Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да се спаси. Книга като покана – да открием колко много любов има в нас, сподели в притихналата зала авторката, която среща балчишката публика с всяка своя творба, защото тук тя не идва на гости, а се прибира у дома, където трябва да си най-искрен.

„Благодаря на всички за вниманието и обичта, която получавам тук. Благодаря и на себе си, че стигнах до Балчик, защото аз почти нямам небалчишка книга.  Тук или редактирам, или пиша“ – изрази признателността си към своите домакини от Белия град тя.„Това е най-различната ми, най-човешка книга. Книга за любовта. Толкова любов ще видите в нея, толкова прошка, милост, приятелство, осъзнаване, трансформация, че ще разберете накрая, че огънят, освен че може да изгори и взриви един свят, той може да бъде прибран в огнището да топли и да създава уют. Истината е, че това е пътят на огъня сам за себе си. Пътят, който тръгва от Сирия. Имаме сирийски преподавател по история, който бяга от войната с малката си сестра, която онемява при едни бомбардировки. Стига до България. Всъщност това е книга за България. И започва с едно изречение, на което много държа. Винаги държа на първото изречение във всеки от романите си, както „Живот в скалите“ започва с „Аз съм най-щастливият сирак на света“, „Пасиансът на архангелите“ –с „Февруарското слънце бодеше очите“, тук започвам с „Жените пееха на хляба“. По-дълбока дефиниция за любов, близост и вграждане на женската енергия, топлина и любовта не знам, затова завърших и така книгата“ – обърна се към присъстващите Лалева да извикат любовта в себе си.

Представихте и трите си романа в Балчик, град, който е свързан с вас. Балчик преди повече от две години и половина посрещна украинци, бягащи от руската инвазия в страната им. От какво е вдъхновена тази книга?

Книгата не е вдъхновена. Имаше много дълго наблюдение и потапяне в неспособността на човека да премине границата на разделението между наши и чужди, между това как мерим с двоен аршин дори бежанците – едните ги ненавиждаме , а за другите отваряме обятия. Затова реших да пиша за тези, които ненавиждаме, да се попитаме защо. Защо на едните имаме способността да придаваме човешки лица и да посрещаме като хора,  а другите – не.
Най-важното за мен беше да насиля себе си, защото и аз страдах от такива предразсъдъци, да видя къде се корени предразсъдъкът. Той има много дълбоки корени. Това е насаждано с години – омразата към чуждата вяра, към чуждия континент, към чуждите навици. Трябваше да предизвикам себе си, защото човек ако не предизвика себе си, не преодолява нищо в себе си. Плъзга се в общите клишета. Това беше – нямаше вдъхновение, то дойде после, когато започнах да пиша, когато всъщност разрових всички тези неща и се потопих в историята и започнах да я напасвам, и тя започна да се търкаля.

Пожелавам ви многобройните ви читатели да стигнат до вашите мисли.

Надявам се да приемат новото ми лице, защото то е покана да открият своето ново лице и те самите.

След Балчик на 17 октомври, срещите с читателите на Мария Лалева продължават - във Велико Търново (21 октомври), Ловеч (22 октомври), Сопот (23 октомври), Казанлък (24 октомври), Стара Загора (29 октомври), Нова Загора (30 октомври), Димитровград (31 октомври) и Ямбол (28 октомври).

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стихосбирката "Петият ъгъл" представи Керанка Далакманска във Варна

Най-новата си поетична книга - "Петият ъгъл", представи Керанка Далакманска в Арт салона на Радио Варна.  Редактор на изданието е писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев. " Море и изгрев. А после залез. Хоризонтът и морето се сливат като в любовен екстаз и стават едно цяло. Голямото синьо. Време-пространството се изкривява в..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Утре ученици от Варна се включват в шествие срещу трафика на хора

За поредна година Община Варна се включва в инициативата „Поход за Свобода“ срещу трафика на хора. Събитието представлява мирно шествие и има застъпнически характер с две основни цели: да информира обществото за проблема и да заяви подкрепа и застъпничество за всички жертви на модерното „робство“. „Походът на Свободата“ ще се проведе на 19 октомври,..

публикувано на 18.10.24 в 12:43

"Хора и улици, град - мой свят" представя Елица Карабашлиева във Варна

Изложбата "Хора и улици, град - мой свят" представя от днес художничката Елица Карабашлиева във Варна. Мястото е галерия "Графит", а откриването на експозицията е в 18.30 часа тази вечер. "Коренячка варненка съм и от дете гледам на града си като живо същество, което диша, променя се, често и страда. Преживявам загубата на всяка прекрасна сграда,..

публикувано на 18.10.24 в 09:01

С изложба във Варна отбелязват Деня на българския художник

Днес в Деня на светеца - покровител на художниците, в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, Сдружението открива експозиция живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.  Откриването е от 18 часа в Градската художествена галерия.  Денят на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, е традиционният празник, на който..

публикувано на 18.10.24 в 08:36

17 нови български песни за деца търсят международно признание на „Златни искри 2024“

17 са новите български заглавия , които успяха да се класират за финала на дванадесетото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри 2024“ във Варна. Сред авторите са някои от най-популярните български композитори като Хайгашод Агасян, Валери Костов, Пепи Писарски и Светослав Лобошки чиито творби са познати и обичани от..

публикувано на 16.10.24 в 11:17

"Студена земя" разчувства балчиклии, следващата среща с книгата на журналиста Йордан Зебилянов - в Тервел

Представянето на първата книга на дългогодишния журналист Йордан Зебилянов "Студена земя“ в Балчик на 14 октомври се превърна в трогателно събитие за хората, обединени от любовта си към литературата и историята. Дълбоко вълнуващ разказ за съдбата на добруджанци по време на румънската окупация. Той осветява историческите причини зад Добруджанския..

публикувано на 14.10.24 в 18:46

Мария Зафиркова и Димитър Трайчев с обща изложба във Варна

Варненската галерия A&G Art Meeting открива последната за сезон 2024-та изложба на 16 октомври от 18 часа . Анна Халамян и Герхард Хорнман канят за финалния фойерверк две знакови имена за българското визуално изкуство – Мария Зафиркова и Димитър Трайчев. Творческият екип ZafTra ( ЗАФиркова – ТРАйчев)  е разпознаваем, обичан от..

публикувано на 14.10.24 в 14:00