Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на отворените врати организират в Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна

По случай 120-годишнината от създаването на училището и във връзка с отбелязването на Международния ден на белия бастун – 15 октомври , Специалното училище за ученици с нарушено зрение " Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна организира Дни на отворените врати на 16 и 17 октомври 2025 г. от 9:00 до 12:00 часа в сградата на..

публикувано на 13.10.25 в 12:01

Наследството на Европейския фестивал на плажните спортове в Бяла: към устойчиво развитие и нови европейски инициативи

След успешното провеждане на Европейския фестивал на плажните спортове в Бяла през месец юни, партньорските организации по проекта продължават активната си работа по дейностите, насочени към създаването на дългосрочна устойчивост и надграждане на резултатите от инициативата. Разработва се практическо ръководство за организиране на спортни събития. В..

публикувано на 13.10.25 в 09:52

Българската академия на науките чества 156 години от основаването си

Българската академия на науките отбелязва 156 години от основаването си с тържествено събрание.  Акцент ще бъде и друга значима дата - 155 години от учредяването на "Периодическо списание" - първото научно издание на съвременна България, което продължава да съществува. Ще бъде връчена "Голямата награда за наука на БАН".

публикувано на 13.10.25 в 08:36

Електронен алманах на българските илюстратори

Електронният алманах на българските илюстратори ще бъде представен на Панаира на книгата във Франкфурт. Негов създател е екипът на сайта "Българска илюстрация". "Общо статиите наброяват близо 3 000. Това са най-активно работещите точки в страната. нашата цел, след като стартирахме тази година, работейки активно с тази идея, е в следващите няколко години..

публикувано на 12.10.25 в 16:40

Пчелите и пеперудите в Европа са застрашени от изчезване

Оцеляването на дивите опрашители в Европа е все по-застрашено, заяви в събота Международният съюз за опазване на природата (IUCN), обявявайки десетки видове пчели и пеперуди за застрашени.  Почти всички цъфтящи растения в Европа зависят от дивите опрашители, особено от пчелите, но загубата на местообитания и изменението на климата доведоха..

публикувано на 11.10.25 в 14:41

Отбелязваме Международния ден на мигриращите птици

Днес отбелязваме Международния ден на мигриращите птици с надежда за по-безопасен път по време на миграция.  С настъпването на есента и понижаването на температурите започва едно от най-впечатляващите природни явления – есенната миграция на птиците.  Милиони птици напускат Европа и поемат по дългия път на юг, демонстрирайки изумителна..

публикувано на 11.10.25 в 10:12

Кои уреди консумират най-много енергия в дома

Изборът на най-енергийно ефективни уреди ще ви помогне да спестите енергия и пари.  Перални, съдомиялни и сушилни  Тези уреди представляват 14% от типичната сметка за ток, тъй като използват енергия за загряване на вода или въздух, поради което консумират много енергия. Следователно, за да намалите сметките си за енергия от използването..

публикувано на 11.10.25 в 09:12