Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект навлиза и в онкологията - силен в рентгенологичната и микроскопската диагностика

Изкуственият интелект има все по-голяма роля в образната диагностика, но напоследък се прилага в телемедицината и в диагностициране и предлагане в лечението при рак на простатата. Това съобщи доцент Димитър Калев, основател и първи председател на Съвместната онкологична национална мрежа - СОНМ-Море, която провежда своята 15-та годишна асамблея в курорта "Златни пясъци" край Варна с участието на водещи онкоспециалисти от България и Европа. 

Изкуственият интелект навлиза настъпателно в медицината, използва се и в онкологията. Засега той е силен там, където има образи - в рентгенологичната и микроскопската диагностика, каза доц. Калев. Изкуственият интелект може да интегрира хиляди образи, които могат да убягнат от окото на специалист, обясни той и каза, че той се използва в западни болници.

Новите технологии могат да позволят да се извърши операция от разстояние, даде пример Калев. Все още обаче има аспекти, които трябва да се прецизират Данни за процента на съвпадяемост между решението на един изкуствен интелект и мултидисциплинарен борд показват, че има разминаване от 25%.

Чуйте репортажа на Даниела Стойнова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сметната палата установи пропуски в театрите във Варна, Пловдив и Плевен - липсват подписи на счетоводител

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд "Работна заплата", подобни на тези в театрите в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд "Работна заплата" в театъра в Пазарджик, която в момента се..

публикувано на 17.10.24 в 17:56

Създават български хъб на европейската Мисия срещу рака

До края на годината създават Български национален хъб на Мисията срещу рака на Европейската комисия. Това съобщи доц. Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията в ЕК. Идеята ще се реализира по линия на европроект за изграждане на такива структури в ЕС. Представителството на Мисията срещу рака у нас трябва да създаде условия за изпълнение на..

публикувано на 17.10.24 в 17:51

Подменят лампите на Аспаруховия мост

Близо 250 осветителни тела по стълбовете на Аспаруховия мост ще бъдат подменени, за да се освети съоръжението. Около 30 дни ще са необходими за подмяната на лампите с подходящи, след доставянето им. До средата на следващата седмица очаквам дейността да се възложи на фирма-изпълнител, заяви на редовната работна среща за уличното осветление кметът..

публикувано на 17.10.24 в 17:32

С групова разходка и информационна кампания отбелязват световния месец за борба с рака на гърдата във Варна

За втора поредна година доброволци отбелязаха месеца за бора с рака на гърдата с групова разходка в центъра на Варна. Инициативата е организирана от местен работодател, като в нея участваха близо 90 служители, които работят в офиса на компанията в града ни. За включването на всеки от доброволците организаторите ще дарят 10 евро за кампанията Race..

публикувано на 17.10.24 в 17:25
Поле слънчоглед в Добруджа

Българската ветроенергийна асоциация се обяви срещу местния референдум в Община Добричка

Българската ветроенергийна асоциация се обяви срещу подготовката и провеждането на местен референдум в Община Добричка на 27 октомври, свързан с проектите за изграждане на ветроенергийни централи на нейна територия. Според асоциацията всички действия на местната власт по подготовка на референдума са незаконосъобразни. В позицията си, изпратена..

публикувано на 17.10.24 в 16:05

Много хора без съобщения на BG-Alert, липсват настройки в телефона

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов , директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обаче обясни защо част от хората не са получили съобщения.  Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 17.10.24 в 15:35

Подземните контейнери в Балчик отново могат да се ползват

О т днес е подновено функционирането на подземните контейнери в Балчик, след като в началото на миналия месец техниката за тяхното изпразване се повреди. Това съобщи управителят на фирмата по чистотата инж. Павел Павлов.  Общо в Белия град са монтирани 70 подземни съоръжения – първоначално по крайбрежието, а после и в равнинната част на града...

публикувано на 17.10.24 в 15:18