Ако беше измислен във Франция сигурно тараторът щеше да бъде предлаган като "свеж детокс коктейл с конкасе от хидратираща краставица и натурален йогурт". Французите си имат друга студена супа с картофи, която носи засуканото име "вишисоаз". Тя обаче остава далеч зад родния таратор в класацията на престижното кулинарно издание TasteAtlas за най-добрите студени супи в света. Там той заема четвърто място. Така че, 30 години по-късно, пак сме четвърти в света, макар и не на футбол. И пак през лятото. Именно това е сезонът, в който специалистите препоръчват най-много да се консумира таратор заради полезните свойства на млякото и високото съдържание на вода в краставиците, които помагат за хидратация.
Анкета сред варненци показа, че хората обичат таратора и той е пръв избор в жегите.
"Хапвам го с повечко чесън, копър, както и с орехи. И нарязана на кубчета краставичка", коментира млада варненка.
Важно е краставиците да са нарязани, а не настъргани, според известния кулинар Иван Звездев.Той съветва да ги посолим преди да ги смесим с млякото, защото така вкусът ставал по-добър. Друг трик е разбиването на млякото с телена бъркалка или пасатор, което дава кремообразност.
Колкото по-гъст е тараторът, толкова по-добре. Макар че в някои заведения го предлагат и доста по-рядък. Това напомня за един шеговит надпис в столова, който гласи „Докато има вода в чешмата, ще има и допълнително таратор“.
Тараторът, какъвто го познаваме днес, се е появил в българската кухня едва през 1956 година в "Книга за домакинята". Преди това с таратор се обозначават различни студени супи и сосове, които рядко съдържат кисело мляко и обикновено са на основата на оцет или орехи. В речника на Найден Геров „тараторът“ е обяснен като „студена чорба от краставици, чесън, орехи и оцет“ или както е известен още тлъченица. Самата дума „таратор“ има персийски корени и се смята, че рецептата дори е дошла от Близкия Изток. В чуждите кухни тараторът се среща с различни наименования, като "джаджак" в турската кухня, "дзадзики" в гръцката, "хлодник" в полската и "маст о хяр" в иранската.
Още древните вавилонци са правили таратор с пъдпъдъчи яйца, а нубийците – с цвекло. В Сирия приготвят таратор с жито, в Ливан с мента, в Аржентина – с тиквички и авокадо, а в Неапол – с маруля и орехи. В Испания пък си имат вариация, наречена "Ахобланко", която се прави пак с вода и мляко. Слага се накиснат хляб, чесън, белени бадеми, винен оцет и се поднася с няколко зрънца грозде. От всичко изброено се убеждаваме, че нашия си таратор си е най-хубав и вкусен.
Чуйте повече в репортажа в началото на публикацията
На плажа в Аспарухово гостуват трима международни творци на пясъчни скулптури. Реми Хогард (Нидерландия), Пол Хогард (Англия) и Калиxto Молина (Мексико). Те изработиха фигура на Света Богородица за Деня на Варна. Проектът е подкрепен от концесионера на плажа и е обявен като подарък към жителите на града. В празничния ден ще се проведат и безплатни..
Държавният куклен театър - Варна кани на едно необикновено пътешествие под водата. Премиерата на „Приключенията на малката рибка Бльок“ ще се игpае в 800-литров аквариум - за първи път в историята на кукления театър. „Морето е най-естественото място, където децата могат да пpеживеят нещо различно. Това е спектакъл едновременно образователен,..
Нова детска песен създадоха музикантите Мирослав Морски от група "Джанго Зе" и Марин Попов, преподавател по музика във френския лицей във Варна. Песента е озаглавена "Планетата на децата" с текст на френски език, написан от децата, които я изпълняват - ученици от учебното заведение. Двамата се познават от повече от 10 години. Захващайки се с идеята Попов..
Професията на детски учител е феминизирана, но това не означава, че мъжете не могат да се справят. Те имат важна роля в развитието на детето. Това каза Билян Венков, учител с ДГ "Дружба" във Варна. Завършва предучилищна и начална педагогика в София. В столицата започва професионалния си път в детска градина, която използва в обучителния процес семейния..
Морската градина на Варна отново е домакин на една от най-необичайните и образователни изложби в града – пътуващата експозиция на влечуги и екзотични животни, представена от Стелян Ябълкаров. Разположена в двора на Природонаучния музей, изложбата ще остане до 7 септември и предлага възможност на посетителите – деца и възрастни – да се запознаят с..
В ОДЗ 14 "Дружба"-Варна имаше урок по безопасно движение по пътищата. Специален гост беше световно признатият инженер Карстен Айдман, който работи за BMW, а също така е участвал и в разработка на Ferrari Кабрио Модена. Добре познат в автомобилната индустрия. Той запозна децата с основните ситуации на пътя и с разпознаването на пътните знаци, а..
Красиво декорираният интериор у дома , в офиса, във вилата, в мола не само функционира добре, но също така създава, представя и отразява вътрешния свят на пространството. Трите най-важни съставки на успешния проект са – функционалност, настроение и дух – наличието и на трите елемента е безспорна гаранция за професионалния..