Солените сладоледи, макар и да изглеждат като иновация на съвременната кухня, имат дълбоки исторически корени, достигащи още до древен Китай, където смесицата от сладки и солени вкусове в замразените десерти е била популярна. Тази тенденция обаче набира сериозна скорост именно през 2025 година, превръщайки се в един от водещите гастрономически тренда в световен мащаб.
Популяризирането на солените вкусове в света на сладоледа се дължи до голяма степен на известни шеф-готвачи, които започнаха да експериментират с необичайни комбинации, предизвиквайки вкусовите рецептори на своите клиенти. Постепенно тази тенденция се разпространи и до масовите производители на сладолед, които вече включват солени варианти в своите менюта.
Според анализ на международната компания Technavio, пазарът на гурме сладоледи, включително и тези със солени вкусове, се очаква да достигне над 12 милиарда долара до 2029 година, с впечатляващ годишен ръст от 15,1%. Това показва огромния потенциал на този нов сегмент в сладоледената индустрия.
Сред най-популярните солени вкусове се нареждат сладолед с пармезан, сладолед с бекон и сладолед със зехтин. Тези варианти обикновено се комбинират с традиционно сладки съставки, за да се създаде балансирано и изненадващо вкусово изживяване. Например, сладоледът от пармезан често се сервира с компот от горски плодове, предлагайки интригуващ контраст между солено и сладко.
Клавирен рецитал изнесе в рамките на Международния фестивал "Варненско лято" снощи Антонио Паван. Той е само на 11 години с българо-италиански произход, а биографията му вече е забележителна, репертоарът му се простира от барока до XXI век, свирил е в престижни зали в Италия, където живее, и в Европа, печелил е само първи награди от конкурси, често..
Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..
Предстои едно изключително вълнуващо и заредено с обич събитие във Варна, което ще събере на едно място представители на природозащитни организации, доброволци, любители на животните и всички хора със сърца, отворени за доброто. В събота, 27 юли, от 10:00 до 22:00 часа, на входа на Морската градина в морската столица ще се проведе фестивалното..
Мока мус е цветът на 2025 г. - той създава усещане за лукс и мекота и напомня за кремчетата от детството ни. Именно този цвят диктува самата мода, а другите актуални нюанси на лято 2025 са ментово зелено, цвят праскова, съчетан с пастелно синьо, както и всички пастелни гами. Това обобщи за предаването "Новият ден" модният експерт Румяна Димитрова...
Държавният куклен театър поставя представления за деца на лятната и основната си сцена през юли. В програмата днес е предвиден спектакълът "Полянката с малките гъбки" за деца до 3 години, който започва от 18 часа. Останалите представления в афиша на Кукления театър са следните: 25 юли, петък, 18.00 ч. - "Полянката с малките гъбки", за деца до 3 г...
Младо семейство дари ценна апаратура на родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Св. Анна“ във Варна, съобщиха днес от лечебното заведение. Подаръкът е в знак на благодарност за грижите, положени за 31-годишната Меглена Рачева от крайморския град. Жената е приета бременна в седма гестационна седмица, след припадък и с..
От миналата седмица обсерваторията в село Камен бряг край Каварна отново работи след отстраняване на технически проблем. Съоръжението е отворено всеки вторник и петък от 21 часа и наблюдения са възможни при хубаво време. Туровете са напълно безплатни и се водят от варненския астроном Георги Георгиев. Обсерваторията е сред..