Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Варненските артисти представят дебютния си албум "Escape Path"

Снимка: Гергана Енчева

Варненската електронна сцена не предлага често нови локални имена на публиката, особено в сферата на по-смелия експеримент. Но когато го направи, знаем, че ни очаква нещо специално.



Particules (изговаря се "партикюл", от фр.: частици) е съвместен музикален проект на Виктор Проданов-xDEx (електроника на живо) и Цветан Момчилов-Chillov (валдхорна, синтезатор, перкусии и глас). Двамата се познават от години, но когато един ден Цветан влиза в домашното студио на Виктор и вижда всички саморъчно изработени инструменти, секвенсери и дръм машини, разбира, че иска да работят заедно. И когато в началото на 2023 г. си купува поредния електронен ефект, с който да експериментира, Цветан решава да му се обади.

Виктор: Цеци ме покани в своето студио да поимпровизираме заедно в няколко сесии. И двамата усетихме, че нещата между нас се получават и решихме да експериментираме на живо пред публика. Хората останаха много приятно изненадани, както и ние, и това ни даде мотивация да продължим напред. Това се случи през лятото на 2023-та. Оттам тръгна всичко.

В следващите месеци двамата непрекъснато търсят нови подходи, експериментират с нови звуци и инструменти, за да се стигне до средата на март 2024 г., когато дебютният им албум "Escape Path" излиза в каталога на лейбъла Mahorka.



Виктор: Записахме албума в края на януари и началото на февруари, след което започна процесът по постпродикцията и мастеринга, дело на нашия приятел Мартин Димчев.

Цветан: Марти свърши страхотна работа, изведе албума на едно съвсем друго звуково ниво.

Виктор: Той заживя с музиката и ѝ придаде изключително интересно звучене за нас самите. Предлагаше ни все нови и нови версии, в които откривахме различни гледни точки. Процесът беше много интересен.

Що се отнася до стила на проекта, артистите не се наемат да го определят, тъй като всяка нова сесия надгражда и предизвиква нови идеи и вдъхновения.

Виктор: Най-често на музика като нашата, която е трудно да се определи стилово, се поставят етикети като ambient и experimental. Но в една френска статия, посветена на албума, бяха използвани определения като musique acousmatique и musique concrete, така че ние се съгласяваме.

Цветан: Реално ние никога не сме мислили по въпроса. Просто се водим по вътрешното си усещане дали това, което правим, ни харесва достатъчно, за да го чуят и други хора.


Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута слушайте чрез плейъра в началото на статията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30