Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови правила на пътя. Униформените следят за нарушители.

Снимка: Светослав Цветанов

От днес пътните полицаи ще дебнат за нарушители, след като новите правила за движение по пътищата влязоха в сила в събота, 21 януари.

Според новите правила за шофиране с превишена скорост в населено място глобите вече са следните: при нарушение с между 31 и 40 км/ч санкцията е 400 лв., с над 40 км/ч – 600 лв. и над 50 км/ч – 700 лв. Санкциите за шофиране след употреба на алкохол също за завишени и променени. Те започват при стойности над 0.5 промила.

Едно от най-коментираните нововъведения е свалянето на регистрационните табели на колите. Това ще се случва при шофиране без книжка, при употреба на алкохол над 0.5 промила, при употреба на наркотици или отказ от проверка на дрегер или кръвна проба.

Участието в т.нар. незаконни гонки вече ще е престъпление. При влизане в изрично затворени участъци глобата също е значителна - 1000 лв. и отнемане на документите за три месеца.

Бяха премахнати и текстовете, които позволяваха пешеходците, блъснати от автомобил на пешеходна пътека, също да носят отговорност. Припомням, че подобно тълкувателно решение на отменените текстове дойде и от Върховния касационен съд само преди дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана в авренското село Садово

Криминалисти от Областната дирекция на МВР във Варна разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана.  Иззети са 80 конопени растения и около 20 кг. суха, зелена тревиста маса. За срок до 24 часа е задържан 46-годишен мъж.  Специализираната полицейска операция беше проведена рано тази сутрин от служители на ОДМВР-Варна. Полицейските екипи предприели..

публикувано на 05.06.24 в 12:27
Владимир Малинов

Енергийният министър: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Министърът на енергетиката в служебното правителство Владимир Малинов, който участва в Международната конференция "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства.  Той допълни, че диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок..

публикувано на 05.06.24 в 11:07

126 свободни места в детските градини във Варна след първо класиране

126 са свободните места в първа група в детските градини във Варна след първо класиране. Това показват резултатите от приема в общинските детски градини и подготвителни групи в училищата. За първа възрастова група са приети 2 104 деца. 84% от тях са класирани по първо желание, 10% по второ и 6 на сто - по трето и следващо желание. За яслена група в..

публикувано на 05.06.24 в 11:03

Протест срещу убийствата по пътищата във Варна на 8 юни

Национален протест срещу убийствата по пътищата на България организират от Асоциация "Ангели на пътя".  Той ще се проведе в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора, съобщават организаторите.  Протестът във Варна е планиран за 8 юни, събота, от 12 часа, пред Съдебната палата на площад "Независимост".  „Надявам се, че гражданите на град Варна ще..

публикувано на 05.06.24 в 11:00

Част от кв. "Левски" без вода заради авария

Поради авария до около 16 часа днес част от квартал "Левски" в карето между улиците "Железни врата" и "Дубровник", бул."Васил Левски" и ул. "Подвис" ще остане без вода. До около 17 часа днес без вода ще бъдат и  абонатите от селата Тополи , Казашко, гара Тополи , Екарисаж и Промишлена зона "Тополи".  Поради строително-монтажни дейности, без вода днес..

публикувано на 05.06.24 в 09:46

Откриха невредимо 10-годишното момиче, обявено за издирване в Лясковец

Обявените за издирване 10-годишно момиче и 16-годишно момче са открити невредими в центъра на Лясковец, предаде БНР.  Издирват отвлечено дете в Лясковец Търсенето им продължи няколко часа, след като снощи майката на момичето подаде сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена, но разследването установи, че момичето е тръгнало..

публикувано на 05.06.24 в 09:37

Улица в центъра на Добрич постоянно остава без вода

Улица в центъра на Добрич от една седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица. Улица „Брацигово“ в Добрич е в непосредствена близост до градския парк,..

публикувано на 05.06.24 в 09:15