Днес е Международният ден на екскурзовода, а денят ще бъде отбелязан във Варна с тематична конференция, която започва от 10 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център. Това е трето издание на форума, на който ще се дискутират различни теми, свързани с професията на екскурзоводите, които мнозина определят като лицето на туризма ни.
Християн Облаков е юрист по образование, отдаден краевед и изследовател на архитектурната история на Варна от края на ХIХ и първата половина на ХХ век, автор на няколко книги и екскурзовод. Можете да го срещнете в Двореца Евксиноград и да го чуете в ефира на Радио Варна като съводещ на предаването "Архитектурата на Стара Варна" заедно със Светлана Вълкова в неделя от 9 до 10 часа.
Професията среща екскурзоводите всеки ден с напълно непознати хора, които много често са от различни националности, споделя Облаков.
Една от тайните на специалиста да привлече вниманието им и да остави у тях трайни впечатления, е да разкаже за нещо общо между нашата и тяхната държава, между града, от който идват, и града, който посещават. По този начин те усещат уют и гостоприемство, допълни той.
"Обществените сгради, строени в миналото, са по-познати в сравнение с жилищните сгради с архитектурни качества. Разходете се в централната част на Варна, погледнете към тези стари здания и ще се впечатлите от тяхната архитектура. Къщата се одухотворява, когато научите, че там е живял един забележителен лекар или архитект от миналото", посъветва ни Облаков. По думите му във всеки един град има забележителности, които си заслужава да бъдат видени от туристите и за които да бъде разказано.
Целия разговор на Даниела Стойнова чуйте в звуковия файл в началото на публикацията:
Графика, но не съвсем – така Емануела Ковач определя новите си творби, които е подготвила за първата си самостоятелна изложба във Варна. „Кръстих изложбата „Love is“, защото всичко е любов. Това са фрагменти от моя живот, които обичам. Ще ги представя по един нетрадиционен начин. В процеса на работата си забелязах колко красива изглежда металната плоча..
От нещо ако те е страх, направи го! С това мото Кристиян преодолява много препятствия в своите пътувания и не крие пристрастията си към Централна Америка. Уникално кафе, специфична храна, разнообразие от подправки - това са част от причините да се потопим в тропическия климат на Гватемала. Освен физическите предизвикателства Кристиян опитва да..
Интервю с Eric Bass (SHINEDOWN, ERIC BASS PRESENTS) Американската рок банда SHINEDOWN ще издаде през тази година осмия си албум. Докато работата по него напредва, басистът на бандата Eric Bass изкара соловия „I Had a Name“ под името ERIC BASS PRESENTS. Точно той е поводът за специалното интервю, което Eric Bass даде за „От другата страна“...
Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. За тези, които не са чували, няма да обясняваме. За тези, които са чували – е безсмислено да обясняваме. Тогава направо на темата – на 8 юли SOULFLY, племето на Max, ще се разсели в „Маймунарника“ в София за поредния български..
Легендарният първи албум на Атлас „Кукла” ще оживее отново за феновете на българския рок от началото на 90-те години. Някога издаден само на касетка, сега „Кукла” ще бъде преиздаден за първи път с ремастериран звук на винил и компакт диск . Над новото издание на „Кукла” работят двама дългогодишни фенове на Атлас, а плочата е произведена в “Rakamakafon”,..
Интервю с Anders Johansson (TUNGSTEN, екс-Yngwie Malmsteen, екс-MANOWAR) TUNGSTEN се събират през 2019 година, без да броим трите години преди това под друго име. Групата има вече четири албума, последният „The Grand Inferno“ излезе през 2024. През тази година бандата за първи път ще свири в България. Мястото е село Могилово, а събитието,..
Варненецът Калоян Колев отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. Този негов успех поставя Варна в топ 12 по приготвяне на паеля в света. Квалификацията се проведе в Бургас в два кръга, а шеф Колев побеждава в последния кръг с паеля със 100% български продукти - заек, токачка, черен трюфел и черен..