Карвингът е древно азиатско изкуство за гравиране на плодове и зеленчуци, което възниква преди около 700 години в Тайланд, след което се разпространява в Китай и Япония. В началото занаятът се е предавал само между поколенията в семейството. Сега вече изкуството да се правят фигури от плодове и зеленчуци е напуснало пределите на Азия и смело заема място в кулинарията на много държави, като България е една от тях. Владимир Георгиев основава във Варна единственото по рода си студио за Айс карвинг. По пътя си среща Николай Радулов, който е карвинг майстор и председател на Български Карвинг Клуб.
От кога се занимавате с карвинг?
Николай Радулов:
О около 10 години с плодове и зеленчуци. От около година и половина правя Айс карвинг. Тази година започнах шоколадови фигури и сега започвам да се занимавам със захар.
Сбъдвате мечтите си ?
Владимир Георгиев:
Определено за мен беше сбъдната мечта работата с лед. Преди около 10 години в САЩ за първи път се срещнах с това изкуство и ми стана идея фикс да го осъществя. Много ми хареса. Радвам се, че успях и се радвам, че се срещнах с Ники. Без него нямаше да се получи.
Какъв път извървяхте до сбъдването на мечтите?
Владимир Георгиев:
Моят беше много разнообразен. Много дейности, които нямат нищо общо със скулптурата. Беше трудно. Дълго време проучвах, защото чисто технологично, за да се изработят фигури от такива големи блокове лед е нужно оборудване, а той трябва и да е прозрачен. Доста скъпо струва всичко това. Внесохме машини от чужбина. Хиляди литри вода изтекоха в канала, докато се научим да правим красиви неща.
Николай Радулов:
Звърших средното си образование и преди да ме приемат в университета, си намерих сезонна работа, като момче за всичко в един хотел. Там се запознах с Мариян Костов , който беше гл. готвач и е мой ментор в карвинга. По-късно започнах работа при него от най-долното стъпало в кухнята. Когато той започна да се занимава с карвинг, много ми хареса, пробвах и му казах, че и аз искам да правя това. С упоритост и много труд развих нужните умения. После той реши да прави лед. Опитахме се, но не се получи. Оставих го да отлежава във времето, докато се получи това, което правя сега. Много хора виждайки ме заявяват, че искат да правят карвинг и след 5 сек. забравят. Така не става. Аз по принцип нямам нищо общо с кухнята и кулинарията. Майка ми е хореограф-народни танци. Баща ми Данчо Радулов е известен композитор и музикант. Завършил съм Техническия университет – Варна със специалност „Възобновяеми енергийни източници”. Занимавам се с тонрежисура. Освен това преподавам народни танци в един от най-големите денс-центрове в града.
За колко време една диня може да се превърне в цвете или нещо друго?
Николай Радулов:
Имало е случаи, в които съм правил диня за 10-15 минути, но става въпрос за елементарни мотиви . Ако правя икебана, композиция, птици, където детайлите са по-фини се изискват повече внимание и много време. Случвало се е да отделя два часа и половина за една диня .
Коя е най-сложната фигура, която сте изработвал?
Паун от тиква.
Цялото интервю на Вяра Николаева с Владимир Георгиев и Николай Радулов, чуйте в звуковия файл:От 2014 година насам има почти 80 законопроекта за изменение и допълнение на изборното законодателство, голяма част от които са внесени няколко месеца преди изборите. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда, каза Лилиан Никифорова. Тя добави, че тази практика трябва да бъде прекратена, тъй като по думите ѝ няколко парламента са..
Музиката се създава от творците, не се създава от машина или компютър. Това подчерта в интервю за Радио Варна Георги Христов. Той допълни, че купуването на бийтове и използването им в песните не е изкуство, коментирайки темата за навлизането на изкуствения интелект в музикалната индустрия. "Повечето новосъздадени песни са просто изкуствен интелект...
PIZZZA е една от най-обичаните групи на българската ъндърграунд сцена, а 26-годишната ѝ история я прави и една от най-дълголетните. Съставът ѝ към момента включва Кобо (китара), Кайо (бас), Рамбо (барабани), Витко (тромбон) и Явката (тромпет), а Каската, който до скоро беше фронтмен, вече не е част от бандата. За съжаление се наложи да се разделим..
Студент на Варненския свободен университет /ВСУ/ представя оригинален шрифт на Международното триенале на типографията в Полша. Шрифтът е наречен VFU (Visionary Font Ultra) и е изработен от студента от трети курс в специалност "Графичен дизайн" Володимир Федотов . Той е един от тримата представители на България, избрани за участие в..
Прототип на сензорна витрина за плодове и зеленчуци, която се управлява с помощта на изкуствен интелект, е единият от двамата победители в пилотното издание на иновативната образователна програма GEN I: Иновация Генерация на Schwarz IT България. Тя е разработена от екип от четирима студенти от Икономическия университет и Висшето военноморско..
С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..
Пазаруването в магазини на големи хранителни вериги е всекидневие за много хора у нас. Във всички варненски квартали вече има такива супермаркети, които много хора ползват като квартален магазин – не за да пазаруват на едро, а за да си купят продукти, с които да приготвят вечерята след работа. След работа са и най-натоварените часове в..