В 10 часа в сградата на Технически университет-Варна на 22 май ще бъде представен европейският проект "Фуудлайз".
Той е насочен към черноморските общини, които за кратък срок генерират много хранителни отпадъци, особено през летния сезон.
Целта е подкрепа на участниците в отделните етапи на хранителната верига да предприемат ефективни мерки за предотвратяване и намаляване на загубите на храни.
Също така промяна в поведението и отношението на потребителите към храната чрез провеждане на информационни кампании.
Необходимо е да се подобри преразпределението на излишъка от храни, годни за консумация от нуждаещи се лица.
Огромен е мащабът на проблема със загубата на храна.
Близо 30 процента или един милиард и триста милиона тона от произведените в света храни, предназначени за консумация от човека, се губят из различните етапи на хранителната верига.
28 процента от световната обработваема земя се използват за производството на храни, които се пропиляват. Въздействието върху климата на произведените, но неконсумирани храни, възлиза на 3,6 гигатона еквивалент на въглероден диоксид. Пропиляват се значителни водни ресурси.
Годишните финансови загуби в световен мащаб, дължащи се на разхищението на храни, се изчисляват на близо един милиард щатски долара, екологичната цена е 700 милиарда, а социалната 900 милиарда щатски долара.
И още:
Статистиката на Европейския съюз отчита, че всяка година в ЕС, се генерират близо 59 милиона тона хранителни отпадъци. Това всъщност е 131 килограма на глава от населението. Финансовото изражение на загубата е 132 милиарда евро. Същевременно милиони души не могат да си позволят качествено хранене с месо, пилешко, риба или вегетарианския им еквивалент всеки втори ден.
Къде се намира България по отношение на отпадъците на храна.
При сравнението на отделните страни държавата, която изхвърля най-много храна на глава от населението, е Кипър с 397 кг, следвана от Дания с 221 кг. и Гърция със 191 кг. На дъното са Словения с едва 68 кг, Хурватска-71 кг и Словакия-83 кг, а България е следваща с 86 кг. Страната ни обаче е сред лидерите с генериран отпадък от ресторанти и хранителни услуги с два килограма на човек-количество, споделяно от Литва и Унгария, а преди нас е единствено Словакия с един килограм. При отпадъка от домакинствата сме начело на класацията с 26 кг. на глава от населението. На последно място е Португалия със 124 кг.
Проблемът с разхищаването на храните е изключително важен. Необходимо е по-ефективно използване на ресурсите в Европа. Нужни са реформи за по-добро използване на храните. Чрез даряване, хранителни банки и благотворителност, за които обаче са нужни законодателни промени.
Някои отпадъци от птицефермите например се използват във фермите за норки. Труповете от тях служат за производство на брашно в развъдниците за риба. Това е пример за приложение и преработване на остатъците. И е част от любопитната статистика.
Предстои да се случи третото пълно лунно затъмнение за тази година, по-голямата част от което ще може да се проследи от нашата страна днес вечерта, на 7 септември, съобщава Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките и в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на..
Десетки хиляди поклонници се очакват във Ватикана в неделя за канонизацията на италиански тийнейджър, наречен „Божият инфлуенсър“ заради усилията му да разпространява католическата вяра онлайн. Карло Акутис, който почина от левкемия през 2006 г. на 15-годишна възраст, ще бъде провъзгласен за първия светец на хилядолетието от папа Лъв XIV на..
Борбата със замърсяването на въздуха е жизненоважна за опазването на здравето и за смекчаване на неблагоприятните последици от климатичните промени. По данни на Health Effects Institute / State of Global Air, замърсяването на въздуха е причина за почти 6% от всички смъртни случаи в България през 2021 г., което означава над 11 000 загубени живота ...
Историческа възстановка на събитията от 1885 година ще започне в 18,00 ч. на пл. „Независимост“ в центъра на града. И тази година актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Организатори са Народно читалище „Стара Варна - 2010“, фондация „Стара Варна“. Това е..
В условията на променлив български климат и нарастващ интерес към самостоятелно производство на храна, оранжерията се утвърждава като незаменим инструмент за градинарите. Тя осигурява контролирана среда за отглеждане на зеленчуци, билки и декоративни растения през всички сезони, независимо от капризите на времето. От компактни парници за..
На 29 септември тази година най-възрастната жителка на Варна Евдокия Чочева ще навърши 106 години. Тя е родена и израснала в сърцето на града - в Гръцката махала, в близост до един от най-старите храмове в града „Св. прпмчца Параскева“. Отгледала е син и дъщеря, а днес се радва на внуци и правнуци, които живеят в Швейцария и далечна Канада. Повече от..
Младите хора на възраст между 15 и 29 години съставляват 15 % от населението на Варна. В национален мащаб са 5.5 % от всички млади хора в страната (след София и Пловдив), което е значим демографски ресурс. Това обявиха днес от фондация „Силогия”, която проведе проучване сред младите хора във Варна. То е по поръчка на Община Варна, обхваща..