Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благомир Коцев: Не приемаме рязкото увеличаване на такса смет

Кметът на Варна Благомир Коцев
Снимка: БТА

Община Варна и кметовете на останалите общини не приемат рязкото увеличаване на такса смет за гражданите. Така коментира за Радио Варна кметът Благомир Коцев темата за новия механизъм за определяне на такса смет за битови отпадъци - въпрос, който бе обсъден на годишната среща нас българските местни власти в курортен комплекс "Албена". 

маше опасения, че голяма част от гражданите ще трябва да плащат много по-високи такси, което е факт. Сега бизнесът поема голяма част от таксите, а пък гражданите плащат доста по-малко от това, което биха плащали, ако беше влязла новата система. Трябва да се помисли много по-добре и да се прецизира, защото можехме да очакваме двойно, тройно и четворно покачване на таксите, което нямаше да бъде понесено от гражданите... Няма как да има такова рязко покачване", допълни Коцев. 

Кметът на Варна допълни, че местната власт ще изиска от държавата да има много по-внимателен прочит на този закон и начина, по който се разпределя тази такса. 

Годишната среща на българските местни власти, която се провежда в курорта „Албена“ започна със заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, членове на който са кметът на Варна Благомир Коцев и Атанас Стоилов - кмет на Аксаково.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Поле с царевица в Добруджа

ЦИК отново отмени решение на ОИК-Добричка за съставите на СИК за референдума в неделя

Централната избирателна комисия отново отмени решенето на Общинската избирателна комисия Добричка за съставите на Секционните избирателни комисии за провеждането на референдум на 27 октомври. ЦИК се произнесе след жалба от представител на политическа партия, в която моли да бъде отменено решението като незаконосъобразно и неправилно...

публикувано на 25.10.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи на 26 и 27 октомври заради изборите

Във връзка с провеждането на предсрочни парламентарни избори и частични местни избори за районни кметове на „Одесос“ и „Приморски“, "синята зона" във Варна няма да работи в събота и неделя – 26 и 27 октомври 2024 г. Това става със заповед на кмета Благомир Коцев, за да се обезпечи работата на секционните избирателни комисии и всички лица и институции,..

публикувано на 25.10.24 в 17:50

За опазването на полезащитните пояси горските стопанства трябва да получават субсидии като земеделците

През последните пет години се наблюдава интензивен процес на съхнене на някои от основните дървесни видове, участващи в конструкцията на полезащитните пояси в Добруджа. До 2019г. съхнене при брястовете и американския ясен. След 2020г. масово изсъхване на планински и полски ясени. През 2023г. е констатирано при акациевите горски пояси, а от..

публикувано на 25.10.24 в 17:44

Във Варна започва мащабно преброяване на уличните кучета и котки

Община Варна извършва мащабно преброяване на безстопанствените кучета и котки на територията на всички административни райони. То обхваща месеците октомври и ноември и се реализира в изпълнение на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и процедурите по нейното изпълнение, механизма..

публикувано на 25.10.24 в 16:09

Новият кораб на Параходство "Български морски флот" носи името "Козница"

Новият кораб на Параходство "Български морски флот" (БМФ) носи името "Козница". Церемонията по вдигане на флага на плавателния съд се е състояла днес в китайска корабостроителница. Кръстница на кораба е Дима Кръстева. "Козница" е третият в историята на компанията с това име. Кръстева работи във финансовата дирекция на Параходството. Първи капитан на..

публикувано на 25.10.24 в 15:59

Месечните такси в Дом "Гергана" не са определяни правилно според одита на комплекса

Одитът на финансовата дейност на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ за 2023 г. е установил, че месечните такси за ползване на услугата не са били определяни правилно. Това става ясно от доклада на звеното за вътрешен одит в Община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Проверката е провеждана на два етапа, включително и по повод..

публикувано на 25.10.24 в 15:30

Референдум за ветропаркове в Добричко ще има

Референдумът за и против изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Добричка ще се състои, стана ясно два дни преди насрочената дата 27 октомври. От местната администрация са категорични, че независимо от оспореното пред Административния съд решение на Общинския съвет за провеждането му, то е влязло в сила и няма юридически пречки..

публикувано на 25.10.24 в 13:55