Необходими са превенция и планиране, за да могат местните общности да купуват и потребяват разумно храна във връзка с предстоящия летен сезон.
Това е целта на днешното обучение по европейския проект FoodWISE или в превод "Храни се разумно", което се провежда в Технически университет-Варна.
Още от репортажа на Ваня Славова в прикачения звуков файл:
Предизвикателство, с което се опитва да се справи проектът FoodWISE, е да се намалят хранителните отпадъци, свързани с потреблениетои да се насърчат гражданите и гостите в Черноморския район да преосмислят и възприемат по-устойчиви навици по отношение на консумацията и изхвърлянето на храна. В четирите държави, участващи в проекта, се губят милиони тонове храна годишно. Основните причини за това са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Тъй като местните домакинства и туристите през летния сезон са основните причинители на огромните количества хранителните отпадъци в Черноморския район, повишаването на тяхната осведоменост за проблема със загубата и разхищението на храни, както и на примери, целящи да вдъхновят промяна в поведението, която да предотврати разхищението на храни, е основна тема на всички дейности по проекта. Проектът ще овласти администрациите на местно ниво, давайки им знания и умения, тъй като те са най-близо до гражданите в селските райони, където неправителственият сектор е слабо развит.
След идентифициране на пропуските в капацитета и нуждите от умения на служителите на местните администрации, партньорите по проекта ще могат да разработят специално пригодени обучения и инструментариум за ефективна комуникация, мотивация и ангажиране на гражданите в екологосъобразни действия, свързани с хранителните отпадъци. Инструментариумът ще илюстрира примери за предотвратяване на хранителните отпадъци и насоки как да се използва и внедри този доказан опит.В дългосрочен план се очаква местните участници да работят заедно, за да направят територията на ЧР по-устойчива на изменението на климата и да гарантират опазването на общото природно наследство и неговата уникална стойност от нарастващия натиск на човешката дейност. Като се има предвид, че екологичните ресурси на Черноморския басейн се споделят трансгранично и надхвърлят националните интереси, ще постигнем драстично намаляване на хранителните отпадъци и на замърсяването, причинено от тях.
Разхищението на храни е огромен проблем в световен мащаб.
55 процента от хранителните отпадъци се генерират от домакинствата, но голяма част от останалите проценти са в резултат на потреблението от страна на туристите.
Изхвърлянето на храна е проблем на развитите държави - колкото повече възможности имаме, толкова по-малко се замисляме за храната, която купуваме и изхвърляме.
Хранителен отпадък се отнасят до всяка храна, която е изхвърлена, независимо дали се дължи на разваляне, прекомерна подготовка или просто е оставена неизядена. В световен мащаб около една трета от цялата храна, произведена за консумация, се разхищава, което възлиза на над 1 милиард тона всяка година. Тази зашеметяваща цифра подчертава острата необходимост от решаване на проблема с разхищението на храни на всяко ниво от веригата на доставки.
Икономическите разходи, свързани с изхвърлянето на храни, са значителни. Домакинствата, предприятията и правителствата понасят финансовата тежест на разхищението на храна. За домакинствата това се изразява в по-високи сметки за храна и пропуснати доходи. В по-широк мащаб правителствата харчат милиони за управление и изхвърляне на отпадъци.
Изследователи от Технологичния институт на американския щат Джорджия са открили, че високи дози витамин C могат да забавят растежа на раковите клетки, като същевременно оставят здравите клетки относително невредими. Работата им е публикувана в списанието Cancers. Жизнеспособността на клетките обикновено се тества с помощта на MTT/MTC анализи,..
Дори и в най-лошото време не липсват ентусиасти на вълнолома или край буните във Варна. Дежурният полицай от общинска полиция на КПП-то, изградено до Втора буна, сподели, че е върнал няколко души, изявили желание да се приближат максимално до водата. Сред тях - поляци и дори неколцина сърфисти, решили да се пробват да преследват..
Кристиан Стамов от Варна влезе в топ 5 на Световния конкурс Top Models of Universe 2025, който се проведе в Истанбул. Той представи България на модната сцена, където освен с чар и харизма, впечатли журито с отношението и поведението си. Крис е 12. клас и изучава френски и английски език в Четвърта езикова гимназия. С мода се занимава от това лято, но..
„Празник на баклавата с песни и танци на мегдана“ ще се проведе на 5 октомври в село Дръндар, община Суворово. Събитието ще е в центъра на селото от 10 часа. Организатор е Народно читалище „Нова светлина 1928 г.“, което за четвърта поредна година ще проведе и традиционния „Конкурс за най-вкусна и хрупкава баклава“. Участниците ще..
Ако след тестването на системата BG-Alert на 1 октомври не сме получили съобщението за ранно предупреждение и оповестяване, трябва да настроим телефоните си. Насоките как да бъде направено това са публикувани в сайта www.bg-alert.bg - Информация. BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване...
Предвижда се увеличение на средствата в бюджета на страната за следващата година за младежки политики с още 10 милиона лева. Това съобщи във Варна д-р Лилия Еленкова, заместник-председател на Бюрото към Европейския комитет за управление по въпросите на младежта в Съвета на Европа, която участва в Международния младежки фестивал за образование,..
За периода от 06.10.2025г. (понеделник) до 14:00 ч. на 10.10.2025 г. (петък) плувен басейн „Делфини“ няма да работи, информират от Общинско предприятие „Спорт – Варна“. Причината е преустановяване на топлоподаването към обекта от фирма „Веолия Енерджи Варна“.