Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на инциативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките на проект FOODWISE (Храни се разумно), който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се съфинансира от Европейския съюз.
В началото на крайбрежната алея, където представители на сдружението разговарят с желаещите за това как може да се оползотворява храната, без тя да се изхвърля. Който донесе хранителен отпадък от нещо, което е консумирал на плажа или по време на разходка – получава в замяна вкусен сезонен плод. Говори се за това как всеки може да допринесе за опазването на околната среда, като същевременно се храни здравословно и пести своите пари.
Проектът, който е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция,обхваща пет български черноморски общини. Вече са направени кампании в Поморие, Каварна. Следващите спирки на патрулите ще бъдат разположени в Шабла на 4 и 5 август, където ще има и конкурс за пясъчни фигури, а в Бяла са на 14 и 15 август.
До момента поне триста души са проявили интерес как могат да намалят хранителните си отпадъци и да спестят средства, обобщават от екипа на проекта, сред които е Руен Казанджиев. Той е готвач по професия и виждайки колко много храна се изхвърля в ресторантите, е превърнал разрешаването на този проблем в своя мисия от пет години.
Основните причини да се губят милиони тонове храна годишно са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това, са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Тъй като местните домакинства и туристите през летния сезон са основните причинители на огромните количества хранителните отпадъци в Черноморския район, повишаването на тяхната осведоменост за проблема със загубата и разхищението на храни, както и на примери, целящи да вдъхновят промяна в поведението, която да предотврати разхищението на храни, е основна тема на всички дейности по проекта.
Знаете ли, че...?
В България годишно количеството изхвърлена храна е около 86 кг на човек. В световен мащаб 1.3 милиарда тона храна се губи всяка година.
Хлябът е най-често изхвърлян продукт в света, следван от плодове и зеленчуци.
Над 60 на сто от хората не осъзнават, че хранителните отпадъци допринасят за климатичните промени.
40% не четат срока на годност, а просто преценяват храната по нейния търговски вид.
Около 100 хиляди тона храна годишно могат да бъдат спасени, ако се подобри логистиката и се дарява навреме.
Губиш средно от 200 до 400 лева от изхвърлена храна.
В Дания функционират супермаркети за спасена храна, където се продават продукти с изтичащ срок на годност на ниски цени.
Микроорганизмите в храната, попаднала в сметището, отделят метан в атмосферата. Метанът е важен фактор за глобалното затопляне.
„Най-добър до“ посочва края на периода, в който продуктът има оптимален вкус и състав, но той е годен за употреба.
Това, което често изхвърляме – обелките – е всъщност истинско съкровище? За твоята красота, кухня и дом.
В рамките на проект за разумно използване на храната по нашето Черноморие младо семейство от Пловдив споделя в Балчик какви тактики прилага за оползотворяване на провизиите, една от тях е "Обери хладилника" или вкусен миш-маш.
Съвети за разумно потребяване на храна към местните общности
1.Изберете здравословен хранителен режим!
2.Избирайте „Грозни“ плодове и зеленчуци!
3.Съхранявайте храната разумно!
4.Прегледайте етикетите на храните!
5.Не надценявайте възможностите си!
6.Използвайте остатъците!
7.Хапвайте повече варива и зеленчуци!
8.Споделете храната си!
Участък от улица "Константи Павлов" е в лошо състояние. В Община Варна е внесена подписка с искане за ремонт. Това каза Пенка Пенева, живееща в района. Тя посочи, че и се налага да сменя колелцата на детските колички на четири месеца. Този участък ще бъде предложен за включване в капиталовата програма за спешни ремонти, каза зам.-кметът Димитър Кирчев...
По повод Акция „Зима“ децата от ОУ „Антим I“ в Балчик, които са част от Детско полицейско управление, раздаваха на водачите в Балчик брошури за безопасност на пътя, конкретно актуализирания наръчник за управление на Индивидуално електрическо превозно средство „Движение по правилата“. Целта на операцията е осигуряване безопасността на движението по..
На финала е поставянето на близо 700 табели на улици в Балчик и вилните зони -дейности, които се извършват от общинското предприятие "Благоустрояване и комунално стопанство", по проект на Общината, финансирани с 60 хиляди лева от Програма за развитие на селските райони чрез МИГ "Балчик-Генерал Тошево" . Имената са изписани на български и английски..
В навечерието на коледните празници все повече хора избират да направят добро и да подарят усмивка на нуждаещ се. За някои това е случайно добро дело, за други – мисия и начин на живот. Сред тях е и фондация "Добротворци". " Всеки малък жест, с който подаваме ръка на човек в нужда, е стъпка към едно по-добро общество. Важно е да показваме на..
Идеята и шофьорите на автобуси и тролейбуси да продават билети в градския транспорт във Варна предизвика сериозни дебати. 90% от водачите не са съгласни да им се вменява тази отговорност, а пътниците дават различни идеи за подобряване на организацията. Каква е тя в Бургас и какви са опциите за купуване на превозен документ там? Шофьорите от..
Орегон се намира на западния бряг на САЩ и впечатлява с разнообразната си природа – високи планини, гъсти гори, вулкани, дълбоки езера, пустинни райони и диво крайбрежие. Но не си представяйте плаж за летен туризъм. Това научаваме от пътешественика и блогър Станислава Енчева, която гостува в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти"...
Една обикновена автобусна спирка в местността Прибой се трансформира в уютен кът, благодарение на хората, на които се налага да ползват автобус в района. Спирката стана хит в социалните мрежи, а споделянето на снимки, на които е изобразена тя, я направи истински инфлуенсър, шегуват се местните. Но кой стои зад идеята за промяната ѝ и как се поддържа..