Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът на МВР е, че не скъса идеологически с милицията

Георги Драганов: Рестарт с реформа по грузинския модел

Снимка: Личен архив


Закъсняваща, но наложителна е реформата в МВР, посочи в "Посоките на делника" Георги Драганов, създател на сайта "Война и мир", и даде за пример рестартирането на полицията в Грузия.

"Преди повече от десетилетие вече една малка страна, доста бедна, близка до нас като география и манталитет, проведе реформа. В Грузия - държава, която е била част от СССР, дори е била окупирана провинция, при получаването на независимост ситуацията с полицията е по-лоша, отколкото при нас. За да направи ефективно МВР, правителството на Михаил Саркашвили уволни всички служители. Три месеца нямаше КАТ, Пътна полиция, нямаше никой. На всички стари полицаи им се забрани да се занимават с това. Наеха се млади хора, неопетнени, които не са имали връзка с милицията, не са се клели във вярност на Съветския съюз и на Комунистическата партия. Млади хора, говорещи поне един чужд език, компютърно грамотни. Как постигнаха това? Щатът беше съкратен с 60 %, за да плащат със същия бюджет на новите служители. Във всяка една кола има компютър и видеокамера. Това са кадри, които тогава нямаха връзка с мафиотите. И до ден днешен виждаме едно: по-висока разкриваемост, по-ниска престъпност, по-голямо доверие в полицията. Грузинската реформа е изключително успешна". 

Според думите му проблемът на МВР е, че не скъса идеологически с милицията.

"Променихме името, променихме униформите, макар че до 2015-6-7, които на коланите си носят сърп и чук. Това е коланът, който са получили преди 40 години или са наследили. Комунистическият режим е обявен за престъпен, но органите на реда носеха неговите символи. През годините заплатите се увеличиха, но проблемът остана, а именно че не виждаме промяна в успехите на полицията. Резултатите на МВР в борбата с битовата престъпност са плачевни".

За да няма полицейско насилие, управляващите и Парламентът трябва да решат проблема с анонимността, каза още Драганов, който е участвал на всички големи протести в последните 15 години.

"Полицията на протести, казвам го от първо лице, по заповед не си носи баджовете, на които пише номера на конкретния полицай. Ако полицай си сложи пълното снаряжение, на каските няма номера. Това е анонимност на конкретния полицай. Няма как да разбереш откъде е, кой и какъв е човекът срещу теб. След арест процедурата е да бъдеш заведен в РПУ, където се подписва заповедта, с която си арестуван. Не от арестувалите полицаи, а от човек в РПУ. Така няма как човек да каже, че законът е нарушен. На протестите, които бяха масови, присъстваха привърженици на всички политически партии. В следващите два парламента част от партиите имат мнозинство. Могат да променят не просто законите, а дори Конституцията".

Разговорът с Георги Драганов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00