Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За таратора с любов

Снимка: bg.wikipedia.org

Ако беше измислен във Франция сигурно тараторът щеше да бъде предлаган като "свеж детокс коктейл с конкасе от хидратираща краставица и натурален йогурт". Французите си имат друга студена супа с картофи, която носи засуканото име "вишисоаз". Тя обаче остава далеч зад родния таратор в класацията на престижното кулинарно издание TasteAtlas за най-добрите студени супи в света. Там той заема четвърто място. Така че, 30 години по-късно, пак сме четвърти в света, макар и не на футбол. И пак през лятото. Именно това е сезонът, в който специалистите препоръчват най-много да се консумира таратор заради полезните свойства на млякото и високото съдържание на вода в краставиците, които помагат за хидратация. 

Анкета сред варненци показа, че хората обичат таратора и той е пръв избор в жегите. 

"Хапвам го с повечко чесън, копър, както и с орехи. И нарязана на кубчета краставичка", коментира млада варненка.  

Важно е краставиците да са нарязани, а не настъргани, според известния кулинар Иван Звездев.Той съветва да ги посолим преди да ги смесим с млякото, защото така вкусът ставал по-добър. Друг трик е разбиването на млякото с телена бъркалка или пасатор, което дава кремообразност. 

Колкото по-гъст е тараторът, толкова по-добре. Макар че в някои заведения го предлагат и доста по-рядък. Това напомня за един шеговит надпис в столова, който гласи „Докато има вода в чешмата, ще има и допълнително таратор“. 

Тараторът, какъвто го познаваме днес, се е появил в българската кухня едва през 1956 година в "Книга за домакинята". Преди това с таратор се обозначават различни студени супи и сосове, които рядко съдържат кисело мляко и обикновено са на основата на оцет или орехи. В речника на Найден Геров „тараторът“ е обяснен като „студена чорба от краставици, чесън, орехи и оцет“ или както е известен още тлъченица. Самата дума „таратор“ има персийски корени и се смята, че рецептата дори е дошла от Близкия Изток. В чуждите кухни тараторът се среща с различни наименования, като "джаджак" в турската кухня, "дзадзики" в гръцката, "хлодник" в полската и "маст о хяр" в иранската. 

Още древните вавилонци са правили таратор с пъдпъдъчи яйца, а нубийците – с цвекло. В Сирия приготвят таратор с жито, в Ливан с мента, в Аржентина – с тиквички и авокадо, а в Неапол – с маруля и орехи. В Испания пък си имат вариация, наречена "Ахобланко", която се прави пак с вода и мляко. Слага се накиснат хляб, чесън, белени бадеми, винен оцет и се поднася с няколко зрънца грозде. От всичко изброено се убеждаваме, че нашия си таратор си е най-хубав и вкусен. 

Чуйте повече в репортажа в началото на публикацията

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти: В правото изкуственият интелект може да е спомагателен, но крайното решение трябва да се вземе от човек

Юристите трябва да разчитат на собствената си преценка, на съвестта си и на спазването на етичните норми, в правото изкуствения интелект може да е спомагателен при решаването на казусите, но крайното решение трябва да се вземе от човека. Това дискутираха участниците в националната конференция "Правото в ерата на изкуствения интелект и дигиталната..

публикувано на 17.10.25 в 17:36

Испания на фокус в първото издание "Балчик - сцена на световните култури" 

"Балчик - сцена на световните култури". Това е новото пътешествие на Държавен културен институт "Двореца" с първо издание, посветено на Испания - земята на страстни танци, китара, поезия, вкусна кухня и незабравими цветове. Следващото издание ще бъде през ноември с акцент Турция.  Два дни с литература, музика, танцови уроци, изложби и кулинарни..

публикувано на 17.10.25 в 13:58
Златна есен

Слънце и облаци се редуват днес във Варна

Денят ще започне с предимно слънчево време, сутринта на отделни места ще има ниска облачност или намалена видимост. Постепенно от югозапад на североизток облачността ще се увеличава, в началото ще е висока, а по-късно и средна. Днес валеж не се очаква, дъжд ще завали към нощта. Вятърът ще е слаб от югоизток, по крайбрежието до умерен вятър от изток...

публикувано на 17.10.25 в 08:30

Бронзова скулптура на Балчика Мошеску получи като дарение "Двореца" в Балчик

Културният център "Двореца" в Балчик получи дарение - бронзова скулптура на Балчика Мошеску.  Балчика е дъщеря на Октавиан Мошеску, последният румънски кмет на Балчик и българката Пенка Добрева, сестра на известния гинеколог д-р Борис Добрев.  Момичето напуска България и родния Балчик, но остава в сърцето си предана на мястото, където е..

публикувано на 16.10.25 в 14:17

Премахват опасния атракцион "Замъка" край пазар "Чаталджа"

Започна премахването на  детския атракцион "Замъка" край пазар "Чаталджа", разположен между улиците "Цар Симеон", "Драва Соболч" и "Драва Чех", съобщиха от Община Варна. Съоръжението беше обект на многобройни сигнали от граждани заради опасното си състояние. Ще бъде премахнато и обособено помещение на ул. "Роза" №23Б, както и стари кафемашини в района..

публикувано на 15.10.25 в 19:19

Дни на отворените врати организират в Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна

По случай 120-годишнината от създаването на училището и във връзка с отбелязването на Международния ден на белия бастун – 15 октомври , Специалното училище за ученици с нарушено зрение " Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна организира Дни на отворените врати на 16 и 17 октомври 2025 г. от 9:00 до 12:00 часа в сградата на..

обновено на 15.10.25 в 15:02

Ателиета за деца организира Държавна опера-Варна

Държавна опера Варна подновява детските ателиета "Оперни тайни", които стартираха в началото на 2025-та.  Те са проект на режисьора Сребрина Соколова и запознават децата с аспектите на операта и елементите на всеки спектакъл по забавен и интерактивен начин. Във всяко ателие са включени разнообразни игри, цветни печатни материали, демонстрации,..

публикувано на 15.10.25 в 13:34