В 10 часа в сградата на Технически университет-Варна на 22 май ще бъде представен европейският проект "Фуудлайз".
Той е насочен към черноморските общини, които за кратък срок генерират много хранителни отпадъци, особено през летния сезон.
Целта е подкрепа на участниците в отделните етапи на хранителната верига да предприемат ефективни мерки за предотвратяване и намаляване на загубите на храни.
Също така промяна в поведението и отношението на потребителите към храната чрез провеждане на информационни кампании.
Необходимо е да се подобри преразпределението на излишъка от храни, годни за консумация от нуждаещи се лица.
Огромен е мащабът на проблема със загубата на храна.
Близо 30 процента или един милиард и триста милиона тона от произведените в света храни, предназначени за консумация от човека, се губят из различните етапи на хранителната верига.
28 процента от световната обработваема земя се използват за производството на храни, които се пропиляват. Въздействието върху климата на произведените, но неконсумирани храни, възлиза на 3,6 гигатона еквивалент на въглероден диоксид. Пропиляват се значителни водни ресурси.
Годишните финансови загуби в световен мащаб, дължащи се на разхищението на храни, се изчисляват на близо един милиард щатски долара, екологичната цена е 700 милиарда, а социалната 900 милиарда щатски долара.
И още:
Статистиката на Европейския съюз отчита, че всяка година в ЕС, се генерират близо 59 милиона тона хранителни отпадъци. Това всъщност е 131 килограма на глава от населението. Финансовото изражение на загубата е 132 милиарда евро. Същевременно милиони души не могат да си позволят качествено хранене с месо, пилешко, риба или вегетарианския им еквивалент всеки втори ден.
Къде се намира България по отношение на отпадъците на храна.
При сравнението на отделните страни държавата, която изхвърля най-много храна на глава от населението, е Кипър с 397 кг, следвана от Дания с 221 кг. и Гърция със 191 кг. На дъното са Словения с едва 68 кг, Хурватска-71 кг и Словакия-83 кг, а България е следваща с 86 кг. Страната ни обаче е сред лидерите с генериран отпадък от ресторанти и хранителни услуги с два килограма на човек-количество, споделяно от Литва и Унгария, а преди нас е единствено Словакия с един килограм. При отпадъка от домакинствата сме начело на класацията с 26 кг. на глава от населението. На последно място е Португалия със 124 кг.
Проблемът с разхищаването на храните е изключително важен. Необходимо е по-ефективно използване на ресурсите в Европа. Нужни са реформи за по-добро използване на храните. Чрез даряване, хранителни банки и благотворителност, за които обаче са нужни законодателни промени.
Някои отпадъци от птицефермите например се използват във фермите за норки. Труповете от тях служат за производство на брашно в развъдниците за риба. Това е пример за приложение и преработване на остатъците. И е част от любопитната статистика.
Програмата за начално обучение по плуване за деца от 6 до 8-годишна възраст на басейн „Приморски“ продължава след 28 юли, обявиха организаторите от ОП „Спорт - Варна“. Те припомнят, че първият курс на обучението по плуване за деца започна на 30 юни и продължава до 25 юли. Вторият курс ще се проведе в периода от 28 юли (понеделник) до 23 август..
С изложбата "Паметта за Васил Левски в нашия град" Държавният архив във Варна отбелязва 188 години от рождението на Апостола. Експозицията беше открита днес в сградата на Архива. Изложбата представлява обединени експозиции, които целят да съхранят и покажат уважението на варненци към делото на Васил Левски. Един от акцентите са 10 табла с 14..
Група деца от Варненската академия за развитие на интелекта изчисти градинката на Севастопол тази седмица. Доброволците събраха фасове, чашки, лъжички и хартия и дадоха добър пример за местните. „От 12-13 години Варна е непоносимо мръсна. За съжаление не само фирмите, които почистват, не си вършат работата, не само гражданите са безсъвестни!..
За пореден път виненият фестивал WINEkend 2025 ще събере във Варна младите технолози и винари. Около 30 малки семейни, градски или крафт винарни ще представят над 300 вида вина, произведени в България, каза за Радио Варна един от организаторите - Владислав Ванков. Тази година темата на фестивала е посветена на "Духът на 90-те", време не толкова далеч..
Днес до обяд облачността бързо ще намалее до слънчево, а валежите постепенно ще спрат. Само над Югоизточна България облачността до обяд ще остане значителна, там на места е възможно да превали. Ще духа умерен над Североизточна България временно силен вятър от запад-северозапад, който следобед ще отслабва и по крайбрежието ще се обърне от юг-югоизток...
39 години от създаването си отбеляза днес Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" във Варна. Своята благословия отправи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Приветствие беше поднесено от ректора на Медицинския университет във Варна проф. Димитър Райков, както и от проф. Силва..
Един от най-цветните “празници” в дигиталния свят - Световният ден на емоджитата - се отбелязва днес. Малките цветни символи, които използваме все по-често, произлизат в края на 90-те години от японския художник Шигетака Курита. Ако се чудите защо точно на 17 юли, погледнете емоджито за календар - на него е изписана именно тази дата. Тя беше..