Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистотата, ремонтите и градската среда са сред темите, които граждани обсъдиха с кмета на Варна

Снимка: община Варна

Чистота, ремонтите, градската среда и имотни казуси бяха сред темите, които граждани обсъдиха с кмета Благомир Коцев по време на редовната му месечна приемна. Както обикновено, редовните срещи на варненци с кмета преминаха при засилен интерес. Голяма част от въпросите, които местните жители поставиха, бяха свързани с преписки за прекратяване на съсобственост с Община Варна. Няколко семейства от района на "Ален мак" потърсиха подкрепа от Коцев за придвижване на казусите им, които в продължение на години са били бавени от предишната администрация и възпрепятстват плановете на собствениците по отношение на имотите им, съобщиха от пресцентъра на общината.

Разглеждаме изключително детайлно всеки частен случай, посочи в разговорите кметът Коцев. Нашата цел е не само да удовлетворим съсобствениците, но и внимаваме да не провокираме обществен натиск и да избегнем презастрояване на територията на общината, подчерта той. По думите му администрацията вече е предприела стъпки и върви по пътя на поетапно ликвидиране на съсобственост с частни лица в морската столица, но нещата се случват бавно, защото се следи за пробойни и измами в процеса на разделяна на собствеността. Всеки частен имот, особено в зоните, които не са в регулация, се оглежда подробно, за да предвидим качествено градоустройство и комунални услуги за в бъдеще, посочи още кметът.

Други посетители на приемната разговаряха с кмета по темите за градските празници, инициативите за деца и новите алтернативи за прекарване на свободното време, отдих и спорт в града. Обсъдени бяха възможностите за включване на доброволци - обществени наблюдатели, в ежедневното обследване на ключови точки във Варна, в случаите на задръствания, ремонти, замърсяване и други важни въпроси, касаещи жителите на общината.

Посетители предложиха още да се използват полезни практики и примери от австрийската столица Виена, доказала се в Европа с баланса в градската си среда, качествените си решения за трафика, пешеходците и внушителните си паркове и места за отдих. По темата Коцев коментира, че има амбиции Варна също да се превърне в по-добро място за живот, работа и отдих и екипът му е отворен към всеки положителен пример в тази посока. Вече е в ход реализацията на два нови парка в район „Младост“, а част от инфраструктурата в тях е заимствана и вдъхновена от различни успешни проекти в Европа.  За пример Коцев посочи детска площадка, проектирана да бъде изцяло от натурални материали, каквато има във Виена.

Граждани се обърнаха към кмета с очакване да разреши дългогодишни междусъседски спорове. На тях беше обяснено, че Общината няма право да се намесва в управлението на етажната собственост с много малки изключения, когато такава не е учредена и няма назначен домоуправител.

Служители на администрацията бяха сезирани по казус в кв. „Аспарухово“, района на т.нар. „военни блокове“, където предходната администрация е реализирала първия етап от проект за облагородяване на междублоковите пространства. По думите на живущите там, основният ремонт на входовете и прилежащите територии не е завършен и те срещат спънки с реновирането на имотите си. От администрацията ги увериха, че случаят ще бъде проверен и преписката им ще бъде проследена.


По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват се дъжд и захлаждане

През денонощието през района ще премине добре изразен в температурно отношение студен атмосферен фронт. Облачността ще бъде значителна с краткотрайни валежи, относително по-интензивни над Североизточна България. Вятърът още към полунощ, първо в Дунавската равнина, ще започне да се обръща от запад-северозапад, ще се усили чувствително и..

публикувано на 11.10.24 в 18:03

WWF: Изгубили сме 73% от популациите на гръбначни животни в дивата природа

Най-притеснителен е спадът на биоразнообразието в Латинска Америка и Карибския район, където наблюдаваните популации от диви животни са намалели с цели 95%.  Докладът на Световния фонд за дивата природа-WWF, публикуван преди няколко дни, е изготвен чрез индекса „Жива планета“ (LPI) от WWF и Лондонското зоологическо..

публикувано на 11.10.24 в 16:00

Европрокуратурата обвини бивш кмет на Варна и още трима за измама с ремонта на пристанище "Карантината"

Офисът на Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу бившия кмет и бившия областен управител на Варна - Иван Портних и Стоян Пасев, както и на двама официални представители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" във връзка с разследване на докладвана от ОЛАФ за вероятна измама за реконструкцията на пристанище...

публикувано на 11.10.24 в 13:26

Благомир Коцев: Ръководството на „Градски транспорт“ не обяснява защо се правят съкращения в дружеството

Община Варна дава близо 30 млн. лв. годишно за заплати и други разходи за градския транспорт. Много е важно тези пари да отиват за добри условия на труд и добри заплати. Имали сме срещи със синдикатите – КНСБ и КТ „Подкрепа“, но искам да чуя лично вас, без посредници. Принципал на дружеството е Общинският съвет, който назначава съвета на..

публикувано на 11.10.24 в 13:19

Трус от 5,2 по Рихтер в Черно море

Земетресение с магнитуд от 5.2 по Рихтер е станало тази сутрин в Черно море. Трусът е регистриран в 10.16, според данните на Националния център по геофизика, геодезия и география към БАН.  Земетресението, чийто епицентър е бил по-близо до бреговете на Турция, е усетено и по високите етажи в Добрич, съобщават граждани в социалните мрежи. От..

публикувано на 11.10.24 в 12:17

Близо 700 нарушители на скоростта са уловили триногите във Варна

Само за  ден на територията на Варна са регистрирани 677 нарушения на скоростта, съобщават от ОД на МВР.  Триногите са засекли 276 нарушения на бул . „Левски“, 311 на ул. „Девня“ и 90 на бул. „ Трети март“. В понеделник началникът на сектор "Пътна полиция" - Петко Камбуров ще предостави информация за пътната обстановка за изминалата..

публикувано на 11.10.24 в 11:26

21 октомври ще е неучебен ден в училищата в „Приморски“ и „Одесос“ във Варна

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ (на 20 октомври 2024 г., неделя) кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на..

публикувано на 11.10.24 в 09:24