Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на инциативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките на проект FOODWISE (Храни се разумно), който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се съфинансира от Европейския съюз.
В началото на крайбрежната алея, където представители на сдружението разговарят с желаещите за това как може да се оползотворява храната, без тя да се изхвърля. Който донесе хранителен отпадък от нещо, което е консумирал на плажа или по време на разходка – получава в замяна вкусен сезонен плод. Говори се за това как всеки може да допринесе за опазването на околната среда, като същевременно се храни здравословно и пести своите пари.
Проектът, който е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция,обхваща пет български черноморски общини. Вече са направени кампании в Поморие, Каварна. Следващите спирки на патрулите ще бъдат разположени в Шабла на 4 и 5 август, където ще има и конкурс за пясъчни фигури, а в Бяла са на 14 и 15 август.
До момента поне триста души са проявили интерес как могат да намалят хранителните си отпадъци и да спестят средства, обобщават от екипа на проекта, сред които е Руен Казанджиев. Той е готвач по професия и виждайки колко много храна се изхвърля в ресторантите, е превърнал разрешаването на този проблем в своя мисия от пет години.
Основните причини да се губят милиони тонове храна годишно са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това, са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Тъй като местните домакинства и туристите през летния сезон са основните причинители на огромните количества хранителните отпадъци в Черноморския район, повишаването на тяхната осведоменост за проблема със загубата и разхищението на храни, както и на примери, целящи да вдъхновят промяна в поведението, която да предотврати разхищението на храни, е основна тема на всички дейности по проекта.
Знаете ли, че...?
В България годишно количеството изхвърлена храна е около 86 кг на човек. В световен мащаб 1.3 милиарда тона храна се губи всяка година.
Хлябът е най-често изхвърлян продукт в света, следван от плодове и зеленчуци.
Над 60 на сто от хората не осъзнават, че хранителните отпадъци допринасят за климатичните промени.
40% не четат срока на годност, а просто преценяват храната по нейния търговски вид.
Около 100 хиляди тона храна годишно могат да бъдат спасени, ако се подобри логистиката и се дарява навреме.
Губиш средно от 200 до 400 лева от изхвърлена храна.
В Дания функционират супермаркети за спасена храна, където се продават продукти с изтичащ срок на годност на ниски цени.
Микроорганизмите в храната, попаднала в сметището, отделят метан в атмосферата. Метанът е важен фактор за глобалното затопляне.
„Най-добър до“ посочва края на периода, в който продуктът има оптимален вкус и състав, но той е годен за употреба.
Това, което често изхвърляме – обелките – е всъщност истинско съкровище? За твоята красота, кухня и дом.
В рамките на проект за разумно използване на храната по нашето Черноморие младо семейство от Пловдив споделя в Балчик какви тактики прилага за оползотворяване на провизиите, една от тях е "Обери хладилника" или вкусен миш-маш.
Съвети за разумно потребяване на храна към местните общности
1.Изберете здравословен хранителен режим!
2.Избирайте „Грозни“ плодове и зеленчуци!
3.Съхранявайте храната разумно!
4.Прегледайте етикетите на храните!
5.Не надценявайте възможностите си!
6.Използвайте остатъците!
7.Хапвайте повече варива и зеленчуци!
8.Споделете храната си!
Три изсъхнали иглолистни дървета създават предпоставка за възникване на пожар до бл.63 в кв.Чайка, алармираха в редакцията на Радио Варна, живеещи там. Дърветата са с височина до седмия етаж на 15-етажния блок и се намират на няколко метра от него, установи наша репортерска проверка. Домоуправителят на блока Марциан Янакиев разказа, че..
Виктор Минчев е сред утвърдените специалисти по копирайтинг в България. Той е от Варна, базиран е в София и обслужва бизнеси от цялата страна. "Копирайт" е термин, произлизащ от английския език (copy – ръкопис, текстови материал; write – пиша). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми –..
Учени са открили, че въздухът в нашите апартаменти и автомобили може да е основният източник на микропластмаси, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове. Според проучване на Университета в Тулуза, публикувано в PLOS One, възрастен вдишва до 68 000 микропластмасови частици с диаметър по-малък от 10 микрометра всеки ден – 100 пъти повече,..
Август започна с инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в..
От 1 до 8 август Бяла се превръща в сцена за едни от най-обичаните български изпълнители. "Седмицата на морето" в Бяла започва– инициатива с над 30 години история, която събира жители и гости на града около общата любов към морето, музиката и лятото. Тази година програмата обещава вълнуващи концерти, детски конкурси, традиционни събития и..
В първия петък на август светът вдига халба в чест на една от най-старите и най-освежаващи напитки – бирата. Международният ден на бирата, макар и неофициален празник, се празнува сериозно от любителите и пивоварите. Пренасяме се във варненски бира-бар, където е и Жельо Ангъров – човекът зад бара с наливните кранчета, с богат опит и познания в..
От 1 август започва Богородичният пост. Един от четирите големи периоди на въздържание за православните християни. През следващите две седмици вярващите се подготвят духовно за празниците Преображение Господне на 6 август и Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Богородичният пост напомня за важността на молитвата и въздържанието в навечерието..