С игри, състезания и работилници за деца, възрастни и семейства премина на 30 август в Балчик първият Re-plate фестивал – да подредим масата с вкусна храна, която често изхвърляме, защото се е развалила вследствие на неправилно пазаруване, импулсивни покупки, липса на планиране и навици за съхранение на продуктите. Той е част от международния проект Foodwise (Храни се разумно), който популяризира как да пазаруваме умно, как да подреждаме хладилника, как да не се разхищава храна и да ползваме плодовете и зеленчуците.
Проектът е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция, обхваща пет български черноморски общини. Организаторите от Сдружение Асоциация Биомрежа с подкрепата на Община Балчик отправиха към гости и местни жители няколко предизвикателства, с които да ги научат как да съхраняват правилно храната, да готвят умно и да пестят с вкус. На общо шест станции те създаваха умения как да планират правилно, разказа Кристияна Казанджиева от екипа на проекта.
„Правилният начин да съхраним средствата и продуктите си е да си направим седмично меню и след това списък за пазаруване. Практиката до момента показва, че много от нас правят обратното“ – коментира Казанджиева. Друго важно е да ги съхраняваме правилно, да намалим количеството изхвърлени отпадъци, като повторим използването им, да ги изхвърляме разделно.
Как остатъците могат да се превърнат в кулинарни шедьоври – защото за истинския готвач няма излишни продукти, а само нови възможности, демонстрира в рамките на мастер клас за по-устойчив начин на живот шеф Руен Казанджиев. Той е последна година студент в Баския кулинарен център в Сан Себастиян, Испания, със специалност Гастрономия и кулинарни изкуства. От него участниците във фестивала научиха няколко рецепти с храни, които повечето от нас изхвърлят в ежедневието си. Вкусен чипс от обелките на картофи, изпечени със сол, черен пипер и зехтин. Или пък "испански таратор" – меките домати се блендират с остатъци хляб, към тях се добавя нарязан чесън, лук, краставица или зелена пиперка, според предпочитанията, сол на вкус и задължително зехтин. Руен Казанджиев е готвил в реномирани професионални кухни – включително в ресторанти със звезди Мишлен. Умее да подправя всяка рецепта не само със сол и пипер, но и с щипка креативност. Казва, че най-добрата рецепта е тази, която кара хората да се усмихват.
Проектът представлява пилотни действия за повишаване капацитета на местни и регионални администрации да развиват и прилагат иновативни политики и повишават осведомеността за превенция на хранителните отпадъци. Крайната цел - да се създаде промяна в отношението към храната и намаляване на количествата, които изхвърляме. Екипът има готовност да подпомогне участващите общини, когато подготвят политиките си за третиране на отпадъците.
Предстоят още три такива фестивала - в Батуми(Грузия), в турския град Сакария и в Солун. Финалната конференция ще бъде през ноември във Варна, а всички заинтересувани могат да намерят повече информация на сайта bionet.bg.
Ето и част от предизвикателствата на проекта:
Сортирайте храната за правилно съхранение – в хладилник, фризер или килер, за да остане свежа, безопасна и подредена.
Срок на годност - подредете продуктите по срок на годност от „най-скоро“ към „най-късно“. Когато на етикета пише „Използвай преди …“ това означава, че продуктът може да продължи да се използва, но максимално бързо. Когато пише „Годно до …“ означава, че след тази дата продуктът не може да бъде използван.
Аз ценя храната! Моето семейно меню за един ден: закуска – обяд – следобедна закуска – вечеря.
Да разделяш е полезно! Разделно събиране на отпадъци така, че те да бъдат рециклирани и оползотворени ефективно, вместо да се изхвърлят като смесени. (Жълт контейнер – пластмаса и метал; Зелен контейнер – стъкло; Син контейнер – хартиени и картонени отпадъци; Кафяв контейнер – органични отпадъци)
Подреди правилно своя хладилник!
Горен рафт – температурата е по-висока и се държат храни, които не се нуждаят от готвене – приготвена храна, напитки, яйца, сосове.
Среден рафт – млечни продукти, деликатеси, ястия за бързо хапване.
Долен рафт е най-студената зона – сурово месо, риба, морски дарове в затворени кутии.
Чекмеджета – зона с контролирана влажност – зеленчуци и плодове, които да са разделени, тъй като плодовете отделят етилен, който кара зеленчуците да се развалят по-лесно.
Вратата е най-топлата зона – подправки (кетчуп, горчица, сосове), масло, но не и яйца, мляко и месо, защото температурата се колебае най-много.
Съвет: Използвай прозрачни кутии за лесна видимост на съдържанието.
Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова в началото на публикацията.Денят ще започне с предимно слънчево време, сутринта на отделни места ще има ниска облачност или намалена видимост. Постепенно от югозапад на североизток облачността ще се увеличава, в началото ще е висока, а по-късно и средна. Днес валеж не се очаква, дъжд ще завали към нощта. Вятърът ще е слаб от югоизток, по крайбрежието до умерен вятър от изток...
Културният център "Двореца" в Балчик получи дарение - бронзова скулптура на Балчика Мошеску. Балчика е дъщеря на Октавиан Мошеску, последният румънски кмет на Балчик и българката Пенка Добрева, сестра на известния гинеколог д-р Борис Добрев. Момичето напуска България и родния Балчик, но остава в сърцето си предана на мястото, където е..
Започна премахването на детския атракцион "Замъка" край пазар "Чаталджа", разположен между улиците "Цар Симеон", "Драва Соболч" и "Драва Чех", съобщиха от Община Варна. Съоръжението беше обект на многобройни сигнали от граждани заради опасното си състояние. Ще бъде премахнато и обособено помещение на ул. "Роза" №23Б, както и стари кафемашини в района..
По случай 120-годишнината от създаването на училището и във връзка с отбелязването на Международния ден на белия бастун – 15 октомври , Специалното училище за ученици с нарушено зрение " Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна организира Дни на отворените врати на 16 и 17 октомври 2025 г. от 9:00 до 12:00 часа в сградата на..
Държавна опера Варна подновява детските ателиета "Оперни тайни", които стартираха в началото на 2025-та. Те са проект на режисьора Сребрина Соколова и запознават децата с аспектите на операта и елементите на всеки спектакъл по забавен и интерактивен начин. Във всяко ателие са включени разнообразни игри, цветни печатни материали, демонстрации,..
КНСБ ще представи данните от наблюдението на цените на стоките от малката потребителска кошница за месец септември. Събитието ще се състои на 15 октомври, сряда, от 10.00 часа в сградата на синдиката в София. От средата на тази година КНСБ следи цените на основните стоки в над 600 малки и големи търговски обекта в 81 общини. Наблюдението е част от..
Днес в Балчик пред екипа на градината, гости от учебните заведения, партньори и приятели, Университетски ботанически градини – Балчик представи обновения Алпинеум в Университетска ботаническа градина – Балчик, създаден още с ботаническата градина през 1955-56 година. Тази специална част от градината пресъздава богатството и красотата на алпийските..