Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традиции и култура се преплетоха в кулинарен форум във Варна

Снимка: шеф Марианна Александрова

Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.

"Целта е младите таланти да се вдъхновяват и заедно да развиваме нашия регион", каза за Радио Варна един от главните организатори на феста шеф Калоян Колев. Той беше подготвил на чуждестранните гости да опитат и няколко вида българско кисело мляко.


На форума имаше и много млади хора и ученици, които искат да се развиват в кулинарията, но и не само. Ученик от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас сподели, че иска да се занимава с барманство, но е бил вдъхновен от срещите с топ кулинарите. Друг от присъстващите сподели, че иска да опитва нови вкусове и култури. На младите готвачи ще бъдат предоставени и безплатно лекциите от форума.

Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.

"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.

"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.




Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.

Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.



Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.

 








 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велобиблиотеката тръгва отново на 15 април във Варна

На 15 април велобиблиотеката поема на своето ново лятно приключение, съобщиха днес от Регионалната библиотека във Варна. Както БТА информира, началото на този  първи по рода си проект в страната  бе поставено на 4 април миналата година. Всяка седмица в часовете преди обед велобиблиотеката ще излиза на открито по предварително обявен график в различни..

публикувано на 11.04.25 в 17:29

Лазарки нарекоха за здраве в община Варна

С песните „Лаленце се люлее“, „Жълто цвете цъфтеше“, „Рече мама да ме жени“, „Тръгнала е Дена“ и „Боряно Борянке“ и пожелания за здраве и берекет малките възпитанички на детска градина №7 „А. С. Пушкин“ поздравиха Община Варна в навечерието на Лазаровден и Цветница.  Облечени в автентични носии и закичени с цветя, децата пяха, танцуваха традиционните..

публикувано на 11.04.25 в 17:17

Над 600 изпълнители ще участват във фолклорния празник „Великденска плетеница“

Над 600 изпълнители ще участват в традиционния Общоградски  фолклорен празник “Великденска плетеница”. Събитието ще се проведе на 13 април (неделя) от 10 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. На сцената ще се изявят изпълнителите от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци. Сред тях са ДФА „Българче“..

публикувано на 11.04.25 в 16:48

Рециклирай Великден тази събота в "Хале 3"

В петък следобед вече гледаме към събитията за събота. На 12-сти април от 11 часа в „Хале 3“   ще се състои мини еко фест под наслов „Рециклирай Великден“.  Това е възможност да отбележим светлия християнски празник по устойчив начин.  Доброволците са подготвили един вдъхновяващ ден, изпълнен с креативност, забавления и еко..

публикувано на 11.04.25 в 13:59

Емблематичната фигура на Черно море - Стефан Богомилов - Чечи, днес навършва 80 години

Една от емблематичните фигури на българския футбол и легенда на Черно море Стефан Богомилов, по прякор Чечи, днес навършва 80-години. Богомилов е №1 във вечната ранглиста на клуба по голове в А група. За 14 сезона бележи общо 162 попадения в елитното първенство. Роден е на 11 април 1945 година във Варна и прекарва цялата си професионална кариера в..

публикувано на 11.04.25 в 11:00

Керана и космонавтите с концерт за празника на Провадия

На Цветница е празникът на град Провадия. По традиция се организира панаир на занаятчии, като за втора поредна година той ще само в района на минералните бани. Надсловът и тази година е „ Изберете българското!", с цел представяне на родното производство и качество пред прекия потребител, за да се подпомогне развитието на бизнеса в България...

публикувано на 11.04.25 в 09:27

Снежна покривка до 6 см в Североизточна България

Снежна покривка се задържа на места в Североизточна България. В Русе снежната покривка е 1 см, в Силистра 4 см, в Разград 6 см, в Шумен 2 см. Тази сутрин никъде вече не вали, само в района на нос Калиакра духа силен вятър от север – северозапад с пориви до 20 метра в секунда. Най-студено е в Добрич и Разград, където в 6.00 часа бяха..

публикувано на 11.04.25 в 06:38