Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака
Снимка: Facebook, Chef Filip Spasov

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от него козунаци. Финалистът от първия сезон на кулинарното предаване Hell’s Kitchen в момента ръководи голяма верига пекарни и не му остава много време за месене на козунаци. Когато дойде Великден обаче той запретва ръкави и заедно със своята съпруга се вихрят в кухнята.

„Винаги експериментираме при приготвянето на козунаци. Тази година ще пробваме да направим с лешников тахан“, каза за Радио Варна шеф Спасов.

Той не използва пералнята при приготвянето на козунака, каквито легенди се носят из интернет пространството, но използва кухненската мивка.

„Измивате си мивката. Аз меся всичките си теста в мивката. Не се шегувам. Защото така не цапам нищо наоколо, а после само я измивам“, поясни Филип Спасов.

Той беше категоричен, че за да се получи един козунак, е важно брашното да е качествено.

„Вземете си брашно, което да е за баница или да е с високо съдържание на глутен“, посъветва шеф Спасов. Най-важното по думите на шеф готвача обаче е втасването на тестото, повече и от „биенето“.

Едно от любимите неща на Филип Спасов е да превърне стария и изсъхнал козунак във вкусни филийки „джиджи папа“. Тази година в неговата пекарна ще се приготвя подобен десерт.

„Вземате хубаво дебело парче изсъхнал козунак. Правите си смес от яйца, мляко, плодова ракия или ром, кафява захар и ванилия. Овалвате козунака в сместа, оставяте го да „дръпне“ и след това го изпичате или изпържвате в масло. Така стават пържени филийки от козунак, отгоре може да се добави солен карамел и топка сладолед“, каза шеф Спасов.

Той даде идея и за друг трик за затоплянето на козунак от предния ден. За целта слагаме козунака на решетката във фурната, която трябва да е загрята на около 210 градуса, отдолу в тавичка сипваме 100 мл. вода и го оставяме там за около 10 минути. Според Филип Спасов козунакът излиза оттам все едно е прясно изпечен. В неговата пекарна ще раздават и брошури с подобни съвети.

Покрай празниците той и екипът му са затрупани от работа и поръчки. Въпреки това и тази година няма да изнерверят на традицията да раздадат козунаци благотворително на нуждаещи  се и на болни хора.

Получавали са запитвания и за дубайски козунак. Ще имат и тази година различни разновидности и нови вкусове, а това което той отчита е, че занаятчийските козунаци стават все по-интересни и нестандартни.

„Нивото на занаятчийски продукт тази година е много високо“, коментира шеф Спасов. Той посъветва хората да гледат винаги цена-качество, когато си купуват козунак.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Радев

Емил Радев: След поправките в доклада за напредъка на Северна Македония показахме на нашите съседи, че не може да се лобира по този безобразен начин

Тази седмица  Европейският парламент прие поисканите от България три поправки в доклада за напредъка на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Така от доклада ще бъдат заличени всички референции за "македонски език и идентичност". Новият текст беше приет с 461 гласа "за", 121 "против", а 107 евродепутати гласуваха "въздържал се". Това..

публикувано на 12.07.25 в 14:31
Николай Денков

Николай Денков: Постигнахме междинната си цел да влезем във всички европейски институции. Сега ни остава да се справим с мафията

Бившият премиер и депутат от ПП/ДБ Николай Денков обвини прокуратурата и службите в поръчкови акции срещу представители на "Промяната". Той определи действията на държавното обвинение срещу кмета на Варна Благомир Коцев и срещу Асен Василев като опит за сплашване и политически рекет. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Денков заяви,..

публикувано на 12.07.25 в 13:20

Пламена Георгиева: Иракчаните са най-безценната принадлежност на тази страна

Иракчаните са много добри, радушни и гостоприемни хора, най-безценната принадлежност на тази страна. Отношението е това, което най-много ме дърпа натам. Това споделя в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" Пламена Георгиева след 13 дни в почти самотно пътуване из Месопотамия и Кюрдистан, на територията на днешен Ирак.  "В Близкия..

публикувано на 11.07.25 в 08:07
проф.Драгомир Пламенов, ректор на ТУ-Варна

Ректорът на ТУ-Варна за студентските такси: Положението става притеснително

Ректорите не могат да влияят върху таксите, тъй като се придържат към определена формула, а всяко отклонение е незаконно. Това подчерта за Радио Варна проф. д-р  Драгомир Пламенов, ректор на Техническия университет във Варна.  Отчита се  намалено желание за обучение в магистърските програми извън държавната поръчка заради по-висок размер на..

публикувано на 10.07.25 в 14:30

Blackie Lawless (W.A.S.P.): Интернет обезцени музиката

Интервю с Blackie Lawless (W.A.S.P.) MANOWAR, W.A.S.P. и Alice Cooper са големите хедлайнъри на традиционния вече „Midalidare – Rock In The Wine Valley“. Тази година датите на фестивала са 11 – 13 юли. Мястото – отново малкото средногорско селце Могилово. Във втората вечер (12 юли) Blackie Lawless и W.A.S.P. ще изпълнят целия дебютен..

публикувано на 10.07.25 в 07:32

Емануела Ковач с първа самостоятелна изложба във Варна

Графика, но не съвсем – така Емануела Ковач определя новите си творби, които е подготвила за първата си самостоятелна изложба във Варна. „Кръстих изложбата „Love is“, защото всичко е любов. Това са фрагменти от моя живот, които обичам. Ще ги представя по един нетрадиционен начин. В процеса на работата си забелязах колко красива изглежда металната плоча..

публикувано на 09.07.25 в 08:35

Кристиян Милатинов: Привлича ме енергията и автентичността на Централна Америка

От нещо ако те е страх, направи го! С това мото Кристиян преодолява много препятствия в своите пътувания и не крие  пристрастията си към Централна Америка. Уникално кафе, специфична храна, разнообразие от подправки - това са част от причините да се потопим в тропическия климат на Гватемала.  Освен физическите предизвикателства Кристиян опитва да..

публикувано на 08.07.25 в 08:20