Направление Здраве


Ембриолог: Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира на 1 април в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца . Вече 10 години тя помага за случването на чудото, наречено живот, и казва, че обожава професията си: „От ден първи от следването ми в..

публикувано на 27.03.23 в 17:32

Какво представлява пародонтитът

Пародонтоза или пародонтит е възпаление на венците, което се задълбочава и се свързва с губене на костно вещество. Това обясни в „Час при зъболекаря“ д-р Олга Папушева , лекар по дентална медицина от Видин и добави, че с напредване на заболяването..

публикувано на 27.03.23 в 15:54

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина..

публикувано на 24.03.23 в 10:30

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския..

публикувано на 20.03.23 в 16:52
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Д-р Олга Папушева: Зъбният камък не може да се почисти у дома

Почистването на зъбния камък е необходимо да се извършва веднъж на 6 месеца, особено при пациенти с пародонтални проблеми. Процедурата може да се извърши само в зъболекарския кабинет. Това обясни в „Час при зъболекаря“ д-р Олга Папушева , лекар по..

публикувано на 14.03.23 в 14:52

Застъпническа карта събра проблемите в здравеопазването на област Видин

Регионална застъпническа карта на област Видин е изготвена по инициатива на Националната пациентска организация. Тя има за цел да установи проблемите и потребностите по отношение на достъпа и качеството на здравеопазването , както и да подбере..

публикувано на 14.03.23 в 14:14

Неда Спасова: Навременната профилактика решава по-бързо и безболезнено проблемите със зъбите

Навременната профилактика и навременното откриване на проблем може да ни спести много грижи, болка и пари. Това каза в „Час при зъболекаря“ актрисата с пленителна усмивка и запомнящо се присъствие Неда Спасова. Тя е от Враца, където са били и..

публикувано на 06.03.23 в 17:22

Какво е бондинг

Бондингът е стоматологична процедура за корекция на усмивката, която има доста предимства. Това обясни в „Направление здраве“ лекарят по дентална медицина д-р Пепина Владимирова от Монтана. По думите ѝ тя е безболезнена за пациента, може да бъде..

публикувано на 02.03.23 в 11:49

28 февруари - Световен ден на редките болести

Точният брой на заболяванията, които се определят като редки, както и на хората, засегнати от тях, не е напълно известен. Според някои експерти до 10% от населението на Земята е възможно да има такова заболяване. Смята се, че заболяванията са..

публикувано на 28.02.23 в 09:00