Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки отлагането Балчик се подготвя за новата такса смет

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

Преминаването към нов начин на таксуване на битовите отпадъци ще бъде свързано с много сътресения, но рано или късно ще се случи. Най-справедливият начин е на база количество, но организацията е много сложна и нямаме нужната инфраструктура, за да предотвратим изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Това коментари кметът на Балчик Николай Ангелов във връзка с решението на парламента миналия месец да отложи с поне година въвеждането на планираната от началото на 2025-а нова методика, свързана с изискването "замърсителят плаща".

"Трябваше да стартираме от 1 януари 2025, но заради отлагането сега няма да променяме нищо. Обърнахме внимание на подготовката. Започнахме да зонираме общината, да теглим отпадъците, за да знаем откъде колко се генерират. Следяхме другите общини какви подготовки правят и какви наредби. Нито една наредба на излезе до началото на септември" - отбеляза Ангелов. "Когато изчисляваме на база количество, това, от което най-много се страхуваме, е, че ще се хвърлят отпадъци в градинките", посочи още той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро

Печатница за фалшиви пари беше разбита в Шумен. Задържани са двама мъже на средна възраст, които имат предходни присъди за престъпления от общ характер, съобщи окръжният прокурор Орлин Куздов. Открити са фалшиви банкноти по 50 лв. и 500 евро с изключително високо качество. Намерени са и доларови банкноти, предаде Радио Шумен. „Освен че не могат да..

публикувано на 21.10.24 в 13:17

„Изкуственият интелект в образованието" във ВСУ

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проекта „Изкуственият интелект в образованието“.  Проектът „Изкуственият интелект в образованието“ на ВСУ „Черноризец Храбър“  бе открит на 21 октомври 2024 г.  в зала 2 на Учебно-спортния комплекс на университета. Обученията , които ще се проведат в периода до 25 октомври , ще обхванат 120..

публикувано на 21.10.24 в 12:28

Обявиха обществената поръчка за строеж на новата сграда в Хуманитарната гимназия

Община Варна обяви обществена поръчка за изграждане на нова сграда за спорт и танци в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. Крайният срок за подаване на офертите е 11 ноември.  По време на строителството дейностите ще са така организирани, че да не се налага преместване на учениците. Новата сграда ще..

публикувано на 21.10.24 в 12:28

МВР Издава удостоверения за гласуване на хора с изтекли лични карти

Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) в МВР създаде специална организация за работа в дните преди изборите, а също и в деня на вота, съобщиха от ресорното министерство.  На всички, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ..

публикувано на 21.10.24 в 12:28
Специализирана полицейска операция във Варненско, 3 октомври 2024 г.

Варна и Бургас с най-много сигнали за нарушаване на изборното законодателство

Варна и Бургас са градовете с най-много подадени сигнали за нарушаването на изборното законодателство. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от БНР.  До момента 37 души са задържани при операции на полицията. "До момента на територията на цялата страна са проведени общо 193 спецоперации, при които са задържани 37 души. В този..

публикувано на 21.10.24 в 12:15

Моторист и пешеходка пострадаха при катастрофи във Варна

Две пътнотранспортни произшествия са възникнали през последните дни във Варна, обобщават от Областната дирекция на МВР.  При първия инцидент 44-годишен водач на мотор, жител на Омуртаг, е самокатастрофирал. Мъжът е откаран в болница, където е бил хоспитализиран за наблюдение със счупени 4 ребра и счупена ключица.  При другата катастрофа в събота, 19..

публикувано на 21.10.24 в 10:33

Резултатите от референдума в Молдова - ясни след отчитането и на последния глас

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс.  При 98,42% от преброените бюлетини, 50,8% от..

публикувано на 21.10.24 в 10:27