Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа официална среща с Марго (Фотогалерия)

| обновено на 09.10.24 в 16:31

Двумесечното леопардче Марго, което се роди във Варненския зоопарк през юли, беше официално представено днес от директора на общинското предприятие "Зоопарк и спасителен център" Иванка Стоянова.

Това е второ раждане за майката Киара, която е на 11 години, и за бащата Икар. Двойката пристигна във Варна преди две години от Словакия на размножителен заем, посочи Стоянова. 

Репортажът на Даниела Стойнова, която разговаря с Иванка Стоянова и с ветеринарния лекар д-р Михаил Василев може да чуете в звуковия файл.



От началото на годината досега близо 150  000 души - българи и чужденци, са посетили варненския зоопарк, каза Иванка Стоянова. Тя информира, че октомври е обявен за месец на дарителите и осиновителите, които за последните 10 години са 400.

Стоянова каза още, че за първи път през тази година  държавата е  осигурила  200 000 лева за зоопарковете в страната, които трябва да разработят стратегия за развитието им не само като места за забавление, но и за научна и образователна дейност. Варненската стратегия ще бъде готова през април 2025 г. Още 50 000 лева е получил зоопарка от държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда  за Спасителния център. В него тази година са приети около 100 животни, 80% от които са птици, защитени от Закона за биоразнообразието. Около една трета от тях отново се връщат след лечение в природата.

През ноември, по съвместен проект с фондация "По-диви Родопи", 10 елена лопатари, отглеждани в зоопарка , ще бъдат пуснати на свобода в Източните Родопи.

Снимки: Румен Сарандев
По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нобелът за химия е за моделиране на протеините с изкуствен интелект

Нобеловата награда за химия беше присъдена на американеците Дейвид Бейкър и Джон М. Джъмпър и на британеца Демис Хасабис, за техните изследвания на протеиновите структури. Бейкър е отличен „за компютърно проектиране на протеини“, а Демис Хасабис и Джон М. Джъмпър - за работата им по „предсказване на протеинови структури“ с помощта на изкуствен..

публикувано на 09.10.24 в 14:49

В Сенокос пак са без вода

Очакваме от управляващите да наблегнат на малките населени места. Това коментира кметът на балчишкото село Сенокос Красимир Георгиев по повод ниската активност от последните извънредни парламентарни избори на 9 юни т.г. и очертаващата се такава и на поредните такива на 27 октомври 2024 год. „Нашето село последно гласуваха под 30 на сто. Хората..

публикувано на 09.10.24 в 14:28

Бизнесът скочи срещу драстичните разходи и дефицита на държавата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изразява дълбока загриженост относно състоянието на публичните финанси в страната, особено по отношение на неконтролираното увеличение на бюджетните разходи и дефицит. Това се казва в декларация на работодателската организация. Пълният текст на декларацията гласи: „Според представената..

публикувано на 09.10.24 в 13:15

Безплатна кампания за изследвания на рак на маточната шийка в АГ Болница Варна

АГ болница във Варна „Проф. д-р Д. Стаматов“ започва скринингови прегледи и изследвания за злокачествени новообразувания на маточната шийка. Програмата е в изпълнение на националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.  Ракът на маточната шийка е определен като рак на младите, защото заема второ място по честота на злокачествени..

публикувано на 09.10.24 в 12:35

Няма грип в момента, първите вируси идват през ноември, епидемия евентуално януари

Костваше ни доста време да убедим управляващите, че програмата за ваксиниране си заслужава, тя тръгна много добре, слава Богу. Бавният и постепенният ръст на ваксиниране го запазваме. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, предаде БГНЕС. Ние сме с най-добрите показатели в Европа, ние ще достигнем тези 23,3% ваксиниране..

публикувано на 09.10.24 в 12:00

Павилион в Несебър ще предава данни за чистотата на Черно море

Информационен дигитален павилион в Несебър ще предава актуални данни за изследванията и чистотата на Черно море. Той ще бъде поставен в района на пристанището, а информацията ще се предава в реално време от подводните платформи за мониторинг, съобщават БТА, като се позовава на общинския пресцентър. Зад реализацията на проекта стоят учени от Техническия..

публикувано на 09.10.24 в 11:00

Синият растеж - бъдещето на туризма

България изостава с 15-20 години в осигуряването на син растеж на морския сектор. Тук става въпрос за внедряване на нови екологични технологии и използване на нови практики не само в транспорта, пристанищата и корабостроенето, но и в морския и крайбрежен туризъм. Синият растеж е едва в началото си, коментира професор Красимира Станева, ректор..

публикувано на 08.10.24 в 15:50