Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Разходка с куче

Снимка: Pixabay

Който има куче – знае. Всеки следващ ден е по-вълнуващ от предишния.

Започва така. Рано, преди изгрев слънце някой се опитва да ме избута от леглото, след като цяла нощ е полагал неистови усилия да ми внуши, че мястото ми е на земята, докато неговото е тук – горе: да се шири на два персона по диагонал и царствено да изпъва лапички. То, милото, отдавна се опитва да ми обясни правилата на този дом, но аз съм си твърдоглава. Както и да е, преди да падна от леглото, жизнерадостната атмосфера ме поглъща напълно. Скачане, лай, кучешки целувки и всички екстри, които вървят с тях.

Добре де, добре. Ставам. Бързо си вземам душ и дисциплинирано се строявам до вратата за излизане. Да, обаче настроението на сладурчето се е променило. То демонстративно се пльосва върху леглото, отправя ми най-невинния поглед и бавно притваря очи, готово за втори сън. Аз отвръщам с любезна покана за разходка, продължавам с опит за строги и напълно безрезултатни команди и накрая преминавам към горещи молби.

- Моля ти се, миличко! Нали искаше да излезеш на разходка? Нали бързаше? Хайде да вървим. Много те моля!

Половин час по-късно, точно преди да получа нервен срив, домашният ми любимец царствено излиза от стаята, прави няколко парадни обиколки на коридора и лениво се просва в краката ми. После размисля, вероятно мотивиран от обещанието за вкусна закуска след разходката, и бавно вдига лапичка, за да му сложа каишката. Браво, най-прекасно кученце на света! Благодаря ти, че си тъй послушно и любезно!

Още не сме тръгнали, а вече съм изтощена.

Излизаме. Кучето ми оглася улицата с весел лай и се втурва към младеж, който носи шест кафета. Грешка! Носеше шест кафета допреди да се стресира от летящата насреща му пухена топка и да разлее част от безценната течност. Той намръщено се обръща към мен:

- Ама, моля ви се! Узаптете този звяр! Всеки ден едно и също. Кафето не може да стигне до колегите ми. /Впрочем, звярът е дванайсет килограма и изглежда като блага плюшена играчка. Дори у мравките не предизвиква страх. Но вместо да препоръчам на събеседника да си купи очила, аз кротичко отвръщам:

- Извинявайте. Кучето просто ви се радва.

- Те и колегите ми се радват, но не ме лаят.

Е, това вече е спорно. Сигурно не лаят, но може и да не му се радват чак толкова. Аз обаче нямам време да го осветля по темата, тъй като кучето ми рязко променя сферата си на интереси и се втурва с отдаденост да разравя някаква купчинка пръст.

До нас веднага изниква старец и държи сметка какво толкова усилено търси домашният ми любимец. Ами ако подкопае основите на сградата? На квартала само това му липсва: сгради, рухнали вследствие на кучешки своеволия и човешка небрежност. Тя и без това държавата се разпада, дай сега да унищожим и сградите.

Боже, ако кучето ми знае, че една плитка, невинно изкопана дупчица, може да повлече след себе си такива бедствия, да не кажем цял апокалипсис, вероятно ще се заключи у

дома, ще си поръчва всичко по интернет и никъде няма да мърда, докато не се убеди, че светът е в безопасност. Старецът настоява за отговор.

- Какво копае кучето?

- Трюфели, - отвръщам аз. – Копае за трюфели. Ще ставаме богати.

Как продължава разходката и забогатяваме ли от трюфели ще научите в следващото издание на рубриката „Лесна работа“.

Автор: Даниела Иванова



По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Варна играе" на 28 септември

За седми пореден път във Варна ще се проведе семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“. Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Над 300 състезатели очаква детският плувен фестивал „Варна 2024“

Над 300 състезатели ще се включат в 12-ото поредно издание на детския плувен фестивал „Варна 2024“. Участниците тренират в 11 български спортни клуба - „Торпедо“, “Елит Спорт“, „Делфин“, „Аква спорт“, „Албатрос“, „Юлиян Русев“, „Оренда“, „Черно море“ , „Астери“, „Одесос“ и „Галата“. Организатори на инициативата са Община Варна и КПС „Торпедо“...

публикувано на 19.09.24 в 12:36

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Събитието вече дълги години привлича любителите на..

публикувано на 19.09.24 в 09:26

Обредна яма и рядък зооморфен съд от 4 150 г. пр. Хр. откриха в "Провадия-Солницата"

Обредна яма с депонирани обредни предмети от късния халколит е открита в Праисторическия солодобивен център "Провадия-Солницата". Това съобщи академик Васил Николов - ръководител на разкопките. Той обясни, че откритието е много важно, защото обредите са извършвани, преди хората да напуснат селището заради климатичните промени и пресъхването на..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Преглеждат безплатно за риска от туберкулоза във Варна

И утре, 19 септември, в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, ще се проведе безплатен скрининг за риска от туберкулоза във Варна, припомнят от общинския пресцентър. Прегледите се провеждат в „Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания-Варна“ ЕООД (адрес: ул. „Мануш войвода“ №11 А) от 8 до 11:30 ч. в кабинет..

публикувано на 18.09.24 в 14:26

Безплатно плуване за деца във Варна, записванията са до 22 септември

Нов курс по плуване за деца от 8 до 12 години  започва следващата седмица на плувен басейн „Делфини“ във Варна. Записванията за начално обучение са до 22.09.2024 г.,  а тренировките ще се провеждат от 23.09.2024 г. до 07.11.2024 г. Началното обучение се провежда от СК „Делфин“, СК „Юлиян Русев“, СК „Галата “, ПСК „Черно море“, СК „Астери“, СК..

публикувано на 18.09.24 в 11:55
Снимката е с илюстративна цел

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

На 18 септември се отбелязва Денят без загинали на пътя. Той се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).  Мотото на кампанията тази..

публикувано на 18.09.24 в 09:52