад ще се появи висока облачност,..

публикувано на 13.09.24 в 06:13

ВАС отхвърли жалба на ДПС на Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври, предаде БНР. От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от..

публикувано на 12.09.24 в 17:55