Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За таратора с любов

Снимка: bg.wikipedia.org

Ако беше измислен във Франция сигурно тараторът щеше да бъде предлаган като "свеж детокс коктейл с конкасе от хидратираща краставица и натурален йогурт". Французите си имат друга студена супа с картофи, която носи засуканото име "вишисоаз". Тя обаче остава далеч зад родния таратор в класацията на престижното кулинарно издание TasteAtlas за най-добрите студени супи в света. Там той заема четвърто място. Така че, 30 години по-късно, пак сме четвърти в света, макар и не на футбол. И пак през лятото. Именно това е сезонът, в който специалистите препоръчват най-много да се консумира таратор заради полезните свойства на млякото и високото съдържание на вода в краставиците, които помагат за хидратация. 

Анкета сред варненци показа, че хората обичат таратора и той е пръв избор в жегите. 

"Хапвам го с повечко чесън, копър, както и с орехи. И нарязана на кубчета краставичка", коментира млада варненка.  

Важно е краставиците да са нарязани, а не настъргани, според известния кулинар Иван Звездев.Той съветва да ги посолим преди да ги смесим с млякото, защото така вкусът ставал по-добър. Друг трик е разбиването на млякото с телена бъркалка или пасатор, което дава кремообразност. 

Колкото по-гъст е тараторът, толкова по-добре. Макар че в някои заведения го предлагат и доста по-рядък. Това напомня за един шеговит надпис в столова, който гласи „Докато има вода в чешмата, ще има и допълнително таратор“. 

Тараторът, какъвто го познаваме днес, се е появил в българската кухня едва през 1956 година в "Книга за домакинята". Преди това с таратор се обозначават различни студени супи и сосове, които рядко съдържат кисело мляко и обикновено са на основата на оцет или орехи. В речника на Найден Геров „тараторът“ е обяснен като „студена чорба от краставици, чесън, орехи и оцет“ или както е известен още тлъченица. Самата дума „таратор“ има персийски корени и се смята, че рецептата дори е дошла от Близкия Изток. В чуждите кухни тараторът се среща с различни наименования, като "джаджак" в турската кухня, "дзадзики" в гръцката, "хлодник" в полската и "маст о хяр" в иранската. 

Още древните вавилонци са правили таратор с пъдпъдъчи яйца, а нубийците – с цвекло. В Сирия приготвят таратор с жито, в Ливан с мента, в Аржентина – с тиквички и авокадо, а в Неапол – с маруля и орехи. В Испания пък си имат вариация, наречена "Ахобланко", която се прави пак с вода и мляко. Слага се накиснат хляб, чесън, белени бадеми, винен оцет и се поднася с няколко зрънца грозде. От всичко изброено се убеждаваме, че нашия си таратор си е най-хубав и вкусен. 

Чуйте повече в репортажа в началото на публикацията

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удря ни силна магнитна буря

Утре (22.09.2025 г.) ни удря силна магнитна буря. Това става ясно от специализирания сайт Meteo Agent.  Бурята ще бъде с интензитет..

публикувано на 21.09.25 в 14:54

За първи път "Дворецът", Ботаническата градина и Историческият музей в Балчик честват съвместно освобождението на Белия град от румънска окупация

„Памет за Южна Добруджа – минало в черно-бели спомени“.  Под този надслов премина честването на 21 септември в архитектурно-парков комплекс Двореца в Балчик.  Със стиховете и спомените на Дора Габе присъстващите се пренесоха в този прекрасен за Добруджа и Балчик ден, точно преди 85 години.  Фотосите  от празника на града оживяха благодарение на..

публикувано на 21.09.25 в 13:56

Няколко чаши чай дневно могат да са ключът към справянето с високото кръвно

Изследвания показват, че пиенето на чай може да повлияе върху нивата на кръвното налягане. Проучванията разкриват, че чаят оказва влияние върху показателите на кръвното налягане. Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е сравнително разпространено заболяване с потенциално опасни последици, съобщи Mirror.  Без подходящо лечение..

публикувано на 21.09.25 в 09:41

Проф. Васил Николов: "Провадия-Солницата" показва невероятно строителство без аналог в света

Археологическият обект  „Провадия-Солницата“ показва едно невероятно строителство, което ние все още не можем да разгадаем, каза за Радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на екипа, който прави проучването на най-стария в Европа градски и солодобивен център. Крепостната система е невероятна и няма никъде аналогии. Така е..

публикувано на 20.09.25 в 16:53

България влезе в книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света

България влезе в книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Нечовешката торта е над 305 кг., 2 на 2 метра и достатъчна за над 300 кучета. Събитието се проведе днес в София. Автор на уникалното кулинарно произведение е д-р  Костадин Шанков  – ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач, а организатор и рекордьор е голяма..

публикувано на 20.09.25 в 12:26

В Девня се провежда IХ античен фестивал „Марцианопол – животът в древния град“

Деветото издание на фестивала „Марцианопол – животът в древния град“ се провежда днес /20 септември 2025/. „На   прага на есента, когато преди две хилядолетия римските легиони са се завръщали от поход, започвал главният празник в империята Ludi Romani (Римски игри) – древен фестивал посветен на бог Юпитер, по време на който се организирали..

публикувано на 20.09.25 в 10:09
Снимка: Праисторически солодобивен и градски център Провадия-Солницата

"Провадия-Солницата" очаква посетители в дните 20-22 септември

Дни на Европейското наследство се провеждат в Праисторическия и солодобивен център Провадия –Солницата от 20 до 22 септември. В програмата са включени представяне на обекта, информационни беседи, посещение на Историческия музей в Провадия и др. На 20 септември през целия ден на археологическия обект ще има проява за децата „Писмо до..

публикувано на 20.09.25 в 09:56