Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света, като засягат милиони хора всяка година.

Денят се отбелязва вече 24 г. от Световната сърдечна федерация с цел да активира възможно най-много хора и институции в цял свят за действия за укрепване на сърдечносъдовото здраве. Мотото тази година е „Действай със сърце“.

Традиционна инициатива в Световния ден на сърцето е осветяване в червено на емблематични сгради в големите градове, сред които тази година са НДК, Домът на културата в Пловдив, Кеят на Морската градина в Бургас, хълмът Царевец във Велико Търново, Дарение Галерия „Светлин Русев“ в Плевен, Пантеонът на възрожденците в Русе и др.

За първи път тази година ще има шоу с 50 дрона, които ще „изрисуват“ сърце в небето над НДК около 21 часа на 29 септември.

Основен приоритет през 2024 г. е и стартът на насочено към сърдечносъдовата профилактика здравно образование в ученическа възраст. Седмица на сърцето ще бъде проведена в училищата в периода 30 септември - 4 октомври в сътрудничество с Министерството на образованието и науката. В специален Час на класа учениците ще бъдат запознати с основните рискови фактори за сърдечносъдовото здраве и ключовите полезни навици, с които да го пазят и укрепват през целия живот.

От Дружеството на каридолозите в България дават следните съвети как да помогнете на вашия „двигател“ да работи правилно дълги години?

Спрете да пушите и да пиете алкохол. Движете се повече и се хранете балансирано. Кажете „Не!“ на сладкишите и тестените изделия, избягвайте стреса и не на последно място - посещавайте кардиолог поне веднъж годишно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българо-китайски форум ще се проведе във Варна

Българо-китайски форум ще се проведе утре, 29 октомври, вторник, от 10:00 часа във Фестивалния и конгресен център във Варна. Събитието е посветено на 75-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Китай и 20-годишнина от побратимяването на Варна с китайския град Нинбо. Организатори са Националната асоциация „Един пояс, един..

публикувано на 28.10.24 в 17:48

Лесна работа: В опаковка и с панделка

Малко досаден е този сюжет с изборите, но няма как да го заобиколим - случва ни се, при това все по-често, отколкото е необходимо. Партии отскачат до салона за разкрасяване. Там ги гримират, оформят прическите, лепват малко силикон - за повече привлекателност и надеждност. После думите. Те са ясни. Посланието е еднакво навсякъде по света. „Нужда..

публикувано на 28.10.24 в 16:00

Варна домакинства екофестивал на 2 ноември (програма)

Забавни детски работилници, филмови прожекции и томбола са част от събитията на Екофестивал във Варна Инициативата ще се проведе на 2 ноември (събота) от 11:00 ч., на площада пред Археологическия музей Забавни детски работилници, интерактивни демонстрации, филмови прожекции, игри с аниматори и томбола с награди, са част от програмата на екофестивал,..

публикувано на 28.10.24 в 15:10

При вход свободен днес във Варна представят филм, посветен на проф. Стоимен Стоилов

Най-новия документален филм на Георги Тошев, посветен на художника проф. Стоимен Стоилов, ще бъде представен от 16 часа днес в зала "Европа" не Фестивалния и конгресен център във Варна. Лентата "Щастие на върха на молива" е посветена на 80-годишния юбилей на художника, а входът за събитието е свободен. Във филма са включени творби на художника,..

публикувано на 28.10.24 в 12:58

За зелето и изборите

Много българи не отидоха до урните в неделя. По лични причини. Свои такива има и Вълчо Жеков. Той е родом е от Ветрино, но има къща в село Габърница. Работи на три места, за да изхранва семейството си – в частна фирма като монтьор, държи малко крайпътно заведение и произвежда зеле, което продава пред заведението на пътя. Срещнах го в изборния..

публикувано на 28.10.24 в 11:10

Транспортът е най-големият проблем в суворовското село Дръндар

"Алианс за права и свободи" - АПС е първа политическа сила в суворовското село Дръндар. За "ДПС - Ново начало" в населеното място с изцяло турски жители са гласували 18 души. По един глас получават ИТН, МЕЧ и ДОСТ. За ГЕРБ-СДС в с. Дръндар са гласували петима от общо 79 души, отишли до урните в неделя.  Кмет на село Дръндар от октомври месец миналата..

публикувано на 28.10.24 в 10:37

28 октомври - Световен ден на анимацията

Днес е Световният ден на анимацията. На този ден през 1892 г. в Париж художникът изобретател Емил Рейно показал пред зрители невижданото дотогава зрелище - оптически театър. За първи път той демонстрирал публично своя апарат праксиноскоп, който показвал движещи се картинки. Анимацията е оптическа илюзия за движение, създадено чрез..

публикувано на 28.10.24 в 10:22