Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората, които отричат Борисов, впоследствие отиват да му искат ръката

Петър Волгин: Антиселекцията, антиелитът и антиподборът са проклятието на България

Нито има евроатлантизъм, нито има евроатлантически ценности

Петър Волгин
Снимка: Ани Петрова

Ще бъде ли туширано напрежението между управляващите коалиции? 

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС продължават да търсят допирните точки помежду си, докато с всеки изминал ден сложната конструкция става все по-неразбрана за обществото. 

Въпреки обещанията за преодоляване на кризата и аргументацията, че сегашният момент е историческият прозорец за промяна на държавата, все така няма признаци за помирение между властващите формации. 

Политическата нестабилност и въпросите, които не отшумяват, дискутираме с журналиста Петър Волгин.

Радио ВИДИН: Колкото и дадени анализатори, в един глас с политиците при това, да въртят палачинката, истината е, че кризата все още е тук и е доста тежка. Защо стигнахме до този политически колапс? Къде са корените на политическата ни криза?

"Струва ми се, че основният проблем на България е селекцията. Селекцията на хората, които управляват. Тя е изключително лоша. Това се вижда през последните години. На предни постове се издигат, биват издигани хора, не които действително са професионалисти или хора способни, с качества, а се издигат хора главно върху критерия "аз кого познавам, кой ми е приятел, кой ми е симпатичен", т.е. критерия на личното познанство, на връзките и зависимостите. Няма значение кой ще управлява: дали ще управлява ГЕРБ или т.нар. антиподи на ГЕРБ, защото схемите им на действие и подбор са абсолютни едни и същи. Точно това е големият проблем на България, именно в тази антиселекция. Ние имаме антиподбор, ние имаме антиелит. Имаме във властта, като казвам властта имам предвид всички нива на управлението както най-горе Министерски съвет, Парламент, така и надолу по веригите, но в огромното мнозинство от случаите виждаме хора, които не са подходящи за позициите, които заемат. Това ми се струва като някакво проклятие на България, от което няма излизане".

Радио ВИДИН: Когато този скалъпен кабинет, защото за мен той е точно такъв, беше сформиран, започнаха едни голи приказки, че политическият процес се е отпушил. Как е възможно това, когато в България няма идеология, няма политическа класа, лявото не е ляво, дясното не е дясно, делим се на фили и фоби. Не мисля, че този процес се е отпушил.

"Проблемът с настоящия кабинет, което си е една откровена коалиция, макар че те много се срамуват от тази дума, но когато тази фраза "нещо се движи като патица, кряка като патица и прилича на патица, то е патица, не слон"... но виждаме един кабинет, който си е откровена коалиция, макар че участниците в него не искат да използват тази дума и се опитват да се овъртолят, така че да използват други думи, но това няма значение, защото важното е, че това е крайно безпринципна коалиция. Как можем да определим по друг начин едни формации, които допреди изборите, особено анти-ГЕРБ формациите, които се създадоха с великата цел да премахнат всичко лошо, направено от ГЕРБ, и в един момент те се отказаха от тази своя велика цел и скокнаха с ГЕРБ в едно легло. По-лицемерно нещо от това човек трудно би могъл да си представи. Когато имате коалиция на лицемерието на властта, вие не можете да очаквате от нея някакви кой знае какви чутовни дела. Единственото, което можете да очаквате от такава коалиция, е да уреди родата, приятелите, шувенайките, братовчедите и всички останали. Вие виждате, че се търси работа на цели семейства, не просто на един или двама, а на цели семейства. Ето с това се занимават хората в коалицията. Както виждате, скандалите между тях дори не са за политики. Не са идеологически. Не са за това каква политика да се води, дали по-скоро лява или дясна, а скандалите са "защо ти си назначил еди-кого си без да ме попиташ?". Това са им основните спорове и от това възникват големите им проблеми. Аз бих разбрал една коалиция, която има дълбок спор по политики, една коалиция, в която има дълбок спор по начините, по които да се управлява, за философията на управлението, но една коалиция, чийто основен спор е "ти защо назначи Пешо, а не ми даваш да назнача Гошо?", извинете, но това е крайно безпринципна коалиция и крайно ниска топка. Не мога да имам капка уважение към подобно управление".

Радио ВИДИН: Освен липсата на политики, другото, което е трудно да бъде разбрано, е цялото дребнотемие: нападки към "Възраждане", например. Без значение дали човек ги харесва или не, но вчера на пресконференцията на изпълнителната власт, на която се отправиха и закани за използването на Наказателния кодекс. В нашия Преход доста добре съществува този компромис за несилово разрешаване на политическите противоборства.

"Така е. Зачевате тази тема с атаките срещу "Възраждане", а основното обвинение към тях е, че те били неофашистка партия. Вчера на това беше посветена властта. Властта влезе в тази риторика и каза, че едва ли не "Възраждане" е неофашистка партия. Пак вчера имаше едно не нео, пара или квази, а директно фашистко или хитлеристко изказване. Добре познатият в публичното пространство г-н Николай Слатински беше написал един пост във Фейсбук, в който възхваляваше Хитлер, буквално. Буквално го възхваляваше. Този пост след това беше препечатан в небезизвестният сайт Оffnews, който минава за много евроатлантически и либерален, но това не направи впечатление на никого. Ето това е огромният скандал от вчерашния ден. Огромният скандал е, че един човек възхвалява Хитлер, един сайт - неслучаен при това, препечатва това изказване, но след това никой и дума не обелва. Нито Прокуратура, нито многобройните журналистически организации, никой изобщо. Какво се оказва? Ние в България наистина имаме фашизъм, само че той не е там, където властта го търси. Този фашизъм е точно в средите на тези, които иначе се обявяват за либерали, за просветени и т.н. Ние го виждаме в техните директни писания. Имате пряко доказателство за фашистката същност на много от тези уж либерални, защото те всъщност нямат нищо общо с либералното и уж така много евроатлантически настроени граждани. Дори скандалът не е, че някакви хора са написали нещо, а други са го препечатали, скандалът е за това, че никой не реагира на подобна реч. По-ярък пример от човеконенавистническа реч от възхвалата на Хитлер аз не мога да се сетя".

Радио ВИДИН: На нашата сцена би трябвало място да могат да намират всякакви различни партии. Целият този наратив за чегъртането, как други са противни, трети грешни, четвърти - да не съществуват, това са доста празни и глупави приказки.

"Вие видяхте, че те не го и изпълняват това. Тези, които щяха да чегъртат, тези, които щяха да разрушават наследството на ГЕРБ, да освобождават България от ГЕРБ, сега са в коалиция с ГЕРБ. Тези приказки са не просто глупави, те не са... хората, които ги говорят, не ги изпълняват. Какво доверие можем да имаме на всеки следващ, който се появи и каже "аз сега ще ви освободя, ще ви направя много щастливи, прекрасни, богати"? Разбира се, че хората няма да имат доверие. Разбира се, че хората масово няма да ходят да гласуват".

Радио ВИДИН: Аз смятам, че ако човек не намира симпатия в дадена партия, значи няма защо да гласува. Разбирам, наше демократично право е да упражним правото си на глас. Насила обаче хубост не става.

"Аз като един класически либерал, но не от тези днешните, а от тези, които наистина са създали либерализма като философия преди векове, за които свободата винаги е била в центъра на всичко, съм противник на всякакъв тип принуда, включително принудата да се гласува. Аз винаги гласувам или почти винаги гласувам, но това не значи, че ще соча с пръст или ще заклеймявам хората, които не гласуват. Ще се опитам да ги убедя, че е хубаво да се гласува, ако успея - ще се радвам, ако не успея - ще си кажа, че просто не съм бил достатъчно убедителен. Всеки има правото да гласува или да не гласува, всеки има правото да убеждава другия, но в никакъв случай да не му налага своята гледна точка".

Радио ВИДИН: Вие какво очаквате от този странен синтез, който в момента е правителство на България? Тези хора преговаряха около два месеца. После излиза, че не са се разбрали. Сега става ясно, че ще правят срещи през седмица, за да поддържат темпото. 

"Нищо не очаквам. Нямам никакво доверие в способността на тези хора, особено, ние знаем, управляват на практика ПП-ДБ с мълчаливото съгласие на ГЕРБ. Аз нямам никакво доверие в управленския потенциал на ПП-ДБ. Те безспорно имат потенциал колкото да завъртят няколко схеми и колкото да се облагодетелстват лично. В това не се съмнявам, в това ги бива. Насетне не очаквам нищо добро за България".

Радио ВИДИН: Понякога политическият анализ е повърхностен. Ние традиционно очакваме Месия, някой да дойде с тапия от чужбина и да ни оправи. В нормалните държави политическата класа се създава с качествено образование.

"Да. Що се отнася до образованието в България - много трудно е то да бъде наречено качествено. Заговорихме за това как се генерират елити, как се създават, как се промотират хора... Много интересен е сега кандидатът за кмет на София - този гениален IT ум, както го представят, Васил Терзиев. Той се оказа потомък, при това по най-различни родови линии, на ДС. Тук искам да кажа нещо много важно: проблемът не е във Васил Терзиев. Възможно е той да е наистина много гениален предприемач и всичко останало. Проблемът е в тези, които го издигат. Не можеш ти, имам предвид най-вече тези прононсирани антикомунисти, борци с ДС и т.н., не можеш ти 30 години да градиш политическата си кариера върху подобен тип лозунги. Знаете ги, "ченгетата са ужасни, опропастиха Прехода, те са виновни за всички злини, мрежите на ДС, парите на ДС". Не можеш да градиш политическата си кариера и с политическото си съществуване върху тези клишета, в следващия момент да издигнеш именно такъв човек. Човек с произход, биологичен, на хора, които са били началници в Държавна сигурност. Това е всъщност поредно доказателство за голямото лицемерие на голяма част не само от политическия, а и от обществения елит, защото тук Ви говоря за т.нар. интелектуалци, обществени говорители, хора, които три десетилетия се бореха с ДС, а сега ръкопляскат на един човек, който произхожда от същата тази ДС. Това е големият абсурд, голямата гадост на цялото това нещо".

Радио ВИДИН: Преди месец в разговор с един анализатор той ми каза, че прелегитимирането на Борисов може да се осъществи единствено чрез прозападните сили. Така ли е?

"Те просто видяха, че не могат без него. Опитаха се. Видяха, че не могат. Понеже нагонът им е удивително силен, те са готови да се прегърнат с всеки, дори с този, който са обявявали за най-големия си политически противник и вече той изведнъж им става желан брачен партньор. Това не е новост. Това го гледахме същото точно преди 9-10 години. През 2014-а тези сили се наричаха Реформаторски блок, които в предизборната кампания обясняваха как са дошли, за да премахнат Борисов и неговите корупционни дела, а после направиха коалиционно правителство. Същият този Христов Иванов, нали помните, беше министър на правосъдието в този кабинет. Той тогава извърши поредната съдебна реформа... Виждате ли как всичко се повтаря по един и същ начин. Хората, които отричат Борисов, в един момент стигат дотам, че отиват да му искат ръката. Това е пореден пример за лицемерно поведение".

Радио ВИДИН: Какво обаче иска обикновеният българин от управляващите? Не конкретно сегашните даже, но какво трябва да се промени, какво трябва да свърши властта?

"Хората искат някакви съвсем нормални неща. Искат да имат сигурна работа, искат да имат добър доход, със сигурност не всички мечтаят да са милионери. Искат един приличен доход, за да могат да гледат семействата си, да помагат на възрастните си родители, да се грижат за децата си. Всички ние или поне повечето от нас искаме едни прости неща, които могат да бъдат осигурени от управляващите, които и да са те, стига управляващите да не се грижат преди всичко за себе си и преди всичко за собствения си материален просперитет. Аз разбирам, че те също са хора, не могат да не мислят за себе си, но нека все пак, освен мисълта за тях самите, да има и мисъл за хората, които са ги избирали".

Радио ВИДИН: Идеологическите спорове като че ли се изчерпаха с влизането в Европейския съюз и НАТО. Като че ли сме единственото място на света, което няма национален идеал. Не е нормално влизането в еврозоната да е национален идеал.

"Много е смешно, когато такива чисто технически неща са се превърнали в национален идеал. Извинете, но това дали ще плащаш в долари, евро, в рубли, юани или в левове - няма никакво значение. Нито ще те направи по-богат, нито ще те направи по-успешен, здрав и т.н. Всички тези приказки как сме щели да се чувстваме по-издигнати, ако плащаме в евро, са такива тотални простотии, че не ми се говори за тях. Вместо да се съсредоточават върху това с каква точно валута да плащаме, българските политици и управляващи трябва да мислят за това как да направят така, че да имаме повече средства. На мен ми е все едно каква ще бъде валутата, ако имам повече средства. Това предполагам се отнася за повечето българи. Нито ще се почувствам по-горд от това, че ще плащам в евро, нито по-извисен".

Радио ВИДИН: Вие не сте особен привърженик на евроатлантизма. Срещал съм Ваши изказвания, че дори не разбирате какво означава евроатлантизмът.

"Точно това щях да Ви кажа".

Радио ВИДИН: Смятате ли обаче, че България трябва да бъде част от по-обединена Европа? Трябва ли да имаме партньорство с европейските държави?

"Аз не просто не разбирам какво значи евроатлантизъм и евроатлантически ценности, аз смятам, че няма такова нещо. Нито има евроатлантизъм, нито има евроатлантически ценности. Има едни ценности, които са базисни и съществуват от хилядолетия. Те са за това, че е по-добре да правиш добро, отколкото зло, че не трябва да лъжеш, че трябва да уважаваш мнението на другите хора, да уважаваш близките си, приятелите си и всички останали... Тези ценности са важни. Дали ще ги наречете християнски или каквито искате там, ако искате - дори евроатлантически, нямам против, но нищо така оригинално и ново няма в това евроатлантическо нещо. Това евроатлантическо нещо е смокиновият лист, с който се покрива американската доминация над Европа. Когато попитахте дали трябва да има някаква по-голяма близост в Европа, най-тъжното в случая е, че Европа, като самостоятелна мисловна единица, не съществува. Съществува американска хегемония и тези, които се водят ръководители на ЕС, са просто едни марионетки, задвижвани отвън. Това е най-тъжното за нашия континент. Много бих се радвал, ако имахме един самостоятелен Европейски съюз, с лидери, които могат да отстояват европейските интереси, а не просто едни кукли на конци. Това е най-тъжното".

Радио ВИДИН: Този слугинаж е отвратителен. Не е лошо да имаш отношения с всички държави, ние не можем да бъдем център. Нас обаче май ни е в кръвта да бъдем такива.

"Въпросът е, какво е отношението... Ако това е отношение между равнопоставени партньори - чудесно. За жалост, не сме в такава ситуация. Ние сме в ситуация, в която правим това, което ни бъде заповядано. Самички се поставяме в ролята на васалите".

Радио ВИДИН: Иван Гешев беше този жертвен агнец, който да покаже символното очистване на сегашната политическа класа. Следващият на прицел е държавният глава. Намирам го за иронично. Значи той беше подкрепен от сигурно 95% от формациите, но сега излиза, че той е русофил. Радев говореше същото и тогава. 

"Много е смешно това, наистина. Да виждаш във всеки човек, чието мнение не споделяш, което пък е най-естественото нещо, нали, ние сме различни хора, с различни мнения, но да виждаш във всеки човек с различно мнение чужд агент на Кремъл, руски шпионин... Това е толкова елементарна представа, аз наистина се чудя дали тези хора, които го говорят, дали действително са толкова глупави или просто го говорят по други причини. Може би и двете. Вероятно са достатъчно глупави, а и смятат, че така ще се харесат на своите началници, спомоществователи и т.н. Истината е, че президентът Радев е един от малкото представители на българския политически елит, който разсъждава разумно, разсъждава от гледна точка интересите на страната, в никакъв случай не може да бъде заподозрян, че обслужва интересите както на Москва, така и на Вашингтон".

Радио ВИДИН: Не се ли преекспонира с влиянията на чуждите посолства? 

"Темата за посолствата е много интересна, тя присъстваше много ярко и в онзи запис. Беше казано, че новите шефове на службите са вече консултирани с посолството. Аз не съм видял доказателство, че руското посолство се намесва в българските дела, макар че може да се намесва, не знам, само казвам, че не съм видял или чул доказателства. Чул съм, обаче, от самите хора, които са достатъчно приятелски настроени към американското посолство да казват, че с него консултират шефовете на служби. По-голямо доказателство за ролята на точно това посолство трудно може да бъде намерена".

Радио ВИДИН: Сегашната политическа класа има ли достатъчно умения да изкара България от тази криза? Рапъри, инфлуенсъри, предприемачи, доктори... Всеки става политик. Политиците пък вкарват в обръщение тезата за експертността. Едно чисто оправдание според мен. Какво значи експертен кабинет? Какви са били предишните?

"Това е глупаво определение, разбира се, защото се предполага, че всяко правителство трябва да се състои именно от експерти. Да, министрите са политически лица, преди всичко, но хората, които реално движат нещата, би трябвало да бъдат експерти. Що се отнася до това дали могат да помогнат на България точно тези хора, никак не е труден този въпрос. Отговорът ми е категоричен - не могат. Вече го доказаха веднъж, когато управляваха през предишния период, когато беше тази странна четворна коалиция. Сега ни управляват част от същите хора. Резултатът няма как да бъде по-различен. Резултатът ще бъде провал".

Радио ВИДИН: А "Възраждане" могат ли да бъдат успешни управляващи?

"Това не мога да кажа. Разбира се, защото досега те не са имали тази възможност да управляват. Че могат да качват още рейтинг, могат... Достатъчно е, примерно, министър-председателят или разни министри да говорят срещу тях, тогава не им трябва никаква рекламна или пиар стратегия. Достатъчно е да седят и да гледат как техният рейтинг се повишава. Колкото повече властта хейти "Възраждане" или сипе омраза спрямо "Възраждане", толкова повече гласоподавателите им ще се увеличават".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08