Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хранителен патрул „дебне“ за развалени провизии на плажа

| обновено на 31.07.25 в 15:31

Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на ин­циа­ти­ва­та „Хра­ни­те­лен пат­рул“, която произ­ли­за от пар­тньор­ство­то меж­ду Об­щи­на Бал­чик и Сдру­же­ние „Асо­циа­ция Биом­ре­жа“ в рамките на проект FOODWISE (Храни се разумно), кой­то е част от прог­ра­ма­та Interreg NEXT Чер­но­мор­ски ба­сейн (Black Sea Basin CBC) и се съ­фи­нан­си­ра от Ев­ро­пей­ския съюз.

В на­ча­ло­то на край­бреж­на­та алея, къ­де­то пред­ста­ви­те­ли на сдру­же­ние­то раз­го­ва­рят с же­лае­щи­те за то­ва как мо­же да се опол­зот­во­ря­ва хра­на­та, без тя да се из­хвър­ля. Кой­то до­не­се хра­ни­те­лен от­па­дък от не­що, кое­то е кон­су­ми­рал на пла­жа или по вре­ме на раз­ход­ка – по­лу­ча­ва в за­мя­на вку­сен се­зо­нен плод. Го­во­ри се за то­ва как все­ки мо­же да доп­ри­не­се за опаз­ва­не­то на окол­на­та сре­да, ка­то съ­щев­ре­мен­но се хра­ни здра­вос­лов­но и пес­ти свои­те па­ри.

Проек­тът, който е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция,обхваща пет български чер­но­мор­ски об­щи­ни. Вече са направени кампании в Поморие, Каварна. Следващите спирки на пат­ру­ли­те ще бъ­дат раз­по­ло­же­ни в Шаб­ла на 4 и 5 ав­густ, къ­де­то ще има и кон­курс за пя­съч­ни фи­гу­ри, а в Бя­ла са на 14 и 15 ав­густ.

До момента поне триста души са проявили интерес как могат да намалят хранителните си отпадъци и да спестят средства, обобщават от екипа на проекта, сред които е Руен Казанджиев. Той е готвач по професия и виждайки колко много храна се изхвърля в ресторантите, е превърнал разрешаването на този проблем в своя мисия от пет години.

 Ос­нов­ни­те при­чи­ни да се гу­бят ми­лио­ни то­но­ве хра­на го­диш­но са не­ра­зум­но­то ку­пу­ва­не, неп­ра­вил­но­то съх­ра­не­ние и гот­ве­не­то без пла­ни­ра­не. За да се пос­тиг­не то­ва, са необ­хо­ди­ми це­ле­на­со­че­ни по­ли­ти­ки и мер­ки за пре­дот­вра­тя­ва­не на раз­хи­ще­ние­то на хра­ни.

Тъй ка­то мес­тни­те до­ма­кин­ства и ту­рис­ти­те през лет­ния се­зон са ос­нов­ни­те при­чи­ни­те­ли на ог­ром­ни­те ко­ли­чес­тва хра­ни­тел­ни­те от­па­дъ­ци в Чер­но­мор­ския ра­йон, по­ви­ша­ва­не­то на тях­на­та ос­ве­до­ме­ност за проб­ле­ма със за­гу­ба­та и раз­хи­ще­ние­то на хра­ни, как­то и на при­ме­ри, це­ля­щи да вдъх­но­вят про­мя­на в по­ве­де­ние­то, коя­то да пре­дот­вра­ти раз­хи­ще­ние­то на хра­ни, е ос­нов­на те­ма на всич­ки дей­нос­ти по проек­та.

Знаете ли, че...?

В България годишно количеството изхвърлена храна е около 86 кг на човек. В световен мащаб 1.3 милиарда тона храна се губи всяка година.

Хлябът е най-често изхвърлян продукт в света, следван от плодове и зеленчуци.

Над 60 на сто от хората не осъзнават, че хранителните отпадъци допринасят за климатичните промени.

40% не четат срока на годност, а просто преценяват храната по нейния търговски вид.

Около 100 хиляди тона храна годишно могат да бъдат спасени, ако се подобри логистиката и се дарява навреме.

Губиш средно от 200 до 400 лева от изхвърлена храна.

В Дания функционират супермаркети за спасена храна, където се продават продукти с изтичащ срок на годност на ниски цени.

Микроорганизмите в храната, попаднала в сметището, отделят метан в атмосферата. Метанът е важен фактор за глобалното затопляне.

„Най-добър до“ посочва края на периода, в който продуктът има оптимален вкус и състав, но той е годен за употреба.

Това, което често изхвърляме – обелките – е всъщност истинско съкровище? За твоята красота, кухня и дом.

 В рамките на проект за разумно използване на храната по нашето Черноморие младо семейство от Пловдив споделя в Балчик какви тактики прилага за оползотворяване на провизиите, една от тях е "Обери хладилника" или вкусен миш-маш.


Съвети за разумно потребяване на храна към местните общности

1.Изберете здравословен хранителен режим!

2.Избирайте „Грозни“ плодове и зеленчуци!

3.Съхранявайте храната разумно!

4.Прегледайте етикетите на храните!

5.Не надценявайте възможностите си!

6.Използвайте остатъците!

7.Хапвайте повече варива и зеленчуци!

8.Споделете храната си!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изсъхнали дървета до блок в кв.Чайка са пожароопасни, алармират живеещи там

Три изсъхнали иглолистни дървета създават предпоставка за възникване на пожар до бл.63 в кв.Чайка, алармираха в редакцията на Радио Варна, живеещи там. Дърветата са с височина до седмия етаж на 15-етажния блок и се намират на няколко метра от него, установи наша репортерска проверка. Домоуправителят на блока Марциан Янакиев разказа, че..

публикувано на 03.08.25 в 12:30

Виктор Минчев: Творческото мислене е необходимо на всеки - независимо дали го осъзнава или не

Виктор Минчев е сред утвърдените специалисти по копирайтинг в България. Той е от Варна, базиран е в София и обслужва бизнеси от цялата страна. "Копирайт" е термин, произлизащ от английския език (copy – ръкопис, текстови материал; write – пиша). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми –..

публикувано на 03.08.25 в 12:10

Микропластмасите ни тровят дори у дома и в колите ни 

Учени са открили, че въздухът в нашите апартаменти и автомобили може да е основният източник на микропластмаси, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове.  Според проучване на Университета в Тулуза, публикувано в PLOS One, възрастен вдишва до 68 000 микропластмасови частици с диаметър по-малък от 10 микрометра всеки ден – 100 пъти повече,..

публикувано на 02.08.25 в 16:25

Включи се в играта "Опознай Варна"

Август започна с инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в..

публикувано на 01.08.25 в 16:32

Лео, Део и Играта откриват "Седмицата на морето" в Бяла

От 1 до 8 август Бяла се превръща в сцена за едни от най-обичаните български изпълнители. "Седмицата на морето" в Бяла започва– инициатива с над 30 години история, която събира жители и гости на града около общата любов към морето, музиката и лятото. Тази година програмата обещава вълнуващи концерти, детски конкурси, традиционни събития и..

публикувано на 01.08.25 в 12:48

Международният ден на бирата: Неофициален, но наливен

В първия петък на август светът вдига халба в чест на една от най-старите и най-освежаващи напитки – бирата. Международният ден на бирата, макар и неофициален празник, се празнува сериозно от любителите и пивоварите.  Пренасяме се във варненски бира-бар, където е и Жельо Ангъров – човекът зад бара с наливните кранчета, с богат опит и познания в..

публикувано на 01.08.25 в 10:29

Богородичният пост започва

От 1 август започва Богородичният пост. Един от четирите големи периоди на въздържание за православните християни. През следващите две седмици вярващите се подготвят духовно за празниците Преображение Господне на 6 август и Успение на Пресвета Богородица на 15 август.  Богородичният пост напомня за важността на молитвата и въздържанието в навечерието..

публикувано на 01.08.25 в 08:02