Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезопасяват "гумения завой" в кв. „Виница“ във Варна

Администрацията на район „Приморски“ да предприеме мерки за повишаване сигурността при движение на пътни превозни средства в района на т.нар. „гумен завой“ в кв. „Виница“. Това решение взе на свое заседание Общинската комисия по безопасност на движението, чийто председател е заместник-кметът Илия Коев . Мерките включват оформяне на растителността в района така, че да се осигури видимост, опресняване на хоризонталната маркировка, както и при необходимост – поставяне на пътни знаци. Предвидена е още и мантинела с необходимата дължина, ограничаваща странично пътното платно.

По предложение на звено „Общинска полиция“ комисията гласува и поставянето на пътни знаци В 27 (за въвеждане на забрана за престой и/или паркиране в пътен участък) на ул. „Мир“ след бул. „Христо Смирненски“ към стария хлебозавод. Мотивите са редовно спрелите на платното за движение пътни превозни средства. В тази част на ул. „Мир“ минава маршрутът на автобусна линия 13/32 и паркираните автомобили затрудняват движението, ограничават широчината на платното и възпрепятстват разминаването, смятат членовете на комисията.

В тази връзка те напомнят на гражданите, че паркирането и спирането дори за кратко на уличното платно е забранено и всички нарушители подлежат на санкции. Подобни нарушения създават напрежение сред гражданите, най-вече в пиковите сутрешни часове, отчитат от комисията. За пример бяха дадени улиците „Евлоги Георгиев“ и „Дубровник“, където има няколко учебни заведения и сутрин родителите спират на платното, за да изпратят децата си на училище или детска градина. Разминаването на автобусите при тази ситуация е невъзможно, алармираха членовете на комисията.

Експертите ще разгледат и предложение за въвеждане на мерки за обезопасяване на движението на автобусите и безопасността на чакащите пътници на спирка „Ученически комплекс“. Причината е ежедневно струпване на десетки ученици от две варненски училища – IVЕГ „Фредерик Жолио - Кюри“и Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ след края на учебните часове, което създава предпоставки за инциденти.

От комисията напомнят, че гражданите могат да подават аргументирани предложения към комисията по повод безопасността на движението. Предложенията се приемат в деловодството на Община Варна. Препоръчително е те да бъдат придружени и от снимков материал, който да изяснява ситуацията.


По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Орден "Св. Св. Кирил и Методий" за Боян Медникаров

Кабинетът предлага флотилен адмирал проф. Боян Медникаров да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“  с огърлие. Предложението е гласувано днес на заседанието на Министерски съвет.  Мотивите към него са проявени изключително големи заслуги към Република България в развитието на науката и практиката в сферата на военноморското и морското..

публикувано на 09.10.24 в 17:09

Община Каварна ще управлява част от Археологическия резерват „Калиакра“

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижима културна ценност - изключителна държавна собственост, на община Каварна за срок от 10 години. Предмет на решението е Археологически резерват „Антична и Средновековна крепост „Калиакра“ - реална част, с обща площ на реалната част от резервата 40 001 кв. м.,..

публикувано на 09.10.24 в 16:53

Кметът Благомир Коцев: Одитът в „Градски транспорт“ - Варна започна

Одитът на „Градски транспорт“ ЕАД – Варна започна. Ръководството обаче е започнало да уволнява служители, без да информира Община Варна за тези свои действия, въпреки че Общината плаща над 28 милиона лева годишно на дружеството - за работни заплати и други разходи за персонал. Това заяви кметът Благомир Коцев по повод започналата ревизия в..

публикувано на 09.10.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Във варненския район "Одесос" кастрят клони и дървета

В район „Одесос“ започнаха дейности по есенна резитба на дървета и клони , докладваха днес на кмета Благомир Коцев озеленителните фирми и експерти-еколози, ангажирани с озеленяването на града. Срещата е първата от регулярните ежеседмични срещи в Община Варна, на които ще бъдат обсъждани  и следени поддръжката, развитието и обогатяването на зелената..

публикувано на 09.10.24 в 16:05

Ново 20: ВиК ремонтът към Златни пясъци ще започне от 14 октомври

Строителството на ВиК по северното платно на бул. „Княз Борис I“ ще започне след края на ремонтите на Траката и бул. „Христо Смирненски“ – от 14 октомври. Това стана ясно след като кметът Благомир Коцев нареди отлагане с една седмица на затварянето на северното платно на бул. „Княз Борис I“, където трябва да започне изграждане от ВиК на нови..

публикувано на 09.10.24 в 15:39
Снимката е илюстративна.

Общински съветници във Варна създадоха подкомисия към временна комисия

Общински съветници гласуваха създаването на подкомисия, която да обсъди предложения за изменение и допълнение в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна. Това стана на днешното заседание на временната комисия, занимаваща се с въпросите за работата на местния парламент. Поводът за създаване на подкомисията е предложение на..

обновено на 09.10.24 в 12:26

Първа национална конференция за емоционално изучаване във Варна

За първи път Варна ще е домакин на Национаналната конференция за социално и емоционално изучаване, насочена към практици в образованието. Това е шесто издание на форума, в което няма доклади и речи, а се работи практически с учители в предучилищното и средното образование, каза организаторът на конференцията Полина Коцева. Сред..

публикувано на 09.10.24 в 10:08