Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Създателят на Ахинора разработва нови дигитални образи

Създателят на първия инфлуенсър, генериран от изкуствен интелект - Ахинора, разработва нови дигитални образи. Това разказа самият Светослав Георгиев в предаването на Радио Варна "Новият ден".

Ахинора от Варна е първият дигитален инфлуенсър у нас

Основната дейност на Ахинора е тя да промотира здравословния начин на живот, опознаването на България - културата и историята на страната, припомни той. 

Цялостната й визия е създадена след направено проучване, каза още Георгиев. 

Ахинора - дигитален посланик на Варна

Специалистът посочи, че с навлизането на изкуствения интелект и усъвършенстването му има вероятност да дойде момент, в който трудно ще можем да го различим от истински човек.

Той съветва да сме по-критични към информацията, която достига до нас, за да отсяваме фалшивата.

Чуйте повече от разговора на Иван Барбов със Светослав Георгиев:


Първият български аватар Ахинора


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Четящ автобус" днес във Варна (ВИДЕО)

В навечерието на Деня на народните будители възпитаниците на ОУ "Петко Р. Славейков" във Варна представят своята инициатива "Четящ автобус". Вдъхновени от националното богатство на книжовното ни наследство, учениците ще представят пред пътуващите избрани произведения на български автори. Началният час на акцията е обявен за 10, отправна точка -..

обновено на 30.10.25 в 10:50

Ученици от МГ-Варна след признанието от Международна олимпиада по астрономия: Конкуренцията беше голяма

Български ученици спечелиха четири медала от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика в Румъния.  Българският отбор завоюва три сребърни и един бронзов медал. Отличени са Марина Маринова, девети клас в Математическата гимназия в Русе, Лев Беленкий и Огнян Добрев, деветокласници от Математическата гимназия във Варна, Виктор..

публикувано на 30.10.25 в 10:05

Как да се адаптираме към смяната на часа?

Макар промяната да ни носи допълнителен час сън, тя често влияе на настроението, концентрацията и биологичния ритъм.  Специалистите препоръчват няколко ефективни начина за бърза адаптация към новото време.   Използвайте естествената светлина Сутрешната светлина е най-силният регулатор на циркадните ритми. Отворете завесите веднага след..

публикувано на 30.10.25 в 07:24

Студенти по "Аграрен бизнес" в ИУ-Варна посетиха фабрика за преработка на мед в с. Куманово

Студенти от трети и четвърти курс, специалност "Аграрен бизнес" от Икономическия университет във Варна посетиха фабрика за преработка на мед в село Куманово, община Аксаково, за да се информират за дейността ѝ и за възможностите да започнат подобно начинание. Повечето от студентите са от семейства, които имат фамилен бизнес в сферата на земеделието и..

публикувано на 29.10.25 в 18:45

Във Варна отново представят филма "Ковачът" по мотиви на Братя Грим

След дълго обикаляне в цял свят, късометражният филм "Ковачът" се завръща у нас, след много номинации и награди от международни фестивали. След първата среща на филма с публиката му в София и официалната премиера в морската столица, от 20 часа утре вечер в заведение на Пристанище Варна филмът ще бъде представен отново в морската столица.  След..

публикувано на 29.10.25 в 17:09

Рубрика "Такси": Варна без стандарт за номерация на улиците - някъде номерата са написани на климатик

Все по-често варненци и гостите на морската столица се сблъскват с трудности при намирането на адреси в града. За това предупреди таксиметровият шофьор Петър Милушев в седмичния си коментар по Радио Варна в рубриката "Такси" на предаването "Новият ден". Липсва последователна номерация на сградите и улиците, споделя наблюденията си той. Милушев и..

публикувано на 29.10.25 в 16:15

Училището в Оброчище се фокусира върху разделното събиране на отпадъци

Уче­ни­ци­те от Средно училище "Хрис­то Смир­нен­ски" в се­ло Об­ро­чи­ще, община Балчик, ак­тив­но съ­че­та­ват в обу­че­ние­то си еко­ло­гич­но об­ра­зо­ва­ние с изу­ча­ва­не­то на ку­ли­нар­ни тех­ни­ки. Гриж­ли­во съ­би­рат хра­ни­тел­ни­те ос­та­тъ­ци от при­гот­вя­не­то на хра­на в ку­ли­нар­ния ка­би­нет, лис­та­та от по­чис­тва­не на дво­ра...

публикувано на 29.10.25 в 14:10