Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Опубличената култура на висшите училища в България

Доцент Илиан Минков, ИУ-Варна

В нарастващата конкуренция и динамична образователна среда за висшите училища става все по-наложително да търсят нови подходи за собственото им популяризиране. Един от тях е организационната култура. С нея съответния университет се "визуализира" в академичните среди в страната и чужбина, а също и в обкръжаващата среда – сред потребители на образователната услуга, публична администрация, финансови институции, местна общественост. 

Изследване на доцент Илиан Минков от Икономическия университет във Варна показва, че всички 52 висши училища в страната отделят време и средства, за да изградят в Интерент и още по-точно на сайтовете си, организационната си култура. Част от тях го правят по видимо, други – не чак толкова.

"Организационната култура е душата на една организация или фирма. Тя включва видими и невидими аспекти. Най-общо казано, това са нейните ценности с техните артефакти, видими проявления или израз."

Всяко висше училище създава целенасочено определен облик. 

"Те започнаха да се стремят, да се идентифицират в образователното пространство и да привличат студенти, и чрез своя външен облик. И трябва да кажа, че те са много силни в това. Едно от моите проучвания, които направих, показва, че университетите изграждат съвсем целенасочено т. нар. от мен опубличена култура, която е наситена с достатъчно на брой елементи, за да покажат всъщност какви са техните основни стратегически аспирации и какво искат те да постигнат."

Според доцент Минков опубличената култура се формира от седем елемента.

"Основните са мисия, визия и ценности, а второстепенните са - историята на организацията, нещо, което се оповестява най-много, мото, кредо и етичен кодекс."

Подобен публичен имидж е много важен в една конкуретна образоватена среда. Не само на национално, но и на международно ниво.

"Факт е, че чуждите университети са доста по-напред в този план. И дори в самото съдържание на елементите те са по-напредничави. Никъде или почти никъде в мисията или пък в ценностите не се говори за изграждане на лидери. Докато това е един от водещите аспекти в чуждите университети."

Повече от доцент Илиан Минков за опубличената култура чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изчезнал преди повече от 10 години мъж, обявен за починал, е открит жив в Пирин

Изчезнал преди повече от десетилетие мъж от Русе, който е бил обявен за починал, е открит жив в Пирин планина. Той е бил намерен от служители на Паркова дирекция „Пирин“, които забелязали палатка извън обозначените зони и извършили проверка. При опита да установят самоличността му, мъжът реагирал агресивно, което наложило намесата на полицията. След..

публикувано на 02.11.25 в 10:49
Радомир, Миша и Елина Райнова от Сдружение

Фестивалът на адаптираните спортове за хора с увреждания "Щък тук-там: Адаптирай се!" за първи път и в училище във Варна

На 1 ноември във Варна ще се състои  третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..

публикувано на 01.11.25 в 10:00

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са за неизплатени заплати и неправомерни уволнения

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева  При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..

публикувано на 31.10.25 в 19:52

Братята Цветомир и Стефан Добреви - за морската храна с любов

Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..

публикувано на 31.10.25 в 14:20

"Лайкфабрика" или как лайковете се превръщат в новата валута за труд, идеи и креативност

Двудневна креативна лаборатория "Лайкфабрика" ще се проведе на 1 и 2 ноември в споделено  пространство в централната част на Варна. В нея креативни младежи учат как да използват социалните медии и изкуствения интелект не за забавление, а за развитие, изява и идеи с кауза. Това обясниха за Радио Варна и предаването "Новият ден" Н урхан..

публикувано на 31.10.25 в 12:35

Ден на отворените врати в Института по океанология във Варна

Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" към Българската академия на науките обявява Ден на отворените врати по случай Международния ден на Черно море от 10 до 16 часа днес.  Екипът на Института кани всички граждани, ученици, студенти, любители на морската наука и природата.  Ще можете да разгледате лаборатории към различните секции на..

публикувано на 31.10.25 в 08:48

Слънчево време с температура от 22 градуса в последния ден на октомври

Очакваните максимални температури на въздуха днес са от 18° до 23°, за Варна около 22°. Температурата на морската вода е между 16° и 18°.  По Черноморието ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Вълнението на морето ще е 2 бала.  Във Варна най-високата температура на днешния ден / 29.0°/измерена през 1992 година, а най-ниската /-1.0°/..

публикувано на 31.10.25 в 06:27