Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови екологични правила принуждават ТЕЦ-овете да харчат още пари за очистващи инсталации

„Марица-изток“ 3 – топлоелектрическа централа
Снимка: БГНЕС
ЕС прие нови екологични правила, които принуждават българските топлоелектрически централи да харчат още пари за очистващи инсталации.

Специален комитет с представители на 28-те държави членки гласува с квалифицирано мнозинство поправки в т.нар. Референтен документ с най-добри налични техники при големите горивни инсталации. България се обяви "против", но въпреки това изискванията влизат в сила. Страната ни обаче може да поиска отлагане на срока за прилагане на мерките.

Занижават се допустимите прагове на замърсяване на въздуха от големи горивни инсталации в индустриалните заводи. Става въпрос за емисиите на серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици.

По-строгите регулации целят опазване човешкото здраве защото годишно от мръсния въздух загиват 400 хиляди души в Европа- отбеляза говорителят на ЕК по околна среда Енрико Бривио. Праговете са определени в консултация с всички засегнати страни.

Над 290 експерти бяха консултирани по въпроса от 2011г. досега. Процесът е прозрачен и включва всички държави-члени, индустрията и неправителствения сектор, посочи Бривио.

България заедно с още 7 държави е гласувала против новите стандарти, но те са били одобрени с мнозинство от 20 гласа, научи БНР от свои източници.

От няколко месеца българската минна индустрия критикуваше готвените мерки, защото щели да доведе до закриването на комплекса ТЕЦ Марица Изток. Централите на лигнитни въглища у нас не спазват новите лимити и ако не се модернизират, рискуват да бъдат затворени, според бранша, подкрепен от правителството.

В случай, че разходите за инвестиции в модернизация са несъразмерни с екологичните ползи, българските власти имат възможност да поискат дерогация, като същевременно спазват екологичните стандарти в директивата, каза Енрико Бривио.

Терминът "дерогация" означава, че на топлоцентралите на въглища ще се даде по-дълъг преходен период от време, преди те да започнат да изпълняват нормите.

България вече беше осъдена от Съда на ЕС в Люксембург заради силното замърсяване на въздуха в градовете. Еврокомисията обаче още не е поискала от съда налагането на финансови глоби.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32