Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петиция настоява за 100% реимбурсация на инсулиновите помпи за пациенти

НЗОК да плаща напълно консумативите за инсулинови помпи на пациентите с диабет тип 1 в България – за това настоява петиция на пациенти – деца и възрастни , която ще е активна и през тази седмица, в която се отбелязва Световния ден на диабета. Понастоящем, макар в България да има няколкостотин хиляди пациенти с диабет, само около 20 хиляди от..

публикувано на 10.11.25 в 14:36
архив

Отличават доброволци на БЧК-Варна

450 доброволци от Варна и региона са част от хуманитарната организация на Българския червен кръст във Варна днес.  Организацията работи с общината, с областната администрация и с други институции по много проекти, свързани със социалната мисия на червенокръстците, с обучението по първа долекарска помощ и за ликвидиране на последствията от бедствия и..

публикувано на 10.11.25 в 14:05

Сигурност и доверие в градския транспорт – къде стои България спрямо Европа?

Всеки ден хиляди хора влизат в автобус, трамвай или метро с една и съща надежда – пътуването да бъде спокойно, безопасно и предвидимо. Градският транспорт е своеобразен барометър за доверието на обществото. Когато системата работи точно, шофьорите са спокойни, а пътниците се чувстват сигурни, тогава и градът диша по-леко. В последните..

обновено на 10.11.25 в 13:09
Снимката е илюстративна.

Над 700 бездомни кучета преброиха в Балчик

Популацията на безстопанствени кучета неизменно се увеличава, с това и сигналите за ухапани от агресивни животни. Това е равносметката на управителя на общинското предприятие Благоустрояване и комунално стопанство в Балчик инж. Павел Павлов. В момента върви преброяване, само в града и вилните зони броят им е около 700, в Кранево са около стотина...

публикувано на 10.11.25 в 12:43

Областният съвет на БЧК във Варна чества своята 140-годишнина

Областният съвет на Българския Червен кръст във Варна ще отбележи днес 140 години от създаването на Варненската Червенокръстка организация.  Събитието под надслов "140 години БЧК - Варна: с поглед към миналото, с грижа за бъдещето" започва в 14.30 часа с поднасяне на  венци и цветя на паметника на митрополит Симеон – първият председател на Варненската..

публикувано на 10.11.25 в 08:11

"Киномания 2025" във Варна

Предстои поредният филмов празник за киноманиаците. От 14 до 30 ноември Варна отново ще бъде домакин на филми от програмата на "Киномания 2025". Фестивалът отдавна се е утвърдил като емблематично събитие в културния календар на големите градове в България и за 39 път ще зарадва зрителите с богата селекция от най-новите филмови продукции.  През тази..

публикувано на 09.11.25 в 09:43

Представят и във Варна енциклопедията "Родопската теснолинейка Септември - Добринище"

Родопската теснолинейка отдавна се е превърнала в символ на районите, през които преминава трасето й. Живописни пейзажи, тунели, мостове, се редуват по тези 125 километра теснолинеен път. Влакчетата по линията не предлагат само туристическо преживяване. Те са и част от живота на много хора, които живеят в населените места покрай релсите. За един..

публикувано на 08.11.25 в 11:00