Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добричлии се събират пред мемориалния комплекс "Хан Аспарух"

С военен ритуал в мемориалния комплекс "Хан Аспарух" в Добрич в 10.30 ще бъде издигнат националният трибагреник. На монумента и пред Костницата на загиналите руски воини в Освободителната война ще бъдат положени венци и цветя. На националния празник гражданите ще се поклонят и пред паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, генерал-лейтенант Цимерман и на други паметни места. В 9.30 в храма "Свети Георги" ще бъде отслужена панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война и празничен водосвет. На 3 март ще бъде Ден на отворените врати във Военното гробище-музей, в което в Алея на опълченците са положени тленните останки на 22-ма поборници от Добруджанския край. Отворени за посещения днес ще са още Дом-паметник „Йордан Йовков“ и музея в Градски парк „Свети Георги“ във времето от 9.00 до 16.00 часа. В 12.00 часа на площад "Свобода" започва празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов. Под наслов "Свободата не е дар" в огледалната зала "Нели Божкова" тази вечер ще се състои общоградско тържество за 139-ата годишнина от Освобождението на България.

        „България помни!” – под този наслов ще преминат тържествата в община Добричка за Трети март.  Всички училища, детски градини и читалища ще отбележат тържествено националния празник с общоучилищни тържества, рецитали, викторини, тематични конкурси и изложби на 3 март, съобщиха от общината. По инициатива на читалищата  в селата Житница, Смолница, Владимирово, Карапелит, Ловчанци, Божурово, Дончево и  Козлодуйци ще бъдат положени цветя пред паметници и паметни плочи, свързани с миналото на добруджанския край. В 11 ч. по традиция с цветя, тържествено слово, рецитал и възрожденски песни в изпълнение на дамите от клуб „Отдих“ в с. Паскалево  ще бъде отбелязана годишнината от Освобождението пред  паметника „Могила на черната батарея”. Мемориалът е издигнат от признателните българи през 1879 г. в знак на признателност към 53-ма руски войници и офицерите Василий Котелников и Антон Брондзински, загинали в ожесточени боеве срещу вражеска батарея, наречена „черна”,  през януари 1878 г. Да се преклонят пред героите и да поднесат венци и цветя, на тържеството ще присъстват кметът на община  Добричка Тошко Петков, председателят на Общинския съвет  Донко Марев, членове на кметския екип, кметове и кметски наместници, жители и гости на с. Паскалево.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи електронният прием, над 3000 първокласници вече са записани във варненски училища

Приключи електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна за учебната 2024-2025 година. Общо 3007 първокласници са записани към дата 1 юли 2024 година. След приключване на електронния прием са обявени 335 свободни места в 28 общински училища от всички административни райони в града и прилежащите селища. Свободните..

публикувано на 03.07.24 в 15:30
Николай Денков

Денков: Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по високи доходи на хората

Едва ли има голямо различие в оценката на ситуацията. Има различие по два въпроса, защо сме тук и как можем да излезем от ситуацията. Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, предаде БГНЕС. Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства в последните 3 г., правителства, които осигуриха по високи доходи на хората, икономическа среда за..

публикувано на 03.07.24 в 14:40

Бойко Борисов: Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на президентската двойка и на дипломатите. Имахме нужда от..

публикувано на 03.07.24 в 14:23

Парламентът обсъжда и гласува правителството на ГЕРБ-СДС (НА ЖИВО)

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

публикувано на 03.07.24 в 13:00

Варненските аптеки протестират днес и утре

Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна се включва в националния протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени от здравната каса лекарства. Протестите във Варна ще са днес и утре. Ще са с продължителност от 30 минути до 2 часа. Всяка аптека ще решава кога и как да протестира,..

публикувано на 03.07.24 в 11:27

Одобряват проект за дълбоководно заустване на пречиствателната станция в Албена

Проект за подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП - ПП) за обект "Дълбоководно заустване след ПСОВ Албена" се предвижда да приеме Общинският съвет в Балчик този четвъртък на редовно заседание. Постъпило е писмо на 21 юни т.г. от МРРБ за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация за..

публикувано на 03.07.24 в 10:35

Пеевски: Ще направя това, което искат хората - те искат правителство

Да не се подкрепи кабинета "Желязков" . Така препоръка е имало от почетния председател на движението Ахмед Доган, обяви Делян Пеевски, предаде БНР. "Ще направя това което искат хората - те искат правителство… България трябва да има кабинет. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Партията се управлява от неговия председател",..

публикувано на 03.07.24 в 09:44