В днешният 29 октомври отбелязваме Деня на бесарабските българи.
Самите те отдавна казват, че определението бесарабски не е много точно, защото освен бесарабски българи – по името на географската област Бесарабия, от която две трети се намират в Украйна, а една трета в Молдова, има още кримски или таврийски българи, както и малка общност в Западна Украйна, свързана с някогашните български градинарски фамилии, преселили се в някогашната Австро-Унгария.
Срещаме ви с Олександър (Саша) Барон - украински българин, доброволец, изключителен етнофотограф, журналист, главен редактор на "Бесарабски фронт" - изданието, което разказва истински истории за войната в Украйна и за украинските българи на български език, а от няколко месеца и част от Националната гвардия на Украйна.
Има над 20 самостоятелни изложби в Украйна и България.
Саша Барон е един от хората, които стоят и зад един от най-впечатляващите доброволчески проекти в Южна Украйна - Bake for Ukraine, мобилни пекарни, които се инсталират на различни места, предлагайки прясно изпечен хляб по стара украинска рецепта в помощ на хора, загубили всичко в рамките на войната.
Целият екип на Bake for Ukraine – в Украйна, в Германия, а от няколко месеца и в Съединените щати, е от доброволци. До момента са събрали и дарили няколкостотин хил. евро.
Как се живее в условията на война, трета година?
- Трудно, тежко, може би в първата година даже и не мислихме, че това е възможно. Никой от нас не е мислил, че войната ще продължи толкова дни.
Мислихме, че повече от година трябва да потърпим и да подкрепим нашите момчета на фронта - ще победим този агресор, ще го вкараме в някаква ситуация, при която той няма да има възможност да събира отново сили и да напада. На дело виждаме как става.
Откъде намирате си ли да продължавате, да подкрепяте, да работите, да възстановявате малко по малко всеки път, и всеки път, и всеки път?
- Един от друг. Когато виждаме, че някой съсед, колега, приятел помага - това ти дава сили.
Това, което разбираме е, че Русия не просто иска да го унищожи тази държава, да няма свобода, да няма независимост, да диктува какво ние като държава да правим, къде да ходим или къде да не ходим, т.е. в тази ситуация ние разбираме, че нямаме избор. За три години виждаме какво правят там, където те идват, как разрушават, как убиват, как унищожават и каква мизерия е при тях на окупираните територии.
Какъв рай, когато те са там? Никакъв!
Нали виждаме как процъвтява Мариупол и другите окупирани и унищожени градове и села. И ние разбираме, че и за нас няма бъдеще като свободни хора. А ние сме свободни хора! Цялата държава.
Какъв е вкусът на свободата?
Да можеш да си правиш избор. Трудно е, имаме голямо наследство от комунистическа епоха, но все пак с годините с нашите Майдани си извоювахме тази свобода и се изгради едно общество като политическа нация, като свободна нация. Успяхме за тези 30 и нещо години. Вие като българи имате много русофилски настроени хора, имате много русификация.
Къде е надеждата на Украйна тогава?
Когато над твоите глави падат ракети и шахети, много русофили разбират ситуацията, която визирам.
Когато ти седиш много далече, до телевизора или до лаптопа и четеш руска пропаганда, която ти казва, че Украйна сама себе си бомбардира, атакува, самовзривява се, аз не знам как можеш да повярваш на това, но като виждаме, това е възможно. Когато виждаш в съседния блок - абсолютно цивилен, жилищен и на няколко километра или десет километра няма нищо военно и пада ракета, нали видяхме?
Свиква ли си с тези гледки?
Не. Има такова, че като самоизмама - ти можеш да се успокоиш, че това няма да стане с теб. Ти си казваш, че по някакви причини ракета е паднала там, някакви случайни причини или намерения, защото агресора иска да наплаши цялото население, но ти се самоуспокояваш, че няма да падне в твоя блок.
От нашото желание войната няма да се свърши, от това, че много искаме.
Но искаме да се свърши войната и да останем в свобода, а не да се предадем.
Между 1 и 7 ноември, онлайн ще се проведе втори благотворителен аукцион със снимки на Саша Барон, които показват отражението на военния терор върху живота и света на обикновените хора в Украйна. Със събраните средства от продажбата на снимките на Саша Барон се подпомагат гвардейците от 11-та бригада „Михайло Грушевски“ на Националната гвардия, част от Силите за сигурност и отбрана на Украйна.
Целият разговор с Олександър Барон може да чуете в аудиофайла.
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..