Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Велобиблиотеката тръгва отново на 15 април във Варна

На 15 април велобиблиотеката поема на своето ново лятно приключение, съобщиха днес от Регионалната библиотека във Варна. Както БТА информира, началото на този  първи по рода си проект в страната  бе поставено на 4 април миналата година. Всяка седмица в часовете преди обед велобиблиотеката ще излиза на открито по предварително обявен график в различни..

публикувано на 11.04.25 в 17:29

Лазарки нарекоха за здраве в община Варна

С песните „Лаленце се люлее“, „Жълто цвете цъфтеше“, „Рече мама да ме жени“, „Тръгнала е Дена“ и „Боряно Борянке“ и пожелания за здраве и берекет малките възпитанички на детска градина №7 „А. С. Пушкин“ поздравиха Община Варна в навечерието на Лазаровден и Цветница.  Облечени в автентични носии и закичени с цветя, децата пяха, танцуваха традиционните..

публикувано на 11.04.25 в 17:17

Над 600 изпълнители ще участват във фолклорния празник „Великденска плетеница“

Над 600 изпълнители ще участват в традиционния Общоградски  фолклорен празник “Великденска плетеница”. Събитието ще се проведе на 13 април (неделя) от 10 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. На сцената ще се изявят изпълнителите от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци. Сред тях са ДФА „Българче“..

публикувано на 11.04.25 в 16:48

Рециклирай Великден тази събота в "Хале 3"

В петък следобед вече гледаме към събитията за събота. На 12-сти април от 11 часа в „Хале 3“   ще се състои мини еко фест под наслов „Рециклирай Великден“.  Това е възможност да отбележим светлия християнски празник по устойчив начин.  Доброволците са подготвили един вдъхновяващ ден, изпълнен с креативност, забавления и еко..

публикувано на 11.04.25 в 13:59

Емблематичната фигура на Черно море - Стефан Богомилов - Чечи, днес навършва 80 години

Една от емблематичните фигури на българския футбол и легенда на Черно море Стефан Богомилов, по прякор Чечи, днес навършва 80-години. Богомилов е №1 във вечната ранглиста на клуба по голове в А група. За 14 сезона бележи общо 162 попадения в елитното първенство. Роден е на 11 април 1945 година във Варна и прекарва цялата си професионална кариера в..

публикувано на 11.04.25 в 11:00

Керана и космонавтите с концерт за празника на Провадия

На Цветница е празникът на град Провадия. По традиция се организира панаир на занаятчии, като за втора поредна година той ще само в района на минералните бани. Надсловът и тази година е „ Изберете българското!", с цел представяне на родното производство и качество пред прекия потребител, за да се подпомогне развитието на бизнеса в България...

публикувано на 11.04.25 в 09:27

Снежна покривка до 6 см в Североизточна България

Снежна покривка се задържа на места в Североизточна България. В Русе снежната покривка е 1 см, в Силистра 4 см, в Разград 6 см, в Шумен 2 см. Тази сутрин никъде вече не вали, само в района на нос Калиакра духа силен вятър от север – северозапад с пориви до 20 метра в секунда. Най-студено е в Добрич и Разград, където в 6.00 часа бяха..

публикувано на 11.04.25 в 06:38