Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хранителен патрул „дебне“ за развалени провизии на плажа

| обновено на 31.07.25 в 15:31

Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на ин­циа­ти­ва­та „Хра­ни­те­лен пат­рул“, която произ­ли­за от пар­тньор­ство­то меж­ду Об­щи­на Бал­чик и Сдру­же­ние „Асо­циа­ция Биом­ре­жа“ в рамките на проект FOODWISE (Храни се разумно), кой­то е част от прог­ра­ма­та Interreg NEXT Чер­но­мор­ски ба­сейн (Black Sea Basin CBC) и се съ­фи­нан­си­ра от Ев­ро­пей­ския съюз.

В на­ча­ло­то на край­бреж­на­та алея, къ­де­то пред­ста­ви­те­ли на сдру­же­ние­то раз­го­ва­рят с же­лае­щи­те за то­ва как мо­же да се опол­зот­во­ря­ва хра­на­та, без тя да се из­хвър­ля. Кой­то до­не­се хра­ни­те­лен от­па­дък от не­що, кое­то е кон­су­ми­рал на пла­жа или по вре­ме на раз­ход­ка – по­лу­ча­ва в за­мя­на вку­сен се­зо­нен плод. Го­во­ри се за то­ва как все­ки мо­же да доп­ри­не­се за опаз­ва­не­то на окол­на­та сре­да, ка­то съ­щев­ре­мен­но се хра­ни здра­вос­лов­но и пес­ти свои­те па­ри.

Проек­тът, който е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция,обхваща пет български чер­но­мор­ски об­щи­ни. Вече са направени кампании в Поморие, Каварна. Следващите спирки на пат­ру­ли­те ще бъ­дат раз­по­ло­же­ни в Шаб­ла на 4 и 5 ав­густ, къ­де­то ще има и кон­курс за пя­съч­ни фи­гу­ри, а в Бя­ла са на 14 и 15 ав­густ.

До момента поне триста души са проявили интерес как могат да намалят хранителните си отпадъци и да спестят средства, обобщават от екипа на проекта, сред които е Руен Казанджиев. Той е готвач по професия и виждайки колко много храна се изхвърля в ресторантите, е превърнал разрешаването на този проблем в своя мисия от пет години.

 Ос­нов­ни­те при­чи­ни да се гу­бят ми­лио­ни то­но­ве хра­на го­диш­но са не­ра­зум­но­то ку­пу­ва­не, неп­ра­вил­но­то съх­ра­не­ние и гот­ве­не­то без пла­ни­ра­не. За да се пос­тиг­не то­ва, са необ­хо­ди­ми це­ле­на­со­че­ни по­ли­ти­ки и мер­ки за пре­дот­вра­тя­ва­не на раз­хи­ще­ние­то на хра­ни.

Тъй ка­то мес­тни­те до­ма­кин­ства и ту­рис­ти­те през лет­ния се­зон са ос­нов­ни­те при­чи­ни­те­ли на ог­ром­ни­те ко­ли­чес­тва хра­ни­тел­ни­те от­па­дъ­ци в Чер­но­мор­ския ра­йон, по­ви­ша­ва­не­то на тях­на­та ос­ве­до­ме­ност за проб­ле­ма със за­гу­ба­та и раз­хи­ще­ние­то на хра­ни, как­то и на при­ме­ри, це­ля­щи да вдъх­но­вят про­мя­на в по­ве­де­ние­то, коя­то да пре­дот­вра­ти раз­хи­ще­ние­то на хра­ни, е ос­нов­на те­ма на всич­ки дей­нос­ти по проек­та.

Знаете ли, че...?

В България годишно количеството изхвърлена храна е около 86 кг на човек. В световен мащаб 1.3 милиарда тона храна се губи всяка година.

Хлябът е най-често изхвърлян продукт в света, следван от плодове и зеленчуци.

Над 60 на сто от хората не осъзнават, че хранителните отпадъци допринасят за климатичните промени.

40% не четат срока на годност, а просто преценяват храната по нейния търговски вид.

Около 100 хиляди тона храна годишно могат да бъдат спасени, ако се подобри логистиката и се дарява навреме.

Губиш средно от 200 до 400 лева от изхвърлена храна.

В Дания функционират супермаркети за спасена храна, където се продават продукти с изтичащ срок на годност на ниски цени.

Микроорганизмите в храната, попаднала в сметището, отделят метан в атмосферата. Метанът е важен фактор за глобалното затопляне.

„Най-добър до“ посочва края на периода, в който продуктът има оптимален вкус и състав, но той е годен за употреба.

Това, което често изхвърляме – обелките – е всъщност истинско съкровище? За твоята красота, кухня и дом.

 В рамките на проект за разумно използване на храната по нашето Черноморие младо семейство от Пловдив споделя в Балчик какви тактики прилага за оползотворяване на провизиите, една от тях е "Обери хладилника" или вкусен миш-маш.


Съвети за разумно потребяване на храна към местните общности

1.Изберете здравословен хранителен режим!

2.Избирайте „Грозни“ плодове и зеленчуци!

3.Съхранявайте храната разумно!

4.Прегледайте етикетите на храните!

5.Не надценявайте възможностите си!

6.Използвайте остатъците!

7.Хапвайте повече варива и зеленчуци!

8.Споделете храната си!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Камчийски пясъци

ВАС даде ход дело за ликвидирането на Камчийски пясъци като защитена зона

Върховният административен съд даде ход на дело за промяна статута на Камчийски пясъци като защитена зона.   Четири фирми, собственици на терени, получени по линия на т.нар. заменки по време на правителствата "Сакскобургготски" и "Станишев", заведоха дело, с което обжалват решението за обявяване на Камчийски пясъци за защитена зона през април..

публикувано на 10.10.25 в 17:33
Карел и Херман Шкорпил пред сградата на Археологическия музей във Варна (РИМ-Варна)

Братя Шкорпил - чешката следа в българската археология и педагогика

По произход те са чехи, но голяма част от живота си отдават България. Пристигат в България през 80-те на XIX век. Започват пътя си на учители по математика и биология в Източна Румелия. Написват и учебници по предметите, които преподават. По-късно стигат до Варна и се установяват тук. Херман и Карел Шкорпил са археолози, учители, изследователи на..

публикувано на 10.10.25 в 16:18

Поставят паметна плоча на двама от създателите на ММФ "Варненско лято"

До края на 2025 г. предстои поставяне на нова паметна плоча на музикантите Асен и Найден Найденови – едни от основателите на Международният музикален фестивал "Варненско лято". Знакът ще бъде сложен в близост до мястото, където се е намирал техният дом – на бул. "Осми Приморски полк". Изработката и поставянето на плочата са финансирани от дирекция..

публикувано на 10.10.25 в 14:34
Морска градина, Варна

Предлагат да има час за Морската градина и нейния създател във варненските училища

Изнасяне на урок, посветен на Антон Новак, в часовете на класа във варненските училища предлага експертът Крум Сотиров от Първо орхидеено общество - България. Децата трябва да знаят за този човек, за неговия пример, за ценностите, които предава на следващото поколение. Антон Новак е гениален, а най-гениалното е, че е създал нещо, което се грижи..

публикувано на 10.10.25 в 14:05

Крис Ламбов: Хората със Синдром на Даун трябва да бъдат приемани без предразсъдъци

Хиляди последователи и милиони гледания в YouTube. Това е статистика, която не вълнува толкова младия Крис Ламбов от Варна - първото лице на фондация "Живот със синдром на Даун" , син на Силвена Христова и Красимир Ламбов, основатели на фондацията.  За Крис и неговото семейство най-важна е каузата - хората с този синдром да бъдат приемани без..

публикувано на 10.10.25 в 10:35

С изложба Варна отбелязва тройна годишнина на Антон Новак

Тази година Варна отбелязва 165 години от рождението, 130 години от установяването му в града и 80 години от кончината на Антонин (Антон) Ян Новак. Той е създателят на зелената корона на Варна – нейната приморска градина. Антон Новак е член на многобройното семейство чешки интелектуалци и предприемачи, оставили трайни и ярки следи във всички аспекти на..

публикувано на 10.10.25 в 08:06

Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна

6. 10 .2025 г. – За шеста поредна година образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна. Домакин на инициативата бе основно училище "Петко Славейков", където първокласници придобиха ценни знания за пътната безопасност от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе и..

обновено на 09.10.25 в 15:57