В навечерието на Благовещение добрите новини са подходяща тема, нали? По принцип днес се давим в море от информация – позитивна и не толкова. А представяте ли си какво им е било на древните? За всяка важна новина да разчиташ на изморен бегач, заблуден гълъб или бъбрив съсед. Освен това да трепериш глашатаят да не забрави половината съобщение.
Днес се глезим и имаме претенции, а как се справят горките древни хора в един ощетен свят без смартфони, телевизия и социални мрежи? Представете си: чакате последни клюки за императора. И няма кликване, няма скролване.
Първите новинарски емисии са в стил „Кака Сийка каза“. Някой забелязва, че на отсрещния бряг правят по-добро вино и информира обществеността. Разбира се, на третото предаване на новината онези отсреща вече не са винари, а магьосници и продуктът е повишен в еликсир на безсмъртието. Къде добра новина, къде реклама, но така работи схемата. После идват древните пощальони. Те бягат по цели дни, за да доставят свитъка със съответната новина до когото трябва. Война, мир, нови данъци. Пощальонът идва и хората научават.
Така де… Не планирам да изнасям историческа лекция. Само ще спомена, че прародителите на днешната преса изискват прецизно отношение, защото изпуснеш ли „вестника“, той се разбива на парчета в буквалния смисъл. Имам предвид глинените плочки. Виж, папирусите са по-лесни за четене. Естествено, ако изобщо можеш да четеш. Факт е, че с най-добър обхват в онези времена са пощенските гълъби. Искаш да изпратиш sms, натоварваш гълъбчето и готово. Има рискове. Ако птичето се изгуби или се окаже по-свободолюбиво, вестта така и не стига до получателя, но това са нещата от живота.
Прескачам глашатаите и обикновените клюкарки от пазара, както и благородните клюкарки в дворците, които се очертават като прототип на първите социални мрежи, за да кажа, че древните хора поне са имали време да изпият чаша вино на спокойствие преди да чуят скандалните новини за императора, а днес вестите ни заливат непрестанно… Човек още не е посегнал към тирбушона, а картинката вече е напълно променена.
Дотук доказахме, че по отношение на новините определено сме в по-добра позиция от древните хора. Доставката е експресна, 24/7, разнообразна, изобилна и технологично издържана. Ако имаме претенции към съдържанието, добре е да селектираме.
И тогава ще установим, че добрите новини не са мит, а реалност, която чака да бъде забелязана и да подслади деня и настроението ни.
Така че да се подготвим за вълна от добри новини и позитивни изненади! Защо? Защото дали ще я получим, зависи от това дали имаме нагласата да се случи, а и в крайна сметка нещата зависят от отношението. Търсим неприятности, получаваме неприятности. Искаме добра новина, получаваме добра новина или в най-лошия случай приемаме новината, която сме получили, за добра.
Да. И носете си усмивката. Не знаете кога ще ви потрябва.
Каква добра новина? Приемете, че радостта е избягала от лабораторията, вече не се нуждае от повод и се появява изневиделица – при вида на малко пухкаво кученце, на стар приятел, на допълнително картофче в порцията, усмивка от непознат или любима песен по радиото.
Какво още? Денят беше забележителен, предстои красив залез – за някои тих, за други – романтичен. А вечерта има всички шансове да бъде невероятна, стига да си я направим такава. И още нещо важно: приемете факта, че въпреки всичко, светът все още е страхотно място!
Във връзка със заповед на министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция във Варна, Община Балчик уведомява всички граждани, че от 1 април до 31 октомври на 2025г. е определен пожароопасен сезон в защитени територии- изключителна държавна собственост, и мерките за осигуряване на пожарна безопасност, като следва да спазват забраната за..
Какви са заплахите за Черно море и как заедно можем да го опазим – отговори на тези въпроси дава 30-минутният документален филм "Аз, морето – живот в мълчание", който ще бъде излъчен премиерно тази вечер във Варна, в рамките на кино фестивала „София Филм Фест Варна“. Филмът е на еко организацията Грийнпийс и в него участват учени и специалисти от..
Село Поляците се намира в края на Варненска област, в недрата на Стара планина. Посещаваме го на 26 март, в малко мрачно време. Първото ни впечатление е за спретнато село. В делника няма много хора из тихите улички. Чуват се птици, кукуригат петли. Айше чисти и боядисва бордюрите в бяло. По време на Рамазана тече подготовката за..
20-о издание на фестивала Лазаровден На 12 април от 10.00 часа в читалище „Васил Левски 1959“ – Балчик ще се проведе поредното издание на общинския фестивал „Лазаровден“. Покана за участие се отправя към всички любителски състави при пенсионерските клубове и читалищата в общината. Те могат да се включат с две песни и едно индивидуално участие, уточни..
До 30 март Националната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна е домакин на 51-вата Национална младежка астрономическа конференция. Във форума младите астрономи представят наблюденията и проектите си от Националната лагер - школа "Бели брези" и от астрономическите наблюдения и изследванията, които са правили в народните..
Десета поредна разпродажба "Между приятели" започва от днес, 28 март, и ще продължи до неделя във Варна. Тя ще се състои в Двореца на културата и спорта, зала "Конгресна". "Между приятели" предлага запазени детски дрехи, бебешки и детски стоки. Благотворителни организации могат да се свържат с организаторите на разпродажбата, а при приключването на..
Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи. Във Варна най-младият носител на Мишлен..