Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямска държава пое отговорност за терора в Манчестър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите след атаката в концертната зала "Манчестър Арена" нарастна до 22 души, съобщи местната полиция. Според данните сред тях има и много деца.

Властите потвърдиха още, че става дума за атентатор камикадзе, предава АФП.

БГНЕС припомня, че снощи към 22:35 местно време полицията в Манчестър се отзова на "спешен случай" в "Арена Манчестър", където бяха чути два силни тътена, "наподобяващи взрив" след провелия се концерт на Ариана Гранде.

"Полицията реагира на сериозен инцидент в "Манчестър Арена". Избягвайте района. Повече детайли ще бъдат предоставени при първа помощ", написа местната полиция в своя "Туитър" акаунт.

Първоначално "Би Би Си" предаде за над 30 убити, по-късно обаче властите на Манчестър съобщиха за потвърдени 19 загинали и 50 ранени - най-вероятно предимно непълнолетни тийнейджъри. Впоследствие броят на хоспитализираните нарастна до 59. Много разтревожени родители продължават да търсят децата си и да се опитват да разберат какво се е случило с тях. В социалните мрежи още снощи бяха публикувани обяви за издирване и призиви за помощ.

От полицията уточниха, че ще "третират инцидента като терористично нападение, докато не се докаже обратното", като това твърдение бе подкрепено на по-късен етап и от британското северозападно антитерористично командване, което също определи трагедията на стадиона като "вероятен терористичен акт".

Заради атентата британският премиер Тереза Мей свиква в 09.00 часа тази сутрин заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра".

"Това е един ужасен терористичен акт....Работим, за да установим всички подробности", каза Мей.

"Инцидентът в Манчестър е ужасен. Моите мисли са с пострадалите и със сътрудниците на нашите забележителни аварийни служби", каза от своя страна лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

В резултат двамата решиха да прекратят предизборната си кампанията до второ нареждане.

"Това е шокираща и ужасна атака, насочена срещу деца и млади хора, които просто се наслаждаваха на един концерт", заяви лидерът на либералните демократи Тим Фарън.

Междувременно стана ясно, че Ариана Гранде е в пълна истерия след кървавото нападение. Цялото й европейско турне, което трябваше да обхване Англия, Белгия, Полша, Германия и Швейцария, бе отменено. Причината са не само мерките са сигурност, но и здравословното й състояние, което в момента е изключително нестабилно. Близки на 23-годишната изпълнителка съобщават, че тя е абсолютно неутешима и е получила тежък пристъп на истерия заради трагедията тази нощ.

"Съкрушена съм! Съжалявам от дъното на душата си за станалото. Просто нямам думи", написа тя в Туитър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда и гласува правителството на ГЕРБ-СДС (НА ЖИВО)

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

публикувано на 03.07.24 в 13:00

Варненските аптеки протестират днес и утре

Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна се включва в националния протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени от здравната каса лекарства. Протестите във Варна ще са днес и утре. Ще са с продължителност от 30 минути до 2 часа. Всяка аптека ще решава кога и как да протестира,..

публикувано на 03.07.24 в 11:27

Одобряват проект за дълбоководно заустване на пречиствателната станция в Албена

Проект за подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП - ПП) за обект "Дълбоководно заустване след ПСОВ Албена" се предвижда да приеме Общинският съвет в Балчик този четвъртък на редовно заседание. Постъпило е писмо на 21 юни т.г. от МРРБ за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация за..

публикувано на 03.07.24 в 10:35

Пеевски: Ще направя това, което искат хората - те искат правителство

Да не се подкрепи кабинета "Желязков" . Така препоръка е имало от почетния председател на движението Ахмед Доган, обяви Делян Пеевски, предаде БНР. "Ще направя това което искат хората - те искат правителство… България трябва да има кабинет. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Партията се управлява от неговия председател",..

публикувано на 03.07.24 в 09:44

Защо се бави депозитната система за пластмасови бутилки и кенчета питат еколози в МОСВ

Призив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса, ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята”. В 8:30ч. днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите, за да внесат подписка, подкрепена от почти пет хиляди българи. Ще ги „придружава“ змей,..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

Адреси без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  03.07.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 03.07.24 в 06:05

Облачно време с превалявания в сряда

През нощта валежите в Североизточна България бяха с количества в Русе 25 мм, Разград 15 мм, Силистра 5 мм, Шумен 4 мм. Днес през страната ще продължи да се придвижва обширна циклонална област и свързаните с нея фронтални облачни системи. Сутринта валежите над Североизточна България временно ще спрат, над югоизточните райони облачността ще се..

публикувано на 03.07.24 в 05:55