Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японка, омъжена за българин: Когато живееш в една държава, трябва да научиш езика й

В международния ден на майчиния език Ви срещаме с Каоро Йошимото - японка, родена в Токио, живяла в Америка и женена за българин. От 5 години Каоро живее във Варна. Тя е научила български език, защото смята, че е важно да говориш на езика на държавата в която живееш. Какво мисли за Варна с нея разговаря Олга Добрева:

Коничиуа, здравейте Казвам се Каоро Йошимото

От колко години живееш в България?

Във Варна съм от 5 години.

Харесва ли ти тук?

Да

Защо дойде във Варна?

Във Върна съм, защото намерих един българин, мъжа ми. Той е моряк, запознахме се на кораб и аз работих там... И така реших да дойда тук

Как научи български?

Български учих в университета, ходих на интензивен курс 5 месеца, 5 дни в седмицата.

Защо реши да научиш български?

Когато живееш в една държава, трябва да пробваш да научиш съответния език. Когато ходим някъде в общината или в миграционните служби трябва да говорите разбирате езика. Щом като живея 5 години в България, току що взех разрешение от постоянно пребиваване и вече имам ЕГН.

Щастлива ли си?

Да! По принцип имам същите права като българин, само нямам право да гласувам.

А на това ще останеш още 5 години тук и ще имаш право на гражданство

Да, обаче в Япония не е разрешено да имаш двойно гражданство и аз искам да имам японско.

Коя е първата дума, която научи на български?

О, това е много трудно... аз не помня, мисля че „айде” или „дай” или „добре”... нещо такова.

А коя е най-трудната дума?

Трудната дума... като цяло бълграския език е много труден. Аз съм учила други еизци. Аз знам разбира се японски език, майчиния ми, английски аз съм учила испански в университета. Испанският език беше по-лесен, но българския е много труден, глаголите са много трудни.

Вкъщи на какъв език си говорите?

Обикновено говорим на английски език, понякога и на български.

А ти говориш ли на японски, когато си ядосана?

Не, обаче аз искам и мъжа ми да се запознае малко с японския език. Аз чакам...

Когато решите да имате деца на какъв език смятате да говорите с тях?

Ако живеем тук трябва да знаят български език, международният език е английският и ако има възможност японски, разбира се.

Те ще бъдат полиглоти от малки!?

Да , в Европа всички знаят по няколко езика.

А българите знаят ли езици, какво ти прави впечатление?

Всички знаят английски език, чувам много да говорят на руски и немски език, заради туристите. Има много хора, които знаят френски и испански.

Какво ти харесва в България?

Аз много обичам да обикалям, България , заради природата и културата, много интересно. Аз много обичам плодовете и зеленчуците.

Разбрах, че си сееш?

Да, български и японски зеленчуци. Всяка година ние правим консерви, лютеница, кисело зеле. Много ги обичам.

Обичаш Българската кухня, така ли?

Да. Мечтата на всички японци е да ядат плодовете, които падат от дървото на земята. Хубаво е да се качиш на дървото и да си набереш череши през май месец.

Какво би казала на твоите приятели от Япония и Америка, които не са чували за България, в няколко думи как ще им опишеш Варна?

Варна е много красива, морската столица! И аз искам всички, които могат да я посетят тука, особено през лятото!

Защо през лятото!

Защото е хубаво! Има плаж, има миди, има Черно море...

Цялото интервю можете да учете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20