Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населени места в страната бедстват след поройните дъждове

Най-сериозно е положението в общините Родопи и Своге

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено в седем села в община Родопи, Пловдивско. След обилните дъждове падна част от подпорната стена на реката преди село Храбрино. Срутил се е и мостът над река Първенецка.

Освен Храбрино откъснати остават селата Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Лилково и Дедово. Няма пострадали хора и не е прекъснато електрозахранването в седемте населени места, но единствената възможност да се стигне до тях е по тесен мост, по който може да мине малка или среден размер лека кола. В Храбрино няма питейна вода заради прекъснат водопровод. Там ще бъдат докарани водоноски.

Кметът на община Родопи Пламен Спасов заяви, че районът преди Храбрино, където подпорната стена е поддала, се охранява. Тази сутрин ще започне разчистването и описването на щетите. Кметът определи ситуацията като критична. Хиляди остават блокирани особено в Храбрино, Бойково и Дедово, където вилните зони са големи и много хора през летните месеци живеят там. Пламен Спасов съобщи, че е прекъсната връзката между селата Първенец и Брестовица, но има обходен път.

Аз съм на място, набелязваме мерки за отстраняване на повредите по пътя или да направим алтернативен път за линейки, пожарни, доставки. В тази посока е почти невъзможно пътуването. Минава се през черен път по едно римско мостче. Ако се случи сега някой да има нужда от спешна помощ, в този момент няма да можем да му я осигурим, каза в предаването "Преди всички" кметът.

Проливният дъжд във Врачанска област, който не спира от вчера и достигна до 50 литра на квадратен метър, засегна трафика във Враца. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени четири ТИР-а. Късно снощи беше почистено от чакъл и пясък Медковското дере. То беше затлачено и предизвика наводнения на входа на Враца на международен път Е-79 и по главни улици в града.

Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни. Изровени са огромни дупки по улиците и е униyожена уличната ограда. Аварийни екипи са евакуирали две деца и са извозили болен на хемодиализа.

Засега има данни за поражения в селата Борован, Горно Пещене и Мраморен. Според заместник областния управител на Враца Борислав Банчев, който следи ситуацията в района, тя е тревожна. Работи се и не бива да се създава паника.

Количеството валежи над област Монтана, измерено от вчера следобед досега, е между 18 и 102 литра на квадратен метър. 57 литра на квадратен метър са паднали в Монтана, където до късно снощи екипи на пожарната са работили по 39 сигнала за наводнени мазета на къщи и закъсали автомобили. Екип на група "Спасителни дейности" са оказали помощ на двама жители на село Боровци, община Берковица, потърсили убежище на остров, образувал се сред вода от придошлата река Балювска. Обилните валежи са разрушили части от улиците на село Габровница.

Бедствено положение е обявено тази нощ в 12 села в община Своге, заяви пред "Хоризонт" и.д. кметът на града Георги Петков: През нощта беше трудно да се оценят пораженията. Залети са къщи. С очите си виждахме как бреговете изчезват.

Прекъснати са питейните водопроводи в село Владо Тричков, махала Ромча, селата Луково и Батулия и град Своге, допълни главен инспектор Георги Колев от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Своге.

Вследствие на проливния дъжд е бил залят пътят София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска преминаване само в неотложни случаи. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движеха с ограничена скорост и закъснения.

Кметът на Своге Георги Петков препоръча на шофьорите да не преминават по пътя София - Своге през Искърското дефиле заради опасност от свличане на земна маса.

Близо 100 литра дъжд са измерени в Белоградчик за изминалата нощ. От "Пътно поддържане" съобщават, че в пет видински села селата пътят е залят от вода и движението е затруднено.

100 литра дъжд на квадратен метър се е изсипал снощи и в община Димово, където спасителни екипи работят по отводняването на приземни етажи. Там пороят е отнесъл около 200 квадратни метра тротоар и още толкова асфалтова настилка.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32