27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт Сторгозия.
"Нещо, което се прави без страст в повечето случаи става посредствено. Освен любовта има и други процедури, които трябва да бъдат изпълнени, но според мен една от най-важните е да се слуша и да се гледа виното, защото то говори. Мисля за хубави неща, когато влизам при него. Смятам, че виното има душа", казва Орлин Банков.
Розето на Венцислав Ганев беше отличено за най-добро в своята категория, а за бяло вино беше отличен Емил Дончев.
В майсторския клас бяха наградени Данчо Тодоров за червено вино, Янко Янков за розе и Петър Анков за бяло вино.
Анков е програмист, освен първа, той получи и трета награда в майсторския клас за бяло вино. Родом от Попово, но от няколко години живее във Варна. Занимава се с напитката вече повече от 10 години, а още на първия конкурс на който участва печели второ място. Оттогава неизменно се включва в подобни инициативи и впечатлява с уменията си. А тайната му за хубаво вино?
„Когато го питат за тайната, всеки казва много любов, ама само с любов не става, много четене трябва, да се интересуваш, да спазваш технологиите. Иска си технология, да се спазват правила, хигиената е абсолютно задължително условие,“ обяснява Анков.
Уточнява, че качественото грозде също е незаменим елемент.
„Съпругата ми има малко лозе с два бели сорта – алиготе и врачански мискет. Всяка година си купувам и някой друг сорт, тази година совиньон блан,“ казва Петър Анков.
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..