Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Темата на деня: Качеството на храните

Времето назад и здравето напред - фермерските пазари за регионална храна

Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

Поредно лято фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна e в Балчик, в началото на крайбрежната алея. Това е шестият летен сезон - всяка събота, в следобедните часове, в зависимост от температурните промени. Основното звено участници са малки земеделски стопани, производители и занаятчии от добруджански регион, затова и изложенията ни се наричат „Вкусът на Добруджа“.

Включват се производители от Североизточна и цяла България, като свързващата и задължителна нишка е личното производство и предлагане на чисти, натурални продукти“, припомня Пепа Рашева – председател на фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, която е организатор на събитието в партньорството на Община Балчик и Кооперация Хранкооп.

Целогодишно Фермерският пазар на добруджанските производители на чиста храна е всеки четвъртък в Добрич, а във Варна – само през зимата. Доскоро такъв имаше и в Кранево, и в Албена, но по организационни причини засега не са продължени.

Грамотността на потребителите расте, но спада покупателната възможност на потребителите, ограничават се до основни храни като млечни, месни, зеленчуци. Не е това, което беше, но това се забелязва от пандемията насам навсякъде, коментира Рашева. Но въпреки това клиенти, които търсят регионална храна, която не е пропътувала километри, за да дойде до трапезата им, има. Кои са те ни разказва Пепа Рашева:

Какви са клиентите на качествена, чиста, местна храна?

Клиентите на чистата храна не са само хора с високи доходи, както понякога се смята. Това са хора с висока ценностна система. Сред тях има млади семейства, баби, които правят супа за внучето, хора с хронични заболявания, търсещи естествено решение. Общото между тях е не портфейлът, а съзнанието – осъзнават, че храната е здраве, не просто калории. В кръга на шегата мога да кажа, че имаме клиенти, които броят калории... и такива, които броят домати на вкус. И вторите стават постоянни.

Грамотността на потребителите расте, но как това влияе на покупателната способност?

Да, потребителската култура расте – все повече хора четат етикети, интересуват се откъде идва храната им, как е произведена,знаят какво означават думите 'фермерско', 'без добавки', „без ГМО“и т.н. По-добре 200 г. истинско сирене, отколкото килограм нещо с растителна мазнина. Тоест – знанието не само информира, а оптимизира покупките. А и подкрепя моралната икономика – да знаеш, че с покупката си не само храниш себе си, а и някой малък производител на село. И разбира се, с това растат и възможностите – вече почти във всеки магазин има щанд за био или натурални продукти, има все повече специализирани магазини.

Но има нещо, което липсва на рафта в супермаркета – срещата с човека, който е направил продукта. На фермерските пазари тази среща се случва – с усмивка, с лично разказана история, с полезен съвет, с възможност клиентът да даде обратна връзка. А това е безценно и за производителя – така той се учи, подобрява се, откликва по-добре на нуждите на пазара, без да жертва качеството.

Разбира се, трудно е. Но хубавите неща по принцип са трудни. Радостното е, че има все повече осъзнатост, повече търсещи хора и усещането, че вършим нещо стойностно, ни мотивира – точно в моментите, когато ни е най-трудно.

Увеличават ли се тези производители?

Радващо е, че има млади хора, които се връщат към земята – образовани, мотивирани, с желание да произвеждат чиста храна. Но реалността е, че нещата не са розови и еднопосочни – някои не издържат и се отказват. Срещат се административни трудности, липса на подкрепа, труден достъп до пазара и силна конкуренция с евтин внос. И точно затова фермерските пазари са толкова важни – те дават не просто място за продажба, а сцена, шанс и глътка въздух за тези производители. Те се чувстват видими, оценени, част от общност. А това им дава сили да продължат, дори когато е трудно. Не всички успяват, но вярвам, че колкото повече се говори и действа в тази посока – толкова по-жизнена ще бъде екосистемата на малкия производител у нас.

Какво е бъдещето на тези пазари у нас?

Бъдещето е многообещаващо, ако действаме заедно – потребители, производители и общини и по-малко спънки от страна на държавата. Все повече хора търсят не просто продукти, а преживяване, връзка, автентичност. Това ни показва, че посоката на регулярни местни фермерски пазари е правилната. Нужна еистинска подкрепа чрез реални проекти за утвърдените организации в България, а не имитиране на дейност чрез отпускане на огромни средства за еднократни събития на „точните хора“.

Хубаво е, че отдавна има места в България, където тази събития се случват целогодишно – например нашите фермерски пазари „Вкусът на Добруджа“ се провеждат всеки четвъртък на площад Свобода в Добрич, сезонно всяко лято на Дамбата в Балчик, а през зимата сме в Делта Планет мол Варна. Работим и с многообщини и организации и отдавна сме част от празнични събития не само в Добруджа, но и извън нея.

Използвам случая да благодаря от сърце на партньорите ни от Община Добрич и Община Балчик – за тяхната далновидност и разумност, за безценната подкрепа без която не бихме могли да се справим.

Обичам да казвам, че това са събития, които връщат времето назад и здравето напред. И съм щастлива, че все повече хора го усещат, подкрепят и стават част от нашата малка, но толкова ползотворна общност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пясъчна фигура на Света Богородица ще се появи на плажа в Аспарухово

На плажа в Аспарухово гостуват трима международни творци на пясъчни скулптури. Реми Хогард (Нидерландия), Пол Хогард (Англия) и Калиxto Молина (Мексико). Те ще изработят фигура на Света Богородица в Деня на Варна. Проектът е подкрепен от концесионера на плажа и е обявен като подарък към жителите на града. Скулптурата ще бъде създадена на място,..

публикувано на 13.08.25 в 18:46
Варна

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 9:30 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 13.08.25 в 15:03
Деница Сачева

Сачева: Ще предложа родители да работят онлайн през лятната ваканция

Председателят на социалната комисия в парламента Деница Сачева ще внесе промени в Кодекса на труда, които да позволят на родителите на ученици от 8 до 12 години да работят онлайн по време на дългата лятна ваканция.  Промените се очаква да бъдат внесени в първите дни на септември, пише "Сега". Промените трябва да са в Кодекса на труда и да дадат право..

публикувано на 13.08.25 в 14:43

Приложението за закупуване на билети за "Градски транспорт" отново работи

Отстранен е проблемът с приложението за закупуване на билет за превоз в градския транспорт на Варна. Това съобщи за Радио Варна Георги Киряков, директор на общинското предприятие ТАСРУД  (Транспорт и автоматизирана системаза регулиране на уличното движение). Приложението не е било активно от 8 до около 11 часа днес. Сумите по всички опити за..

публикувано на 13.08.25 в 11:25

Тече подготовката за престижната регата "Кор Кароли"

Международна регата „Кор Кароли“ ще се проведе за 25-та поредна година. На празника на Варна -15 август, гонките ще стартират във Варненския залив.  Първият етап ще бъде даден с  „Про-Ам“ гонка на 14 август, като същия ден ще бъде и официалното откриване.  Регата „Кор Кароли“ е основана през 1992г. в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин,..

публикувано на 13.08.25 в 10:25

Над 1 000 са пожарите у нас за седмица

Продължава работата по потушаването на пожара над село Илинденци , където едното от огнищата се разгоря отново, предаде БНР. Наземните екипи бяха евакуирани с цел безопасността на хората, обясни директорът на пожарната в Благоевград Валентин Василев. Огънят край село Скала, община Сунгурларе, е овладян. Отменено е бедственото положение в трите села..

публикувано на 13.08.25 в 08:24

Днес започва основният ремонт на ул. „Поп Димитър“ в "Младост"

Днес започва основният ремонт на ул. „Поп Димитър“ в район „Младост“.  Предвидени са подмяна на бордюри, нова тротоарна настилка, улично осветление, както и преасфалтиране на част от улицата – от отбивката до бл. 64 до бул. „Цар Освободител“. От фирмата-изпълнител на обекта направиха уточнението, че по време на ремонтните дейности няма да се извършва..

публикувано на 13.08.25 в 08:09