Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

14 февруари - Ден на лозаря, Свети Трифон и професионален празник на археолозите

Снимка: Архив Радио ВИДИН


Денят на лозаря /Трифон Зарезан/ се отбелязва се съгласно Постановление 20 на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на Св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари по стар стил. 

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

Днес от 12 часа фолклорна група "Авлига" с диригент Петя Димитрова към варненското читалище "Просвета 1927" в кв. Аспарухово ще гостува на село Звездица, където с колегите им от местнотъо народно читалище "Димо Цонков" ще възпроизведат ритуала за Трифон Зарезан, на лозов масив край селото. Да зарязват лозите за плодородие хората се сетили като видели, че лозите раждали повече, след като зайците прегризвали лозовите пръчки. Така започнала традицията по зарязването за плодородие, разказва слабо позната местна легенда от варненското село Константиново за т.нар. животни-култиватори, разкри Ваня Нейкова от Народно читалище "Димо Цонков" в Звездица в интервю на Мариела Димитрова.

Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, организира на 14 февруари Университетската ботаническа градина в Балчик. Събитието ще се състои в Учебен участък - лозов масив с десертни сортове от 12.30 часа. Програмата включва водосвет, официално зарязване на лозите, дегустация на вина.

 „Зарязване на лоза“ в Етнографския комплекс в Каварна ще се проведе от 10.00 ч. Съорганизатори са Община Каварна и Историческия музей в града. В програмата ще участват певческите групи към Пенсионерски клуб „Радка Чаушева“ – „ Добруджанка“, „ Жарава“ и „Шевица“ с ръководител Ивайло Василев и Христо Маринов – акордеонист. Многогодишната лоза в двора, ще бъде зарязана от зам.-кмета на общината Митко Недев и Царя на Виното – Ивайло Василев. 

На 14 февруари не пропускаме да поздравяваме и археолозите, с Деня на археолога, тези, които ни разкриват страниците и на този празник чрез множество разкопки. Разкрития за производство на вино има и в „резервата „Яйлата“, скалния манастир край Тюленово и в местността Чалабурун и курорта Русалка“ от д-р Боян Тотев, Исторически музей гр.Добрич.

Професионалният празник на археолозите се отбелязва се от 1971 г. по инициатива на тогавашния състав на Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ). Всяка година на този ден в Националния археологически институт с музей при БАН се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етнографският музей "Етър" гостува във Варна с изложбата "Майсторлък за бъдещето"

Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ гостува във Варна с изложбата "Майсторлък за бъдещето: Споделени умения, авторски търсения". Експозицията е подредена в Етнографския музей във Варна  и ще бъде открита на  16 май, петък, в 16 часа. Изложбата представя традиционни и дизайнерски предмети, изработени от занаятчиите на музей „Етър“...

публикувано на 14.05.25 в 14:44
Икономически университет - Варна

Непреодолим фактор и хъб на предприемачеството: Първото висше икономическо училище у нас стана на 105 години

105 години от създаването на Първото висше търговско училище в България – Икономическия университет във Варна, се отбелязват на 14 май. Решението за създаването му е взето от тогавашната Варненска търговско-индустриална камара именно на 14 май през 1920 г. Идеята обаче се ражда далеч преди това и е резултат  на стопанския и културния подем,..

публикувано на 14.05.25 в 12:43

Варна открива летния сезон с концерт на открито на 16 май

Община Варна ще открие официално летния туристически сезон с мащабен концерт-спектакъл на 16 май (петък) от 19:00 часа на входа на Морската градина. Събитието ще премине под мотото „Варна – където времето тече различно“, което отразява уникалния дух на морската столица и множеството възможности, които градът предлага – за отдих, култура, туризъм и..

публикувано на 14.05.25 в 09:03
Варненскит залив

До обяд - слънце, след обяд - дъжд

Сутринта над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, но на места видимостта временно ще е намалена, а по-значителна средна и висока облачност ще има над Югоизточна България. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, не е изключено да прегърми. Ще духа слаб вятър от..

публикувано на 14.05.25 в 06:24

Деца помагат на деца: Деси от кв. "Аспарухово", която продава гривнички в подкрепа на Димана

Близо 4000 лева е събрала от началото на април досега четвъртокласничката в Основно училище „Христо Ботев“ в квартал „Аспарухово“ Десислава Костадинова за приятелката си - петгодишната Димана, която се нуждае от изследване в Турция. Димана е имала злокачествен тумор на дланта на ръката преди пет години, излекувана е, но при последното..

публикувано на 13.05.25 в 09:20

Акция по кръводаряване се провежда днес в Провадия

Акция по кръводаряване се провежда днес от 9.30 до 14 часа в зала 119 на Община Провадия. Тя е под егидата на областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева.  Инициативата е част от мащабната кампания в партньорство между Районния център по трансфузионна хематология - Варна, Сдружение "Аз вярвам и помагам", Областна администрация и всички общини в..

публикувано на 13.05.25 в 08:11

Лесна работа: Още нещо за българина

Сядам да хапна в едно заведение и през следващия час си припомням колко открит и непринуден човек е българинът. Сервитьорката, още докато ми подава менюто, успява да опише детайлно работната ситуация, сложните взаимоотношения в екипа и недостига на работна ръка, в резултат на който предстоящата почивка на ей-онзи младеж в другия край на залата,..

публикувано на 12.05.25 в 19:11