Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова година на хижа в планината

Хижа "Момчил юнак", Родопи
Снимка: https://www.facebook.com/MomchilYunakhut

Нова година. Изпращане и посрещане, което става по няколко начина. Или на центъра в съответния малък или голям град, на домашно, хотел. Има обаче една група хора, които предпочитат да походят с часове, за да стигнат до любима хижа. И там, далече от градската суета и шума, високо в планината, да вдигнат наздравица с приятели за новата година.

Кувертите за новогодишната нощ варират с хиляди левове. Ресторанти и хотели се надпреварват да привличат празнуващи с менюта, програми, празнични пакети. В планината подобни оферти няма. И въпреки това за Нова година хижите са резервирани от месеци. Или поне тези, които са стопаниствани от Българският туристически съюз и туристическите дружества, каза за Радио Варна Лъчезар Лазаров, технически секретар на съюза.

"Желанието за прекарване на новогодишните празници по хижите, е огромно. Мога да Ви кажа, че е много трудно да намерите хижа, където има свободни места."

Интересът към посрещането на Нова година високо в планината е от няколко години, коментира Лъчезар Лазаров. Най-често резервациите са за две-три нощувки. Като според Виолета Зонино от родопската "Момчил Юнак", хората, които искат да посрещнат нова година на жижа, са всякакви.

"От годините, в които ние сме на хижата, а това е вече трета зима, идват семейства с деца, идват планинари. Но най-вече идват семейства с деца. Близо до нас има детска писта. И Пампорово е наблизо." 

Хижа "Момчил Юнак" се слави с кухнята си. Разбира се, баницата с късмети няма да бъде пренебрегната, но менюто не е традиционно.

"Ще има аржентинска кухня, ще има и родопска кухня. Всичко приготвяме с домашни продукти от района. Аржентинска мусака, телешко на пещ по аржентински, което е с по-различни подправки и сосове. Правим също виетнамски и тайландски супи."

Марчела Анастасова стопанисва хижа "Преспа" в Родопите от септември месец тази година. За първи път за празниците ще посреща гости там.

"Има интерес, но е слаб. Защото взехме хижата септември месец и сме грубо от три месеца там. Правим ремонт на стаите. В процес сме на втория етаж да изградим още еидн санитарен възел."

За разлика от "Момчил Юнак", която е предпочитана от семействата, на хижа "Преспа" ще посрещат групи приятели.

"Те ще си носят провизиите. На свободна консумация ще бъдат. Ние ще приготвим родопски специалитети. Пататник, качамак, трахана - ястие от боб, месо и начукана царевица."

Празниците са празници, но подготовката за зимната планина не трябва да бъде подценявана, съветва техническият секретар на БТС Лъчезар Лазаров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище Варна официално посрещна своя едномилионен пътник за годината

  Летище Варна официално посрещна своя едномилионен пътник за годината .  Юбилейният пътник е Герхард Пешке. Той пристигна със семейството си на борда на полет от Франкфурт. Пешке получи специален подарък – брандиран куфар, с пожелание за още много бъдещи ваканции по красивото Българско Черноморие. Всички пътници от полета получиха традиционни..

публикувано на 05.08.25 в 13:32

Варненският свободен университет премина институционалната акредитация с отлична оценка

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ получи пета поредна институционална акредитация за максималния 6-годишен период с оценка 9,01 (от 10) по новата критериална система на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Решението обхваща както присъствената, така и дистанционната форма на обучение. Оценката от 9,01 е сред..

публикувано на 05.08.25 в 09:21

Лесна работа: Щастливи през август

Ваканция, плаж, море, добро настроение. Това е август. Разбира се, преди да облечем банския и да метнем в чантата плажна хавлия, задължително имаме дълги часове на въртене пред огледалото, с покрусен поглед, в пресмятане на калории. Сякаш снощи сме си легнали тънки като фиданки, а осем часа по-късно много рязко и неочаквано сме се събудили с..

публикувано на 04.08.25 в 17:41

Децата от Angle Voices грабнаха голямата награда в конкурса ‘‘Бъди Звезда‘‘ 2025

Млади и талантливи – с гласове спиращи дъха. Така може да опишем вокално студио Angle Voices. Студиото е създадено през 2001 г. към читалище ‘‘П.Р.Славейков‘‘-гр. Варна от вокалния педагог Атанаска Липчева. Тя развива млади таланти в областта на вокалната техника на възраст между 4 и 25 години.  Студиото е лауреат на редица национални и междуародни..

публикувано на 04.08.25 в 15:29

Ученичка от Варна представя добрите новини в подкаст

Ралица Стоянова е ученичка в 8 а клас, профил "Хуманитарни науки", в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Тя е автор на рубриката "Добрите новини" към училищния подкаст "Ученически глас". Основна цел на рубриката е да информира за позитивни събития от страната и училището. Ученичката подбира всяка новина от социалните..

публикувано на 04.08.25 в 14:25

Два легендарни ветрохода с два различни избора...

На морската гара във Варна има два легендарни ветрохода - българският "Калиакра", който се използва за ресторант и румънският "Мирча", който се използва за обучение на кадети и курсанти (включително и от България). Предназначението на подобни кораби е определено чисто морско и свързано с обучение на желаещи да практикуват морско дело. "Калиакра"..

публикувано на 04.08.25 в 11:06

Изсъхнали дървета до блок в кв.Чайка са пожароопасни, алармират живеещи там

Три изсъхнали иглолистни дървета създават предпоставка за възникване на пожар до бл.63 в кв.Чайка, алармираха в редакцията на Радио Варна, живеещи там. Дърветата са с височина до седмия етаж на 15-етажния блок и се намират на няколко метра от него, установи наша репортерска проверка. Домоуправителят на блока Марциан Янакиев разказа, че..

публикувано на 03.08.25 в 12:30